Hlavní obsah

5 nadějných zabijáků koronaviru. Tyto léky zabraly i v krizových stavech

Foto: Profimedia.cz

Koronavirus postupuje všemi kontinenty a laboratoře se snaží vyrobit lék, který by ho bezpečně zastavil.

Reklama

S postupující koronavirovou pandemií se zraky celého světa upírají k vědcům, kteří testují experimentální léky. Nadějně vypadají výsledky hned několika látek - často původně vyrobených za úplně jiným účelem.

Článek

Na ověřený lék, který by prošel všemi fázemi potřebných testů a procesů, si bude muset svět ještě nějakou dobu počkat. Alespoň první úspěšné výsledky klinických studií některých léčiv ale dávají důvod k mírnému optimismu v boji s postupující koronavirovou pandemií.

Specifické a zároveň účinné antivirotikum vyhlíží zejména pacienti s těžkými příznaky. Lékaři zatím mohou jejich potíže jen mírnit - sráží horečky nebo tlumí kašel, u závažnějších případů využívají ventilátory či přístroje pro mimotělní oběh.

Slibný remdesivir

Jedním z široce testovaných preparátů je antivirotikum remdesivir. Původně ho americká firma Gilead Sciences vyvíjela pro boj s ebolou. Když se ale epidemii podařilo zastavit, vědci testy přerušili. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO), která remdesivir označila za „nejslibnějšího kandidáta“ proti novému koronaviru, lék zabíral i na nemoci SARS a MERS.

Nový koronavirus je takzvaným RNA virem, což znamená, že se může množit jen pomocí buňky hostitele. Trik remdesiviru spočívá v tom, že k tomu buňce nabídne falešný stavební materiál, a tak zamezí dalšímu množení viru.

Pokusy o zhodnocení přínosu remdesiviru při aktuální pandemii probíhají v USA i Asii. První výsledky by měly spatřit světlo světa v dubnu.

Mysleli, že umírá

Vůbec první člověk nakažený koronavirem, který lék vyvinutý společností Gilead vyzkoušel, byl pacient ze státu Washington. Šlo o prvního Američana, jenž se letos v lednu nakazil přímo ve Wu-chanu. Během šesti dní v nemocnici se u něj vyvinul vážný, oboustranný zápal plic a začala mu odumírat plicní tkáň. Lékaři zavedli kyslíkovou terapii. Sedmý den jeho pobytu v nemocnici, kdy mu horečka stoupla na 39,4 stupně Celsia, nasadili remdesivir.

Přestože byl do té doby přípravek vyzkoušen proti koronaviru jen na kočkodanu makakovi, americkému pacientovi do rána teplota klesla na 37,3 stupně, dostal chuť k jídlu a začal normálně dýchat.

O měsíc později se do nemocnice v Sacramentu dostavila pacientka, která vykazovala podobné příznaky jako muž z Washingtonu. Postupně se propadla do vážného stavu. „Mysleli jsme, že umírá,“ popsal její stav George Thompson, místní specialista na infekční choroby.

Rozhodl se proto použít poslední dostupnou zbraň: remdesivir. „Den po infuzi se stav pacientky trvale zlepšil,“ popsal případ pro časopis Science. Zároveň však dodal: „Bohužel nemohu potvrdit, že zlepšení souviselo s podáním léku.“

Remdesivir v Česku

Oba zmínění pacienti byli součástí programu, kterému se říká „compassionate use“, solidární užití mimo klinické studie. V mimořádném režimu se lék dostal také do Česka - a to pravděpodobně i díky tomu, že v Gilead Sciences působí Čech Tomáš Cihlář.

Remdesivir tak v úterý získal pacient léčený v pražské Všeobecné fakultní nemocnici, který je už několik týdnů připojený na mimotělní oběh. Zda lék zabere, však zatím není zcela jisté.

Přednosta Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN Jan Bláha v rozhovoru pro Seznam Zprávy už dříve uvedl, že je namístě mírnit přehnaná očekávání. „Spousta lidí ho vnímá tak, že zaručeně funguje a že ty lidi zachrání. Což ale pořád vůbec nevíme. Ten lék byl vyvíjen proti ebole a teď se zkouší, protože koronaviry jsou podobné virům eboly. U některých pacientů to zabralo. Ale pořád neznáme výsledky studií, jakou má efektivitu,“ popsal lékař.

Gilead Sciences mezitím oznámila, že kromě výjimek přestává „kvůli přílišné poptávce v posledních dnech“ povolení k pokusné léčbě udělovat.

Plaquenil - lék na malárii

Další zbraní proti novému koronaviru by se mohla stát látka hydroxychlorochin, která se nachází v léku Plaquenil.

Ten byl ještě nedávno k dostání i v českých lékárnách. Ministerstvo zdravotnictví však nově předepisování Plaquenilu reguluje s cílem zajistit jeho dostatek pro pacienty nakažené koronavirem.

Zprávy o tom, že efektivně zabíjí koronavirus v rámci laboratorních experimentů, se v odborném periodiku Clinical Infectious Diseases objevily 9. března.

Poprvé se však lék osvědčil už v roce 1955, a to při léčbě malárie. Desítky let se používá u autoimunitních onemocnění, jako je lupus nebo revmatoidní artritida.

„Doufáme, že Plaquenil lidi zachrání,“ citoval šéfa společnosti Sanofi Oliviera Bogillota server France24.

Optimismus neskrývá ani francouzský profesor Didier Raoult, který je expertem na infekční choroby v univerzitní nemocnici v Marseille. Raoult vedl studii na 24 pacientech s koronavirem. Po šesti dnech, co se jim začal podávat hydroxychlorochin, u tří čtvrtin z nich podle něj koronavirus vymizel.

Léčivo vyrábí francouzská firma Sanofi Aventis a podle údajů Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) se jeho cena doposud pohybovala okolo 240 korun za balení.

Ústav však v minulosti před neuváženým užíváním léků s chlorochinem varoval. V čase, kdy se objevily obavy z koronaviru, upozorňoval, že není doloženo jejich preventivní působení a že hrozí nežádoucí účinky.

Kaletra - zabiják HIV

Dalším nadějným léčivem by mohla být Kaletra od společnosti AbbVie, která kombinuje antivirové složky lopinavir a ritonavir. V roce 2000 se v USA prokázala účinnost léku v boji proti HIV, upozorňuje magazín Science.

WHO zahrnula Kaletru do mezinárodní studie zahájené tento týden. Laboratorní studie naznačují, že by lék mohl nemoc COVID-19 potenciálně léčit. Jedna z prvních velkých studií s téměř 200 vážně nemocnými pacienty proběhla v Číně, kdy pacienti kromě běžné péče dostávali dvakrát denně i dvě tabletky léku.

Výsledky sice neukázaly výjimečný efekt Kaletry, vědci však poukázali, že léčení pacienti už byli v příliš špatném stavu, a tak jim lék ani nestihl pomoci. Je možné, že by Kaletra mohla být účinnější u mírněji nemocných pacientů.

Favipiravir - lék na chřipku

Úlevu tisícům nemocných s COVID-19 by podle některých vědců mohl přinést lék, který se v Japonsku běžně využívá k léčbě nových typů chřipky. „Je vysoce bezpečný a v léčbě zjevně efektivní,“ řekl úředník čínského ministerstva vědy a technologie Čang Sin-min.

Pokud jde o koronavirus, povzbudivé výsledky favipiravir, vyvinutý dceřinou společností firmy Fujifilm, prokázal v klinických studiích v Šen-čenu a Wu-chanu, jichž se zúčastnilo 320 osob.

Konkrétně 35 pacientů, kterým byl tento lék podán, se podle japonské televize NHK z koronavirové nákazy vyléčilo již po čtyřech dnech. Dalších 45 pacientů lék nedostalo a léčba trvala průměrně až 11 dní. Rentgenové paprsky navíc potvrdily, že stav plic se zlepšil přibližně u 91 % pacientů léčených favipiravirem a jen u 61 % těch, kteří lék neužívali.

Ačkoliv klinické testy vykázaly pozitivní výsledky, japonské ministerstvo zdravotnictví zároveň uvedlo, že u pacientů s těžkými příznaky lék příliš nezafungoval.

Tocilizumab na artritidu

Lék, jehož název působí trochu jako jazykolam, patří mezi imunosupresiva - látky omezující nebo zabraňující činnosti imunitního systému. Tocilizumab se běžně užívá například k léčbě revmatoidní artritidy.

Nasazení proti koronaviru zkoušela Čína, v březnu potom ohlásila několik úspěšných případů léčby těžce nemocných pacientů Itálie. Švýcarská firma Roche, která lék vyrábí, proto ohlásila větší klinické testování.

Reklama

Doporučované