Hlavní obsah

Slovenští hokejoví fanoušci na šampionátu: Fico? Smutné, ale neřešíme to

Foto: Profimedia.cz

Na snímku Tomáš Tatar v hokejové bitvě s Polskem. Slovenské fanoušky mnohem víc zajímal zápas než atentát na ministerského předsedu.

Politici jsou v šoku a truchlí. Od běžných Slováků, kteří přijeli na hokejový šampionát do Ostravy, zaznívají ovšem k atentátu na Roberta Fica daleko střízlivější a chladnější slova.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve vyprodané Ostravar aréně panuje bouřlivá atmosféra. Slovenští fanoušci ženou svůj tým za vítězstvím proti Polsku a radují se z gólů do sítě soupeře. Na první pohled není vidět, že by se zajímali o osud předsedy slovenské vlády Roberta Fica, na kterého ve středu odpoledne několikrát vystřelil atentátník.

Také ve fanzóně panuje po vstřelených gólech dobrá atmosféra. Slováci, Poláci, Češi, Lotyši, Němci a další fanoušci upíjejí pivo a sledují zápas na dvou velkých plátnech.

Smutné, ale neřešíme

„Já to neřeším. Žiju dlouhodobě v zahraničí, snažím se na tu situaci nijak nereagovat, celkově se snažím nevnímat slovenskou politiku,“ říká otevřeně Slovák Martin, který se přišel na zápas podívat do fanzóny.

A stejně mluví také ostatní Slováci, které reportér Seznam Zpráv oslovil.

„Dozvěděli jsme se to v hale během zápasu Lotyšsko–Německo. Neznáme žádné podrobnosti, protože jsme sledovali hokej. Neumíme se k tomu momentálně vyjádřit. Je to smutné,“ krčí rameny Mária, která přišla fandit s kamarádkou.

V tu chvíli má veřejnost o osudu slovenského premiéra jen velmi stručnou informaci od členů vlády: Fico je v kritickém stavu a více než čtyři hodiny po jeho přijetí do nemocnice v Banské Bystrici stále pokračovala operace.

„Moc to nevnímáme ani jsme to nesledovali ve zprávách. Jenom jsme se dozvěděli z internetu, že se to stalo. Je to smutné, ale… No, nemělo by se to stávat,“ říká váhavě Slovák z menší skupiny fanoušků.

„Ano, nemělo by se to stávat, ale…“ dodává jeho kolegyně s výrazem ve tváři, který naznačuje, že není Ficovou voličkou.

Ani další fanoušci, kteří přišli podpořit své hokejisty, raději nechtějí událost komentovat. „To, co si myslíme, nemůžeme zveřejnit,“ usmívá se jeden z mužů.

Čtveřice těchto Slováků za svého premiéra netruchlí, snaží se ale dodržet dekorum. „Toto se nemá dělat,“ dodávají smířlivě k atentátu na předsedu vlády.

Původní texty Seznam Zpráv k atentátu na Roberta Fica

Reportáž z místa atentátu: hlasy z noční Handlové.

Komentář Martina Čabana: Krev Roberta Fica by měla probudit českou politiku.

Speciální vysílání: Komentáře a vyjádření k atentátu.

Živě: Dění na Slovensku sledujeme v online přenosu.

Básník a nespokojenec. Co víme o atentátníkovi.

Historie politických vražd v Evropě.

Rozhovor s bývalým operátorem Útvaru rychlého nasazení Martinem Svozilem.

Svědectví sousedů: Seznam Zprávy hovořily s domovníkem panelového domu, kde básník z města Levice na jihu Slovenska bydlí.

Rozhovor o ochrance VIP: Bezpečnostní expert a bývalý příslušník elitní jednotky vojenské policie SOG Lumír Němec vysvětluje, zda jde podobným útokům na politiky vždy zabránit.

Komentář šéfredaktora Seznam Zpráv: Pokus o vraždu slovenského premiéra je tragickou a odsouzeníhodnou událostí, která má sílu otevřít další bolavou ránu ve společnosti. Braňme se tomu, píše Jiří Kubík.

Doporučované