Hlavní obsah

Omlouvám se za kontrolní hlášení. Ale vybrali jsme víc, vzkázal Babiš podnikatelům

 

Reklama

Na daních jsme vybrali peníze navíc, prohlásil ministr Andrej Babiš na debatě o malých a středních firmách v Praze. Omluvil se za kontrolní hlášení. Prezident Miloš Zeman poradil politikům, aby omezili nezaměstnanost tím, že zatočí s obchodem s chudobou.

Článek

Prezident Miloš Zeman na úvod svého proslovu zavtipkoval, když účastníky upozornil, že pronese dvouhodinový projev. Nakonec se v řeči adresované malým a středním firmám a živnostníkům na pražských Vinohradech omezil na několik minut.

Politiky vyzval, aby pomohli podnikatelům v zahraničí a ekonomickou diplomacií na druhé straně přinášeli investice do ČR.

Připomněl, že i přes nízkou nezaměstnanost jsou v ČR statisíce nezaměstnaných. Znovu také navrhl, aby politici přišli s takovými zákony, které by zabránily tomu, aby lidé pobírali sociální dávky, přestože mohou pracovat. Vyzval i k omezení tzv. obchodu s chudobou.

„Máme zde skoro 400 tisíc nezaměstnaných a velká část z nich pracovat může, ale nechce,“ prohlásil Zeman.

Prezident také vyzval k omezení podpory obnovitelných zdrojů.

Omluva za kontrolní hlášení

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) podnikatelům poděkoval, že platí daně a slíbil, že zjednoduší daňový systém.

„Meziročně ke konci října jsme vybrali o 57 miliard navíc do veřejných rozpočtů, 20 miliard na sociálním pojištění a 7 miliard na zdravotním pojištění. Takže celkově 84 miliard navíc,“ prohlásil Babiš a pochvaloval si rozpočet, který podle něj může být i v přebytku.

„Samozřejmě se všem omlouvám za kontrolní hlášení a rozumím tomu, že vás to zatížilo, ale myslím, že jste všichni rádi, že jsme díky tomu vybrali o 13 miliard na daních navíc,“ dodal.

Soutěž pro sedm set firem

Akce na pražských Vinohradech byla součástí vyhlášení vítězů ankety Rodinná firma roku. Tu pořádá Asociace malých a středních podniků a živnostníků už počtrnácté. Zastoupení v soutěži má téměř 700 firem.

Firmy, které zaměstnávají jednoho až devět lidí, se na celkovém počtu podniků v České republice podílejí víc než 95 procenty a jsou největším zaměstnavatelem. Práci u nich má zhruba třetina všech zaměstnanců.

Reklama

Doporučované