Hlavní obsah

400 řek zalilo Čínu. Ničivé povodně sužují téměř celý stát

Záplavy zasáhly většinu regionů Číny, varovné úrovně dosáhlo 433 řek.Video: AP

 

Reklama

Nejméně 27 milionů lidí po celé Číně zasáhly silné povodně, 2,25 milionu lidí úřady evakuovaly. O život přišlo nebo se pohřešuje 141 lidí, 28 tisíc domů je poškozeno. Ve více než 400 řekách přesáhla výška hladiny varovnou hranici.

Článek

Vysokým stavem vody je zasaženo podle AP téměř celé území pevninské Číny s výjimkou západních oblastí jako Tibet a Sin-ťiang. V povodí nejdelší asijské řeky Jang-c’-ťiang nezaznamenali tak vydatný déšť od roku 1961. Vůbec nejvíc postižená je provincie Chu-pej, odkud se loni rozšířil koronavirus. Materiální škody se odhadují na stovky milionů dolarů.

V jižní a centrální Číně jsou zatopená města a záchranáři tam začali zpevňovat říční břehy a kopat odvodní kanály. Varovnou úroveň dosáhly hladiny 433 řek a dalších 33 je naplněno na své rekordní hodnoty, řekl náměstek ministra pro mimořádné události Čeng Kuo-kuang. Kromě Jang-c’-ťiangu se hladiny zvedají i na Žluté řece na severu a na Perlové řece na jihu.

Podle čínské státní televize CCTV hladina řeky Rong v provincii Kuang-si vzrostla během víkendu o více než pět metrů nad varovnou hranicí. V provincii S’-čchuan pak místní úřady hlásí poničení místní infrastruktury, což donutilo záchranáře dopravit se na místo povodní po nepoužívaných horských úsecích.

Obavy vzbuzuje stoupající hladina čínského největšího sladkovodního jezera Pcho-jang-chu v provincii Ťiang-si. Ta v sobotu dosáhla hodnoty 22,65 metru, kdy překročila dosavadní maximum z roku 1998 a byla výrazně nad stanovenou varovnou hranicí, která činí 19,5 metru. Úřady rozhodly o evakuaci 400 tisíc lidí z okolí jezera.

K pondělnímu ránu vyhnaly povodně v provincii Ťiang-si z domovů na 432 tisíc lidí, celkem se záplavy dotkly 5,2 milionu obyvatel jihočínské provincie. Voda zde měla také zničit přes 4,5 milionu hektarů zemědělských plodin a 988 domů, škody dosáhly hodnoty 929 milionů dolarů. Čínská vláda do oblasti poslala zásilku člunů, stanů, lehátek a přikrývek.

Mezitím v provincii Chu-pej ohlásila místní vláda první, tedy nejvyšší povodňový stupeň. V provincii v období od 10. června do 10. července spadlo celkem 714 milimetrů srážek, téměř dvojnásobek běžné hodnoty v tomto ročním období. Podle deníku The Guardian může ničivost letošních povodní dosáhnout té v roce 1998, kdy v Číně při povodních zemřely více než tři tisíce lidí a patnáct milionů přišlo o své domovy.

Reklama

Související témata:

Doporučované