Hlavní obsah

Pomohl podvodníkům vyvést z banky téměř sto milionů. Jako znalec ale může pracovat dál

Znalec, který nadhodnotil pozemky, chyboval, řekla policie. Stíhat ho nebude.Video: Nohl Radek

 

Reklama

Jde o jeden z případů v kauze vytunelovaného Metropolitního spořitelního družstva. Z něho skupina podvodníků podle policie vylákala zhruba 1,3 miliardy korun.

Článek

Pozemky v areálu bývalé cihelny na Kolínsku ocenil před pěti lety soudní znalec na 120 milionů korun. Jenže po čase, kdy záložna vyplatila úvěr na přestavbu těchto nemovitostí, se ukázalo, že jejich cena je ve skutečnosti desetinásobně nižší. Znalec však nakonec vyvázne bez trestu.

Tohle je jeden z řady případů v kauze podvodů v Metropolitním spořitelním družstvu. Tuto ve své době oblíbenou kampeličku mezi roky 2010 až 2013 – jak ukázalo policejní vyšetřování – vytunelovala skupina podvodníků.

Scénář byl vždy stejný. Metropolitní spořitelní družstvo půjčovalo peníze firmám, v jejichž vedení seděli nastrčení lidé - bílí koně.

Za úvěry společnosti ručily pozemky - vesměs obyčejnými poli - ohodnocenými nepravdivými posudky na stamiliony. Firma bílého koně zažádala o půjčku a jakmile dostala peníze, přeposlala je na účty do Hongkongu.

V tomto případě ocenil pozemky na Kolínsku znalec Josef Fojtík z Ostravy. Za to, že je vysoce nadhodnotil, ale potrestán nebude. Policie sice v dokumentech, které Seznam získal, uvádí, že při výpočtu ceny chyboval, ale zákon neporušil.

Vyšetřovatelům se totiž nepodařilo prokázat, že cenu nemovitostí nadhodnotil vědomě. Fojtík Seznamu řekl, že se nebude k policejnímu vyšetřování vyjadřovat.

Reklama

Doporučované