Hlavní obsah

Američané vypracovali čtyři „divoké“ scénáře války na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští vojáci projíždějící na tanku ve městě Časiv Jar v Doněcké oblasti.

Reklama

Smrt prezidentů, změna ruského vojenského velení, útok na Kreml. To jsou situace, které by podle uniklých amerických dokumentů zásadně změnily průběh války na Ukrajině. Washington si vypracoval analýzu toho, co by následovalo.

Článek

Americká Obranná zpravodajská agentura (DIA) u příležitosti ročního výročí ruské invaze analyzovala možnosti vývoje války na Ukrajině, pokud by nastal jeden ze čtyř „divokých“ scénářů. Odhalil to jeden z uniklých tajných dokumentů, který má k dispozici americký deník The New York Times (NYT).

Dokument z konce letošního února uvádí, že se válka pravděpodobně protáhne. Každý ze čtyř krajních scénářů pak může vést k větší eskalaci na Ukrajině či dojednanému konci, nebo naopak nemusí mít na vývoj války zásadní vliv.

Podle deníku DIA předvídala následky čtyř následujících situací: smrt ruského prezidenta Vladimira Putina, smrt jeho ukrajinského protějšku Volodymyra Zelenského, odstranění vedení ruských ozbrojených sil a ukrajinský úder na Kreml.

Dokument pravděpodobně vznikl, aby se velení americké armády, diplomaté nebo zákonodárci mohli zamyslet nad možnými dopady velkých událostí, píší NYT.

Američané se nejvíc obávali útoku na Kreml

Pokud by se Kyjev rozhodl zaútočit na Kreml, analýza nedochází k jednoznačnému závěru o tom, co by mohlo následovat. Jednou z možností je eskalace konfliktu – Putin by po tlaku veřejnosti zahájil rozsáhlou vojenskou mobilizaci a zvažoval by nasazení taktických jaderných zbraní. Tlak ruské společnosti by ho nicméně mohl také přimět naopak k jednání o míru.

Právě možného útoku Ukrajiny na Moskvu se podle NYT administrativa amerického prezidenta Joea Bidena obává nejvíce. Mohl by podle ní vést „k dramatické eskalaci ze strany Ruska“. I proto podle NYT Washington odmítá poskytnout Ukrajině rakety delšího doletu.

Američtí představitelé odmítli sdělit, zda je dokument pravý, nicméně jeho pravost nezpochybnili. Podle NYT se podobá ostatním, které vznikají v Pentagonu a u nichž úředníci pravost potvrdili.

Členové administrativy ale varovali, že jelikož je dokument datován k 24. únoru letošního roku, mohou být některé zveřejněné informace již neaktuální.

Dokumenty získané NYT měli možnost zveřejnit nebo sdílet pouze vysoce postavení úředníci. Americká vláda tvrdí, že zatím neví, kdo za únikem tohoto a dalších tajných dokumentů stojí. Úřady to zatím vyšetřují a ministr obrany Lloyd Austin podle agentury Reuters novinářům řekl, že v tom budou pokračovat, dokud zdroj úniku nenajdou.

Reklama

Doporučované