Hlavní obsah

5G i na venkově. Signál budou přenášet drony ze stratosféry

Ilustrační fotografie.

Reklama

Velká Británie našla nový způsob, jak dostat síť páté generace i do odlehlých oblastí. Signál by mohly přenášet drony poháněné vodíkem. Problém je ale s financováním projektu.

Článek

Britové mají nové plány, jak přenášet 5G signál. Mobilní síť páté generace má přibližně zdesetinásobit rychlost přenosu oproti standardu 4G. Má tak otevřít dveře nejmodernějším komunikačním technologiím.

Dvě britské firmy oznámily, že chtějí 5G signál přenášet prostřednictvím dronů. Podle serveru BBC chtějí k zajištění vysokorychlostního připojení do širokých oblastí využít letouny na vodíkový pohon, které budou vybaveny anténami.

Konzultanti společností z Cambridge tvrdí, že přibližně 60 dronů by mohlo pokrýt celé Spojené království. Každý dron by obsloužil plochu o průměru 140 kilometrů čtverečních. Nová technologie především zajistí signál i ve velmi odlehlých oblastech.

Společnosti sídlící v Cambridgi tvrdí, že tuto službu budou provozovat ve spolupráci s mobilními operátory. Mezi nimi už je firma Deutsche Telekom, která doufá, že tuto technologii vyzkouší v roce 2024 na venkově v jižním Německu.

Firma Cambridge Consultants navrhla anténu pro bezpilotní letoun, který je určený k letu ve stratosféře ve výšce 20 000 metrů. Společnost tvrdí, že už úspěšně otestovala vysílání signálu do užšího pásma z letadla letícího v menší výšce.

Důvodem, proč vývojáři uvažují o novém způsobu přenosu signálu, jsou finanční náklady. „Instalace pozemských stožárů je extrémně nákladná. S naším systémem nahradí každé letadlo nejméně 200 stožárů,“ myslí si generální ředitel Stratospheric platforms Richard Deakin.

Ostatní však tvrdí, že je potřeba vyřešit hlavně bezpečnostní otázky. „Získat síť neustále létajících dronů ve stratosféře během tří nebo čtyř let by bylo obtížné,“ říká John Delaney z výzkumné firmy IDC. Vše, co se pohybuje na nebi, je totiž přísně regulováno. Deakin však uvedl, že již jednají s řízením letového provozu v celé Evropě.

Podoba dronu, který jednou bude pomáhat s přenosem signálu, je zatím jen načrtnutá na papíře. Stále totiž nebyl otestován letoun s 5G anténou a vodíkovým palivovým článkem.

Fungování na vodík je podle Deakina ideálním řešením. „Jde o zdroj s vysokou energetickou hustotou, který nám umožňuje vyrábět obrovské množství energie po dlouhou dobu,“ vysvětluje Deakin.

Britští mobilní operátoři by měli vybudovat velkou část mobilní 5G sítě do roku 2024. Prozatím se jeví jako největší problém financování projektu. Navzdory spolupráci s Deutsche Telekom, největším poskytovatelem telekomunikačních služeb v Evropě, potřebují obě britské firmy více peněz.

Podobný projekt s názvem Loon provozuje i Google, společnost k tomu využívá výškové balony na solární energii, které létají 18 až 25 kilometrů nad zemí.

Reklama

Doporučované