Hlavní obsah

EET bez papírové účtenky i příplatek za los, Babiš komentuje triky podnikatelů

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Deset korun přirážka za účtenku? Nesmysl, odmítá Babiš (video: Lucie Stuchlíková, Adam Junek).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Elektronická evidence tržeb se rozjede už za tři týdny. Spolu s tím přibývá podnikatelů, kteří si nevítanou novinku chtějí zjednodušit nebo si alespoň od zákazníků vybrat část nákladů zpět. Ministr financí Andrej Babiš v rozhovoru pro Seznam překvapivě všechny triky neodmítl - zaujal ho například nápad na evidenci tržeb bez papírové účtenky.

Článek

Na trhu se objevily firmy, které nabízejí kasu bez tiskárny. Zákazníkovi se účtenka posílá jen elektronicky na e-mail. Co na to říkáte?

Chodí za námi různí podnikatelé. Tento týden jsem se potkal s pánem, který navrhuje webovou účtenku a zaujalo mě to. Řekl jsem proto Finanční správě, že by se tomu měla věnovat a že by bylo zajímavé mít možnost, aby například mladý člověk, který většinu času tráví na počítači a je zvyklý na IT, mohl získat webovou účtenku. Naopak zase nějaký starší člověk asi bude chtít spíše normální účtenku. Nemáme to samozřejmě v zákoně úplně ošetřené. Budeme se na to s Finanční správou dívat a je pro nás důležité, abychom lidem poskytli komfort, aby s tím neměli nějaké zbytečné obtíže.

Dalším podnikatelům se nelíbí, že lidé budou moci jejich účtenku použít jako los do účtenkové loterie. Losy prý nejsou zadarmo, a tak chtějí každou účtenku zpoplatnit, třeba přirážkou za deset korun.

Já tomu moc nerozumím, protože podnikatel má povinnost účtenku vytisknout tak jako tak. Já si naopak myslím, že účtenková loterie je správná úvaha, že o ni lidé budou mít zájem. Jsou zkušenosti z jiných zemí, kde o to lidi zájem mají. Podnikatel by měl být rád, že mu lidi přijdou nakupovat. Účtenku jim vytiskne tak jako tak.

Takže se nebojíte toho, že by to třeba lidi mohlo poštvat proti loterii i EET jako takové? Když najednou budou muset k nákupu platit deset korun za účtenku navíc.

Nevidím důvod, proč by měli platit deset korun. Když jim podnikatel tu účtenku de facto musí podle zákona vytisknout.

Loterie se má rozběhnout už příští rok. Už víte, jak to bude přesně vypadat? Budou se účtenky sbírat celostátně, nebo ministerstvo vždy vyhlásí jednorázovou akci pro určitý region nebo obchodní segment a podobně?

My to ještě přesně nevíme, protože s tím zatím nemáme žádné zkušenosti. Ale naše představa je, že by to mělo být měsíčně. Samozřejmě to bude celoplošné, celorepublikové a ty ceny budou věcné i peněžité. Ročně by to mělo být asi za 65 milionů korun. Ale chceme na to udělat otevřené výběrové řízení do konce listopadu. Aby nám nějací odborníci připravili servis a navrhli variantu, která bude nejlepší pro uživatele a pro lidi, kteří ty účtenky budou sbírat.

Mluvíte o tom, že EET přinese pro příští rok přibližně 4,5 miliardy navíc do rozpočtu, až naběhne celé, bude to zhruba 18 miliard. Co když se tyto odhady nepotvrdí?  

Máme velice podrobné analýzy, kterým věřím. Je třeba rozlišit, kdy časově příjem naběhne. Příští rok počítáme s tím, že na dani z přidané hodnoty získáme navíc 4,3 miliardy korun. Zvedne se ale i daň z příjmu právnických osob, ale ta naběhne až další rok. To počítáme zhruba 1,7 miliardy. Další příjmy budou z daně z příjmu fyzických osob, tam je odhad 3,3 miliardy korun navíc. Víc se tak vybere i na sociálním a zdravotním pojištění. Což naběhne také už příští rok.

Jde nám o to, co budete dělat, když se ta čísla nepotvrdí? Jestli uznáte, že to nevyšlo a třeba to zrušíte... 

Nečekám, že by se reálná čísla výrazně lišila od těchto odhadů. Na Ministerstvu financí skutečně ty odhady inkasa daně jsou velice přesné a variují v malinkých procentech, takže není důvod, abychom se tady spletli. Opíráme to i o další poznatky. Třeba na dani z přidané hodnoty u točeného piva se vybralo 260 milionů, podle statistik, kolik se vytočí piva, by to ale mělo být 2,6 miliardy korun. A to je ta zkrácená tržba, o kterou nám jde. A je jednoznačné, že pokud někdo nemá pokladnu, neeviduje tržby, tak vlastně krátí DPH, krátí plat zaměstnance, protože mu dává cash část výplaty. No a někteří dokonce zaměstnávají lidi, kteří berou podporu v nezaměstnanosti, takže z hlediska tohoto si myslíme...

Taková presumpce viny. Nemáš kasu, šidíš...

Tak jako je to zvláštní. Ale myslím, že všichni chodíme do světa a je to celkem normální, že jsou všude kasy. Všichni, kteří prodají za hotové, musí mít pokladnu, a je jedno, jestli je to obrovský maloobchod, nebo malá provozovna. Není tam žádná diskriminace. Všichni u nás vědí, jak to funguje. I někteří dodavatelé říkají - chceš to na fakturu? Když chceš na fakturu, tak teď nemám čas. A když bys to chtěl bez faktury, tak přijdu příští týden. Takže ty signály máme a já si myslím, že všichni víme, o co jde.

Reklama

Doporučované