Hlavní obsah

Český Liglass Trading pohrozil Kyrgyzstánu arbitráží

Studio Seznam Zpráv ke kauze Liglass. Poslechněte si komentář reportéra Adama Junka.

 

Reklama

Česká firma Liglass Trading by v krajním případě přistoupila i k mezinárodní arbitráži proti Kyrgyzstánu. Nelíbí se jí, že jí chce středoasijská země jednostranně vypovědět smlouvu. Firma, za kterou lobboval kancléř Vratislav Mynář, měla v zemi vybudovat kaskádu vodních elektráren na řece Naryn.

Článek

„Do dnešního jsme neobdrželi oficiální oznámení vlády Kyrgyzské republiky o odstoupení od investiční dohody,” uvedla ve svém prohlášení společnost Liglass Trading.

„V případě, že spor nebude možné vyřešit formou jednání, smluvní strany začnou proceduru urovnávání sporu. Smluvní strana, která obdržela reklamaci, je povinna ji projednat v průběhu tří měsíců od jejího obdržení a oznámit druhé straně své rozhodnutí." Pokud tento postup Kyrgyzstán nedodrží, je Liglass připraven obrátit se na mezinárodní investiční arbitráž.

Peníze nedošly

Kyrgyzský premiér Sapar Isakov v pondělí podle tamních médií ohlásil, že vláda smlouvu s firmou vypoví, protože Liglass nedodržel podmínky dohody a nepřevedl sumu 37 milionů dolarů (asi 807 milionů Kč) na vyplacení původního ruského investora. O zamýšleném jednostranném odstoupení od smlouvy se podle generálního ředitele české společnosti Michaela Smelíka firma dozvěděla z médií. „Liglass Trading CZ dnešního dne odešle vládě Kyrgyzské republiky dopis o nezbytnosti zahájení jednání v souladu s článkem 7 Investiční dohody,” uvedl v prohlášení Smelík. Pokud jednání nebudou úspěšná, dává podle něj dohoda stranám další tři měsíce na urovnání sporu.

Závazek za 807 milionů

Firma LTD CZ sídlící u Železného Brodu převzala letos v červenci projekt budování dvou velkých a deseti menších elektráren narynské kaskády po ruské firmě RusGidro, s níž Kyrgyzstán smlouvu loni vypověděl, údajně pro její platební neschopnost. V kontraktu s kyrgyzskou vládou se česká společnost zavázala, že jako nový účastník smlouvy zaplatí částku 37 milionů dolarů, což je hodnota dosavadních prací na narynské kaskádě, které ruská firma provedla. Od začátku se přitom objevovaly pochybnosti, zda bude česká firma schopna tak náročnou zakázku financovat.

Podle Smelíka Liglass působí v Kyrgyzstánu už půldruhého roku. Financování dostavby energetické kaskády je zajištěné, ujišťoval v červenci. Partnery projektu mají být společnosti Green Capital a Pantheon, které mají s financováním energetických projektů z obnovitelných zdrojů bohaté zkušenosti. Firma už podle něj v Kyrgyzstánu proinvestovala několik milionů amerických dolarů. Více než milion USD musela složit v souvislosti s výběrovým řízením na prestižní zakázku. Pokud z dohody sejde, podle kyrgyzské státní tiskové agentury Kabar tyto peníze propadnou státu.

Odklad platby není možný

Podle vicepremiéra Dujšenbeka Zilalijeva česká firma zaslala vládě dopis s žádostí o odklad splátky 37 milionů dolarů, kterou měla v těchto dnech uhradit. Vláda smlouvu vypoví, protože odklad není možný, řekl vicepremiér. Zilalijev na schůzi vlády smlouvu s českou firmou podle serveru 24.kg obhajoval s tím, že za Liglass Trading se zaručilo české Ministerstvo průmyslu a obchodu, které „tuto společnost oficiálně podpořilo a zaručilo se za ni”. Podle kyrgyzského a českého tisku se za českou firmu dříve přimlouval i Vratislav Mynář, kancléř českého prezidenta Miloše Zemana.

Firma Liglass Trading nesplnila hned první podmínku obchodu pro výstavbu v Kyrgyzstánu. Video: Kamila Bejlková

Reklama

Související témata:

Doporučované