Hlavní obsah

První ze série chyb. Ficův osobní strážce nestíhal, říká bývalý člen ochranky

Foto: Seznam Zprávy, AI vizualizace

Premiér Robert Fico a jeho ochranka. (Ilustrační fotografie.)

Bývalý operátor Útvaru rychlého nasazení Martin Svozil v rozhovoru pro Seznam Zprávy detailně popisuje, kde podle něj ochranka slovenského premiéra Roberta Fica udělala chyby.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na internetu už od včerejška kolují videa ze střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Velkým tématech, hlavně na sociálních sítích, je zákrok jeho ochranky.

Bývalý operátor Útvaru rychlého nasazení, Martin Svozil, v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, kde podle něj bodyguardi udělali chyby.

„Když vedle mě někdo nestandardně tleskne, práskne, zařve „zabiju tě“, tak to je okamžik, kdy ochranka vyráží a stoupá si mezi toho útočníka a VIP. Proto má na sobě ochrannou vestu a ochranné prostředky,“ říká Svozil.

Jak hodnotíte zákrok ochranné služby při útoku na slovenského premiéra Roberta Fica?

Musím předeslat, že strašně nerad hodnotím tyto věci. Možná to teď říkám poprvé. Musím ale říct, že to nebylo dobře provedené. Byly tam velké rezervy a určitě se tam staly věci, které se stát neměly.

Kde se podle vás staly chyby? Pokud možno podrobně už před samotnou střelbou.

Premiér Fico vyrazil razantně k divákům. Na toto jsou ale ti kluci cvičení, proto se drželi tak blízko u něj a byl tam vnitřní okruh celkem dobře. Kdo nestíhal, mi přišlo, byl jeho osobní strážce. Ten by se ve chvíli, kdy se premiér přibližuje k lidem a natahuje ruku, měl držet u něj, aby ho dělil jeden krok od toho stát mezi střelcem a VIP. To je úkol bodyguarda.

Když pak přicházejí do davu a premiér podává ruce, všichni koukají do prostoru, kde stojí premiér a nikdo nevidí, že se tam objeví ruka, která není prázdná. To mi přijde, že je naprosté selhání, to je fatální. Chápu, že mohlo být sluníčko, že jejich černé brýle jim třeba nedovolují to rozlišit, tak si je ale nemají brát.

Tam už mělo zaznít „zbraň“ a tady v tuto chvíli se začaly dít úplně špatné a nestandardní postupy. Jeho osobní strážce vyráží proti útočníkovi, chytá zbraň, nedokáže zastavit střelbu. To znamená, že od chvíle, kdy ji uchopil, padly minimálně dva výstřely, to znamená, to jsou ty dva poslední do chodníku.

V tu chvíli padá slovenský premiér k zemi a chvíli si ho nikdo nevšímá, pozornost je upřená na střelce.

Ano, s premiérem v tu chvíli nikdo není, premiér padá úplně sám. Celá ochranka, ten vnitřní okruh, všichni se vrhají na útočníka. Někdo bezprostředně, někdo obíhá zábranu. K Ficovi přichází až člověk, který byl v sekundárním davu, který byl v druhém okruhu. To je strašně špatně. Když jsem dělal bodyguarda, stojím tak, že se nemůže stát, že ve chvíli, kdy uslyším „zbraň“ nebo „výstřel“, okamžitě dělám krok, který mě postaví mezi střelce nebo toho útočníka a VIP.

Takže si podle vás měl někdo z ochranky stoupnout mezi premiéra a střelce a riskovat tak zásah? Předpokládám, že i na tyto situace jsou členové ochranky cvičeni a mají třeba neprůstřelnou vestu.

Ne někdo. Jeho osobní strážce, to je opravdu elita mezi ochrankou. To je člověk, který je trénovaný přesně na toto. Když vedle mě někdo nestandardně tleskne, práskne, zařve „zabiju tě“, tak to je okamžik, kdy vyráží a stoupá si mezi toho útočníka a VIP. Proto má na sobě ochrannou vestu a ochranné prostředky na nejdůležitějších částech těla. Celou svoji kariéru, když jsem dělal někomu osobního strážce, tak jsem počítal s tím, že to můžu dostat. Většinou jsem se modlil, aby to bylo do vesty.

Expert: Snajpři na střeše jsou standard

Měl být za vás na místě třeba ostřelovač? Jaká preventivní opatření se dělají?

Bylo to výjezdní zasedání vlády. To znamená, že všichni ministři byli na místě a to jsou lidé, kteří potřebují ochranu. Když někam odjede premiér sám, tak s sebou tolik lidí nemůže mít, protože ministři budou potřebovat svoji ochranu, svůj ochranný tým, ale tady měl všechny k dispozici. Snajpři na střeše? Nevím, jestli tam byli, ale je to absolutní standard.

Když máte vnitřní perimetr, musíte mít i vnější a v tom davu měli být lidé, kteří by možná prostou otázkou, co máte v té tašce, toho člověka odradili od toho, aby ji donesl až k tomu zábradlí, údajně tu pistoli vytáhl z igelitové tašky. To je nestandardní pohyb, kterým by se ochránce měl zabývat a měl by si toho všimnout.

Po střelbě ochranka zvedá premiéra a nakládá ho do auta, které nemělo otevřené dveře.

To je právě ono. Nebylo tam nastartované a připravené auto, nepopojíždělo za premiérem. U toho auta je řidič a stojí člověk, který právě zajišťuje, aby dveře byly otevřené. Nevím, proč se to tam nedělo. Myslím si, a je to čistokrevná spekulace, že se tak dlouho nic nestalo, že věřili, že se nestane nic ani tady. A to i přesto, že varovné signály byly. Silně polarizovaná společnost, nenávistné výroky z obou směrů. To by mělo stačit na to, abych opatření aspoň o pár procent opravdu zvětšil a jako osobní strážce zbystřil.

To, že se zraněná chráněná osoba naloží do auta a jede se pryč, je správný postup?

Toto je o zkušenosti člověka, který vede tým. Kdybych já byl jeho osobní strážce, tak bych řval, že potřebuju zajistit perimetr, že je tady těžké zranění, nemůže se hýbat, musíme to ochránit tady, okamžitě zdravotní personál.

Standard říká naložit a okamžitě odvézt z nebezpečného prostoru. Oni jeli tento standard, to, co mají naučené, to, co mají najeté a bohužel v tu chvíli ztratili spoustu vteřin jenom tím, než se zorientovali, kdo v tom autě pojede, kam to auto pojede a takových drobností jsem tam viděl mnoho. Obíhali to auto, na premiéra nenaskočil jeho bodyguard. Nevím, jestli vůbec měli určeného přímo osobního bodyguarda.

Bodyguard se o střelce nikdy nezajímá. Vy se zajímáte jako bodyguard jenom o VIP a spoléháte na to, že okolo vás jsou profíci, kteří ochrání vás i toho VIP. Nevím, jestli tam vůbec byl.

Jak hodnotíte zákrok proti útočníkovi? Měla podle vás ochranka také použít zbraň na ochranu premiéra?

To je otázka na jejich instruktora výcviku. My jsme to trénovali vždycky tak a myslím si, že se za ty roky nezměnil úplně standard, že střelce musí okamžitě eliminovat. Držení zbraně je sice krásná věc, ale já musím držet svoji zbraň a poslat tolik smrtící dávky, aby už nepokračoval v útoku. Ale opravdu nevím, jaké standardy mají na Slovensku. Protože člen ochranky střelce držel, tahal se s ním a vlastně ho nechal ještě střílet.

Jeden člověk se vrhá na ruku, ostatní se otáčí a zajišťují vnější perimetr. Musí vidět, že neexistuje možnost, že by z vnějšího prostředí následoval sekundární útok, který by ohrozil nejenom premiéra, ale i je.

Původní texty Seznam Zpráv k atentátu na Roberta Fica

Reportáž z místa atentátu: hlasy z noční Handlové.

Komentář Martina Čabana: Krev Roberta Fica by měla probudit českou politiku.

Speciální vysílání: Komentáře a vyjádření k atentátu.

Živě: Dění na Slovensku sledujeme v online přenosu.

Básník a nespokojenec. Co víme o atentátníkovi.

Historie politických vražd v Evropě.

Rozhovor s bývalým operátorem Útvaru rychlého nasazení Martinem Svozilem.

Svědectví sousedů: Seznam Zprávy hovořily s domovníkem panelového domu, kde básník z města Levice na jihu Slovenska bydlí.

Rozhovor o ochrance VIP: Bezpečnostní expert a bývalý příslušník elitní jednotky vojenské policie SOG Lumír Němec vysvětluje, zda jde podobným útokům na politiky vždy zabránit.

Komentář šéfredaktora Seznam Zpráv: Pokus o vraždu slovenského premiéra je tragickou a odsouzeníhodnou událostí, která má sílu otevřít další bolavou ránu ve společnosti. Braňme se tomu, píše Jiří Kubík.

Doporučované