Hlavní obsah

Babiš chce udržet peníze v Česku, plánuje kvůli tomu zrušit jednu z daní

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Musíme udržet peníze podnikatelů v Česku. Zlevním jim dividendy, plánuje ministr Babiš.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

České firmy každý rok pošlou svým majitelům do zahraničí okolo 200 miliard na dividendách.

Článek

Elektronická evidence tržeb se v ostrém provozu rozeběhne už za pár dní. Ministr financí Andrej Babiš už spřádá nové plány týkající se daní. Tentokrát chce zastavit odliv kapitálu z České republiky. Chtěl by proto podle zjištění Seznamu výhledově zrušit daň z dividend.

Mělo by to podle něj motivovat české podnikatele k tomu, aby si nezakládali mateřské společnosti v daňových rájích a neposílali tam miliardy ročně. Jen na dividendách totiž z Česka ročně odputuje okolo 200 miliard korun.

„Řada podnikatelů má centrum podnikání v zahraničí, v Holandsku, na Kypru nebo jinde. Celkem jde skoro o patnáct tisíc firem v off shore destinacích. A za posledních deset let takto odteklo z Česka 1950 miliard korun na dividendách. Naopak ze zahraničí přišlo jako výplata dividend za stejnou dobu jen 82 miliard,“ vypočítal ministr financí v rozhovoru pro Seznam.

Jak udržet tyto peníze v Česku, má šéf hnutí ANO a majitel obřího koncernu Agrofert jasno.

„My nad tím samozřejmě přemýšlíme. Perspektivně bychom chtěli příjmovou daň z dividend zrušit nebo alespoň snížit. Protože je jasné, že pokud firma zaplatí korporátní daň a podnikatel, pokud by si chtěl vyplatit dividendu, tak ještě zaplatí patnáct procent, tak tady ty peníze nechat nechce,“ uvedl Andrej Babiš s tím, že by to mělo přivést byznysmeny obrazně zpátky „domů“.

Aktuálně platí, že dividendy se daní patnáctiprocentní srážkovou daní rovnou „u zdroje“. Tedy státu daň pošle firma, která zisk rozděluje. Zároveň je tu ale podstatná výjimka v případě, že akcionářem je firma a ne fyzická osoba. Pokud společnost vlastní déle než dva roky více než deset procent firmy vyplácející dividendy, daň se na ni nevztahuje. A to i v případě, že tyto společnosti sídlí každá v jiném státě Evropské unie (platí i pro Norsko, Švýcarsko a Lichtenštejnsko).

Stejné osvobození pak požívají příjmy z dividend, které dostane česká firma odkudkoli ze světa. Opačně to ale neplatí.

Akcionáři fyzické osoby takovouto výjimku využít nemohou, ať vlastní jakýkoliv podíl. Jim se výplata dividendy zdaní vždy.

Kdy by se mohli dočkat osvobození nebo snížení daně z dividend, jak to plánuje ministr Babiš?

„My píšeme nový zákon o dani z příjmu, a ten by měl být hotov v září 2017. A pokud budu moci po volbách pokračovat ve vládě, i když všichni se budou snažit tomu zabránit, tak to navrhnu. Myslím, že by to mohlo být součástí našeho volebního programu. Příkladem nám může být Slovensko, kde právě tuto daň snižují,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Babiš.

Na Slovensku je situace trochu komplikovanější. V současnosti se dividendy pro fyzické osoby zdánlivě nezdaňují. Platí se z nich ale zdravotní odvody ve výši 14 procent. Ty mají ovšem strop maximálně šedesátinásobku průměrné měsíční mzdy. Nanejvýš tedy něco málo přes 51 tisíc eur.

Letos přišel tamní ministr financí Peter Kažimír s plánem zvýšení příjmů rozpočtu díky zavedení daně z příjmu na dividendy. Dle jeho původních představ měla být 15 procent s tím, že zdravotní odvody se zruší. Aktuální kompromisní verze, která by měla platit od roku 2018, zní: sedmiprocentní daň a žádné zdravotní odvody.

I tak na tom stát dle propočtů vydělá. Nově by měl vybrat až 70 milionů eur. Zdravotnictví přitom přijde o 18 milionů.

Babišův plán by přitom mohl nahrát jemu samotnému, jako vládci mnohamiliardového agrochemického impéria. Jeho společnost Agrofert dlouhodobě dividendy nevyplácí a hromadí nerozdělený zisk. Jen samotná mateřská firma holdingu má podle poslední účetní uzávěrky z roku 2015 na účtu nerozděleného zisku z minulých let 27,3 miliardy korun. K tomu přibylo dalších 2,4 miliardy zisku za loňský rok. Pokud by si je Andrej Babiš chtěl vyplatit jako 100procentní vlastník dnes, daň z dividend by představovala bezmála 4,5 miliardy korun.

„Taky s tímto návrhem nepřijdu hned. V blízké budoucnosti už nebudu Agrofert kvůli tradičním politickým stranám vlastnit. Prosadili totiž protiústavní lex Babiš, který nedovoluje ministrům vlády podnikat,“ odmítá střet zájmů ministr financí.

Co bude s Agrofertem dělat, zatím prý neví. V žertu občas říká, že každému občanovi Česka dá jednu akcii.

Reklama

Doporučované