Hlavní obsah

Byznys po atentátu na Fica volá po uklidnění situace na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Kia

Slovenský a český byznys mají úzké vazby, například automobilka Kia v Žilině (na snímku) je provázaná s Hyundai v Nošovicích.

Případná eskalace politické krize po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica může představovat riziko pro tamní byznys. Ten je úzce provázaný s Českem. Podnikatelé proto vyzývají všechny strany k uklidnění situace.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zástupci slovenského byznysu se obávají, že případné další vyhrocení politické situace po atentátu na premiéra Roberta Fica může mít špatný vliv také na podnikání. Slovenské a české hospodářství jsou přitom silně provázány. Na obou stranách hranice podnikají automobilky, investiční skupiny i průmyslníci. Významnějším exportním partnerem Česka je už jen Německo.

Podle slovenské Republikové unie zaměstnavatelů je útok na předsedu vlády v Evropě 21. století nepředstavitelný. Organizace sdružuje velké firmy typu operátorů či řetězců, energetické podniky i investiční skupiny.

„Situace je však důsledkem dlouhodobého rozdělování společnosti, vyvolávání strachu a napětí právě politiky. Pro podnikatelské prostředí je samozřejmě důležitá nejen legislativní stabilita a předvídatelnost, ale i společenská stabilita. Proto je důležité, aby politici nadále nepodněcovali jakékoli vášně. Věřím, a chceme se za to jako zástupci zaměstnavatelů zasadit, že politici přehodnotí svůj přístup a situace v této rozdělené společnosti se uklidní,“ uvedl Martin Hošták, generální tajemník Republikové unie zaměstnavatelů.

Podobně se vyjádřila také Asociace zaměstnavatelských svazů a sdružení SR.

„Aktuální situace může mít dočasný vliv i na chod státu a jeho institucí. Může dojít ke zpomalení přijímané legislativy nebo rozhodování v klíčových otázkách národního hospodářství. Věříme ale, že výraznější nestabilita v ekonomickém prostředí nenastane. Pokud by však nadále přetrvávala nestabilní politická situace, může to být špatný signál i pro podnikatelské prostředí,“ řekla mluvčí asociace Miriam Filová.

Významný byznys na obou stranách hranice mají investiční skupiny J&TPenta, které původně vzešly právě ze Slovenska.

„Útok na premiéra Fica je odsouzeníhodným činem, který nemá mít v demokratické společnosti zastání. Důležité je v krátké době upokojit emoce a pokusit se zamezit ještě většímu vyhrocení společenské nálady. Věříme, že útok jako takový nebude mít vliv na investiční prostředí či činnost finančního sektoru,“ uvedla tisková zástupkyně J&T Monika Veselá.

„Riziko destabilizace nevnímáme, respektive je to v tomto stadiu předčasná otázka. Byla by relevantní v případě, pokud by tyto události vyústily například v pád vlády a předčasným volbám. Takovýto možný vývoj však zatím nic nenaznačuje,“ reagoval mluvčí skupiny Penta Martin Danko.

Skupinou, která má propojení mezi Českem a Slovenskem dokonce v názvu, je Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada. Zbrojařský holding provozuje u slovenských sousedů například muniční podniky MSM Group a VOP Nováky. Další muničku ZVS Holding spoluvlastní Strnad dokonce se státem.

Holding, podobně jako některé další společnosti fungujících v Česku i na Slovensku, nechal otázky ohledně možných dopadů krize na byznys bez odpovědi.

Společný byznys se slovenským státem má také další český miliardář Daniel Křetínský a jeho skupina EPH. Se státním podnikem SPP se tam dělí o společnost Eustream zaměřenou na přepravu plynu. Spolu se státem je Křetínský na Slovensku též mezi akcionáři největšího slovenského výrobce elektřiny společnosti Slovenské elektrárny.

„V tuto chvíli je nutné jednoznačně odsoudit útok na politika a doufat, že premiér úspěšně zvládne svůj boj o život. Jakékoliv další komentáře jsou nevhodné a nemístné,“ uvedl mluvčí holdingu EPH Daniel Častvaj.

Slovensko patří mezi největší obchodní partnery Česka, řada firem má byznys na obou stranách hranice. Mimo jiné se to často týká i velkých stavebních firem.

„Situace je příliš čerstvá, avšak se domníváme, že nebude mít zásadní vliv na stavební průmysl na slovenském trhu. Ten vnímáme jako propodnikatelský a chceme na něm působit jako dosud,“ uvedl Radim Mana, mluvčí skupiny Metrostav, která má akcionáře z Česka i ze Slovenska.

Úzce propojené jsou například výrobní závody automobilových koncernů. Škoda Auto od konce minulého roku vyrábí svůj prémiový model Superb v bratislavském závodu Volkswagenu. Propojení výroby se týká také automobilky Hyundai, která v moravskoslezských Nošovicích vyrábí převodovky rovněž pro sesterskou fabriku Kia v Žilině.

„Nemyslím si, že by se tato nešťastná událost výrazně promítla do destabilizace podnikatelského prostředí na Slovensku, a v důsledku toho vedla třeba k omezení zahraničních investic,“ komentoval Petr Kymlička, partner v poradenské společnosti Moore Czech Republic.

„Z ekonomického hlediska se maximálně u investorů ze (vzdálenějšího) zahraničí krátkodobě zvýší ostražitost vůči bezpečnostní situaci na Slovensku. Obrazně řečeno, zvýší se na nějakou dobu o stupeň váha tohoto kritéria při přijímání podnikatelských rozhodnutí,“ dodal ekonomický odborník z Moore Czech Republic.

Doporučované