Hlavní obsah

Čtyři děti z Gazy přiletěly na léčení do USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: UNICEF/UNI501971/ alBaba

Děti v Gaze trpí následky války i nedostatkem jídla nebo léků. Ilustrační obrázek.

Válka a nedostatek jídla a léků v Gaze mají drastické dopady na tamní děti. Alespoň některé z nich se ale teď dočkaly vysvobození.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čtyři děti přežily hrůzy v Gaze a v neděli dosáhly konce náročné cesty z konfliktní zóny do amerických nemocnic, kde se jim dostane naléhavé lékařské péče. Z Káhiry přiletěly na Kennedyho letiště. Tam je s velkou slávou přivítal dav asi 50 lidí s plyšovými hračkami, květinami a kývajícími se balonky.

„Jsou to jejich první vzpomínky tady,“ řekl jeden z podporovatelů novinářům deníku The New York Times. Mezi dětmi byl i šestiletý Fadi Alzant, hubený chlapec s bledou pletí a světlými vlasy, o kterém Seznam Zprávy informovaly již dříve. Kolem jeho vozíku se dav okamžitě po vstupu do letištní haly seběhl. Zaměstnanec letiště se rozčiloval a křičel na lidi, aby se rozešli a odložili fotoaparáty.

Fadi trpí cystickou fibrózou a váží asi 25 kilogramů a také těžkou podvýživou způsobenou hladomorem, uvedl Palestinský fond pro pomoc dětem, který cestu dětí koordinoval s pomocí Světové zdravotnické organizace. Nyní se o něj budou starat zdravotníci v Cohenově dětském lékařském centru v Queensu.

Tareq Hailat, který pomáhá dohlížet na cestování charitativní skupiny, uvedl, že děti byly vybrány na základě doporučení z nemocnic v Gaze nebo častěji na základě příspěvků o dětech v nouzi na sociálních sítích. Například Fadiho skupina našla poté, co jeho matka natočila video s prosbou o pomoc, které se stalo virálním.

Tým evakuoval více než 100 dětí do Egypta a 60 z nich pak bylo převezeno do dalších zemí. Sedm z nich, včetně čtyř, které dorazily v neděli, bylo převezeno do Spojených států. Kromě Fadiho je mezi nimi třeba i jedenáctiletý Adam Abu Ajwa z Gazy, jehož úkryt byl 16. ledna bombardován, přičemž podle humanitárního fondu zemřela jeho matka a bratr. Raketa způsobila, že Adam vyletěl do vzduchu, poškodil si hlavu a vážně zranil dolní část těla.

Od začátku války v pásmu Gazy po útoku teroristického hnutí Hamás na Izrael ze 7. října, při kterém zahynulo asi 1200 lidí, zemřelo v Gaze podle tamního ministerstva zdravotnictví více než 34 000 lidí.

A děti nejsou ušetřeny. Podobně jako u Fadiho je hlavním problémem podvýživa. „I když přežijí bombardování a pozemní operace, mnoho z nich zemře na hladomor, dehydrataci a nemoci. Mnoho z nich bude také trpět vážnými dlouhodobými dopady na duševní zdraví,“ píše na svých stránkách organizace Save the Children, podle níž je hladomorem v Gaze ohrožen v současné době přibližně milion dětí.

Děti v Pásmu Gazy

Podobně jako izraelské děti unesené teroristy z hnutí Hamás i ty v Pásmu Gazy přichází o rodiče, sourozence i domovy. Nemohou chodit do školy a válka se podepisuje na jejich duševním zdraví. A není kam uniknout.

Doporučované