Hlavní obsah

Nová nizozemská koaliční vláda přišla s dohodou. Otáčí prudce doprava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Předseda krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders.

Nová dohoda koaliční nizozemské vlády zpřísňuje opatření vůči žadatelům o azyl. Také například snižuje počet zahraničních studentů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nová nizozemská vláda se ve čtvrtek shodla na dohodě zvané „Naděje, odvaha a hrdost“. Dohoda obsahuje jádro programu krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) v čele s Geertem Wildersem.

Wildersova PVV ve vládě zasedne se středopravou Lidovou stranou pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho, středopravou Novou společenskou smlouvou (NSC) a menším pravicově populistickým agrárním hnutím BBB. Strany se ještě musí dohodnout na premiérovi.

Předmětem dohody jsou přísná opatření vůči žadatelům o azyl, omezuje také slučování rodin uprchlíků a snaží se například i snížit počet zahraničních studentů v zemi. Informuje o tom agentura APnews.

„Dnes píšeme dějiny,“ prohlásil Wilders o přijetí dohody. „V Nizozemsku bude opět svítit slunce,“ uvedl dále Wilders. „Je to nejsilnější azylová politika v historii,“ dodal.

Z dohody vyplývá, že příští vláda bude pokračovat v dosavadních plánech v rámci boje proti klimatickým změnám včetně pokračování plateb do klimatického fondu, který vznikl minulý rok. Součástí jsou i ústupky vůči zemědělcům, zvýšení sociálního bydlení, zpřísnění trestů za závažné trestné činy nebo omezení daní z nemovitostí.

Koalice bude pokračovat v podpoře Ukrajiny a chce do zákona zakotvit standard NATO, podle něhož se na obranu vynakládají dvě procenta hrubého domácího produktu.

Související témata:

Doporučované