Hlavní obsah

Ofenziva začíná, Muskův SpaceX omezil Ukrajině možnost používat drony

Foto: Profimedia.cz

Voják mechanizované brigády Ozbrojených sil Ukrajiny obsluhuje dron během nácviku útočných operací na pozice ruských útočníků v Záporožské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny. Vyfoceno 23. ledna 2023.

Reklama

Společnost SpaceX podnikla kroky k tomu, aby zabránila ukrajinské armádě využívat její satelitní internetovou službu Starlink pro vojenské účely, potvrdila ředitelka společnosti.

Článek

Jen pár hodin předtím, než vojenští analytici oznámili začátek velké ruské ofenzivy v Luhanské oblasti, potvrdila společnost SpaceX, založená americkým miliardářem Elonem Muskem, že Ukrajincům okleštila možnost pracovat na bojišti s drony.

Jak napsal list The Washington Post, SpaceX omezila využívání satelitního internetového připojení Starlink na Ukrajině pro vojenské účely.

Starlink sehrál významnou roli při obraně Ukrajiny, a to nejen díky tomu, že Ukrajinci mohli pomocí dronů sledovat pohyby ruské armády a zaměřovat palbu na jejich pozice i na velké vzdálenosti. Prostřednictvím Muskových satelitů zůstaly funkční internetové služby v celé zemi.

Deník citoval prezidentku a provozní ředitelku společnosti Gwynne Shotwellovou, která vystoupila na konferenci ve Washingtonu. Uvedla, že SpaceX pracovala na tom, aby Ukrajina nemohla používat Starlink pro vojenské účely.

„Jsou věci, které můžeme udělat – a udělali jsme,“ řekla bez dalších podrobností.

Smlouva mezi firmou a Kyjevem byla podle ní de facto humanitární, šlo o to poskytovat širokopásmový internet nemocnicím, bankám a rodinám zasaženým ruskou invazí. „Nikdy jsme nezamýšleli, že by se ze Starlinku stala zbraň. Ukrajinci jej však využili způsobem, který nebyl v plánu a nebyl součástí žádné dohody,“ dodala.

Aktuálně na Ukrajině

  • Ruské síly znovu získaly iniciativu na Ukrajině a zahájily další velkou ofenzivu v Luhanské oblasti, uvedl ve své aktuální zprávě o stavu bojů na Ukrajině 9. února americký Institut pro studium války (ISW).
  • Tempo ruských operací podél linie Svatove–Kreminna v západní Luhanské oblasti se za poslední týden výrazně zvýšilo a ruské zdroje podle ISW informují o tom, že ruské jednotky útočí na ukrajinské obranné linie a postupují na hranicích Charkovské a Luhanské oblasti, především pak severozápadně od Svatove u Kupjanska a západně od Kreminny.

Agentura Reuters dodává, že Shotwellová později při rozhovorech s novináři zmínila jako problematické právě využití Starlinku k ovládání bezpilotních letounů.

„Víme, že jej armáda používá pro komunikaci, a to je v pořádku,“ řekla. „Ale naším záměrem nikdy nebylo, aby jej používali k útočným účelům.“

Reuters připomíná, že SpaceX soukromě dodala Kyjevu kamiony terminálů Starlink, které umožňují ukrajinské armádě komunikovat tak, že je zapojí a propojí s téměř 4000 satelity, které SpaceX dosud vypustila na nízkou oběžnou dráhu Země. Další dodávky terminálů zaplatily západní země včetně USA či Francie.

Rusko se opakovaně pokoušelo signály Starlinku v regionu vyrušit. Elon Musk už před časem prohlásil, že tyto pokusy nebyly úspěšné.

Reklama

Doporučované