Hlavní obsah

FBI zatkla člena národní gardy podezřelého z vyzrazení tajných zpráv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Budova Pentagonu v americké Virginii (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Za únikem utajovaných dokumentů amerických zpravodajských služeb stojí jednadvacetiletý Jack Texeira, který byl příslušníkem národní gardy, píší zahraniční média. Z vojenské základny, kde pracoval, si měl odnášet dokumenty domů.

Článek

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) ve čtvrtek zatkl muže podezřelého z úniku utajovaných dokumentů amerických zpravodajských služeb. Podle zdrojů serveru CNN a deníku The New York Times se jedná o jednadvacetiletého Jacka Texeiru, který byl příslušníkem národní gardy.

Jméno muže už dříve s odvoláním na americké představitele odtajnila stanice CBS News.

Deník The New York Times předtím informoval o tom, že Jack Texeira se jmenoval i vůdce internetové chatovací skupiny, z níž v uplynulých měsících soubory unikly. Texeiru přitom popisoval coby jednadvacetiletého muže, který je členem letecké složky národní gardy státu Massachusetts. Za možného pachatele ho ovšem zprvu neoznačoval.

O muži podezřelém z úniku informací psal už ve středu americký deník The Washington Post. S odvoláním na svědectví několika členů skupiny ho vyobrazil jako mladého charismatického milovníka zbraní, kterému je okolo 20 let a pracuje na blíže nespecifikované vojenské základně.

Dokumenty vynášel, aby se chvástal

Společná láska ke zbraním, vojenskému vybavení a bohu spojovala členy chatovací skupiny Thug Shaker Central na platformě Discord, kde se poprvé objevily utajované americké vojenské dokumenty, vysvětluje The Washington Post (WP).

Ve chatu čítajícím asi 20 mladých mužů, kteří mezi sebou sdíleli skeptický přístup k vládě nebo xenofobní vtipy, byl jedním z nejaktivnějších uživatel s přezdívkou OG (zkratka pro sousloví Original Gangster slangově označující výjimečnou a respektovanou osobu, pozn. red.).

Milovníkovi zbraní pracujícímu na vojenské základně se ale údajně nedostávalo takové pozornosti, jakou by si přál. Když loni do skupiny zaslal dlouhou zprávu plnou neznámých zkratek a vojenského žargonu, jen málokdo si ji vůbec přečetl, vysvětlil listu WP jeden z členů skupiny.

Navzdory tomu OG ve sdílení podobných zpráv s tajnými informacemi pokračoval. Nejdříve si je z vojenské základny přenášel domů, kde je přepisoval. Později začal zprávy fotografovat.

„OG tvrdil, že přinejmenším část dne trávil v zabezpečeném zařízení, kde bylo zakázáno používat mobilní telefony a další elektronická zařízení, která by mohla být použita k dokumentaci tajných informací,“ poznamenal Post.

Dvacátník, kterého deník popsal jako osamělého, se ve skupině často chvástal tím, že zná tajemství, jež vláda obyčejným lidem zatajuje. O ní samotné mluvil jako o zlověstné síle, která se snaží potlačovat své občany a držet je v nevědomosti.

Podle tvrzení dalšího účastníka chatu je chtěl OG „udržet v obraze“ a zřejmě si myslel, že jeho zasvěcené znalosti poskytnou ostatním ochranu před neklidným světem kolem nich. Identitu svých zdrojů americký list nezveřejnil.

K datům ve skupině měli přístup i lidé z Ruska a Ukrajiny

Jedním z pravidel, která ve skupině platila, byla diskrétnost. Členové nesměli sdílet nebo mluvit o věcech, které OG do skupiny posílal, včetně tajných dokumentů. „Většina lidí na serveru byla natolik chytrá, že si tak nějak uvědomila, že by neměly být zveřejňovány nikde jinde,“ vysvětluje jeden z členů.

Úplné rozšíření dokumentů tak neměl podle něj OG v úmyslu, spisy chtěl sdílet jen v kruhu své on-line komunity. „Rozhodně bych ho nenazýval whistleblowerem,“ řekl. Uživatelé ve skupině nicméně nepocházeli jen ze Spojených států, přítomni zde podle Postu byli i muži z Ruska nebo Ukrajiny.

Americké tajné služby se už roky zaměřují na herní platformy jako možný terč špionážních aktivit. Ruské zpravodajské služby jsou podezřelé z toho, že se přátelí s hráči, o nichž se domnívají, že pracují pro zpravodajské služby, a nabádají je k vyzrazení utajovaných informací, uvedl pro Post jeden z vysokých amerických představitelů.

Pokud by šlo o takový případ i u discordové skupiny Thug Shaker Central, kde se dokumenty objevily nejspíš poprvé, mohly by si tajné služby dokumenty volně prohlížet a pořizovat si jejich kopie.

Tisíce uživatelů měly k dokumentům přístup už v březnu

Několik měsíců se spisy pohybovaly pouze mezi 20 členy skupiny. Na konci února se pak jejich snímky objevily na dalším serveru na síti Discord. O týden později pak vyplavalo asi 10 dokumentů ve skupině Minecraft Earth Map, zaměřené na populární videohru, popsal už dříve investigativní server Bellingcat.

Některé z dokumentů obsahovaly podrobné informace o situaci na ukrajinské frontě, jiné odhalovaly přísně utajované satelitní snímky následků ruských raketových úderů na ukrajinská elektrická zařízení.

Uniklé informace mají i diplomatický přesah, podle nich totiž americká vláda dlouhodobě špehovala své spojence, včetně například Jižní Koreje (psali jsme zde).

Na začátku března už byly takové dokumenty dostupné tisícům uživatelů na Discordu, americké úřady se o jejich úniku ovšem dozvěděly až další měsíc. Minulý týden se začaly snímky objevovat i na ruských kanálech telegramu, později se rozšířily i po twitteru.

Některé z nich pak byly zřejmě upraveny, a obsahují tudíž nepravdivé informace, například o nadsazeném počtu ukrajinských obětí, píše Post. Ačkoliv pravost dokumentů nikdo dosud nepotvrdil, Washington uznal, že alespoň část z nich je autentická.

Únik informací označil Pentagon za závažné riziko pro národní bezpečnost Spojených států a americký ministr obrany ve středu slíbil, že vyšetřování bude pokračovat, dokud nebude nalezen zdroj sdílených dokumentů.

Server Thug Shaker Central byl z Discordu smazán a taktéž samotná platforma uvedla, že spolupracuje při vyšetřování.

Reklama

Doporučované