Hlavní obsah

Na Ukrajině působily i západní speciální jednotky, tvrdí uniklé dokumenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Ray Baseley, Roman Havelka , Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Od února do března letošního roku bylo podle uniklých dokumentů na Ukrajině 97 speciálních jednotek ze zemí NATO. Konkrétně jde o síly z Británie, USA, Francie, Lotyšska a Nizozemska.

Článek

Několik západních států vyslalo na Ukrajinu podle uniklých tajných dokumentů své speciální jednotky. Vyplývá to z části spisů, která zachycuje období od února do března letošního roku.

Podle nich američtí představitelé v té době vyhodnotili, že z 97 speciálních sil ze zemí NATO působících na Ukrajině je 50 britských. To je podstatně více než v případě Spojených států nebo Francie, které údajně nasadily asi 15 speciálních jednotek, citoval obsah dokumentů deník The Guardian.

Další takové síly působící na Ukrajině pak pocházejí z Lotyšska nebo Nizozemska. Není ovšem jasné, do jakých činností mohly být zapojeny a jak se jejich počet proměňoval v čase, napsala stanice BBC. Taktéž přesnější informace o organizaci speciálních jednotek chybí.

Dokumenty nicméně podle Guardianu naznačují, že by mohly být součástí velitelství speciálních sil Severoatlantické aliance.

Údajné přítomnosti západních speciálních sil na Ukrajině pak zřejmě využije Moskva, která v posledních měsících tvrdí, že nevede válku jen proti Ukrajině, ale i proti NATO, napsala BBC.

Další informace z uniklých dokumentů

Únik tajných amerických dokumentů připravil těžkou zkoušku pro vztahy Washingtonu s některými spojenci. Na veřejnost se dostala třeba důvěrná konverzace jihokorejských představitelů o dodávkách zbraní.

Uniklé americké dokumenty se zdaleka netýkají jen Ukrajiny. Jsou v nich i zprávy týkající se Blízkého východu, Velké Británie, Číny, Jižní Koreje či Maďarska. Kyjev kvůli úniku podle zdroje CNN musel změnit válečné plány.

Francouzské ministerstvo obrany se proti informacím v uniklých dokumentech vymezilo a popřelo, že by mělo v napadené zemi své vojáky. Britské ministerstvo obrany se k dokumentům odmítlo vyjádřit. Na twitteru však uvedlo, že uniklé informace „vykazují vysokou míru nepřesnosti“.

„Obrátíme každý kámen“

Snímky utajovaných dokumentů začaly kolovat na sociálních sítích minulý týden. Rychle je rozšířily zejména proruské kanály na telegramu, kde se podle ruskojazyčného serveru BBC objevily i pozměněné verze nejméně jednoho dokumentu. Kdo spisy původně rozšířil, zůstává v současnosti nejasné.

Americký ministr obrany Lloyd Austin uvedl, že ministerstvo spravedlnosti zahájilo trestní vyšetřování a je odhodláno najít zdroj úniku informací. „Budeme pokračovat ve vyšetřování a obrátíme každý kámen, dokud nenajdeme zdroj a rozsah úniku těchto materiálů,“ řekl.

Kyjev tvrdí, že dokumenty obsahují smyšlené údaje. Taktéž vojenští analytici uvádí, že mohly být upraveny pro dezinformační účely, určité části se ale podle odborníků zdají být autentické.

Některé z dokumentů odhalují rozsah amerického odposlouchávání klíčových spojenců – kromě Ukrajiny též Izraele či Jižní Koreje (psali jsme zde). Mimo jiné odhalují, že Spojené státy špehovaly i ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Jiné dokumenty ukazují míru, do jaké se Spojeným státům podařilo proniknout do struktur ruského ministerstva obrany a ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny. Dokumenty také poskytují přehled o amerických odhadech počtu obětí na straně Ukrajinců i Rusů, připomněla agentura ČTK.

Reklama

Doporučované