Hlavní obsah

Walmart poslal testy na covid do nebe. Lidem je doručují drony

Foto: Walmart.com

Dron z Walmartu doručuje test na covid-19 do jedné z amerických domácností.

Reklama

Americký řetězec Walmart spustil program doručování testů na koronavirus vzduchem. Aby zákazníci nemuseli přijít do kontaktu s dalšími, dron jim doručí testy přímo domů. Program je jen začátkem dopravování zboží vzdušnou cestou.

Článek

Pokud se zájemci o test na covid-19 nechtějí přiblížit ostatním potenciálně nakaženým, nabízí jim americký maloobchodní řetězec Walmart řešení. Začal totiž doručovat testy na koronavirus pomocí dronů, zatím jen v okruhu jedné míle (1,6 km) od svého obchodu v North Las Vegas.

Podle serveru CNN je dodání zdarma a trvá pouhých pět minut. Až bude test na cestě, zákazníci obdrží zprávu. Letouny přistanou u jejich domů na příjezdových cestách, blízkých chodnících, nebo na zahradě, podle toho, kde se nacházejí stromy.

Odebrané vzorky lze poté odeslat prostřednictvím zásilkové služby FedEx do laboratoře, která doručí výsledky digitálně, obvykle do dvou dnů.

Prozatím však drtivá většina Američanů nebude mít k dronovým dodávkám testů na covid-19 přístup. Walmart proto plánuje na začátku října rozšířit drony do města Cheektowaga ve státě New York.

Ale i tento způsob dopravy má svá omezení. Dodávkám vzduchem mohou zabránit nečekané fyzické překážky, elektrická vedení, stromy, automobily nebo počasí. Aby se počet neúspěšných dodávek omezil na minimum, budou oblasti doručení předem kontrolovány.

Tento program poukazuje na to, jakým způsobem mohou být drony využívány v blízké budoucnosti k zajištění rychlejších a bezkontaktních dodávek.

„Doufáme, že dodávky testovacích sad pomocí dronů dávají možnost bezkontaktního testování ve větším měřítku a nadále podporují inovativní způsoby využívání dodávek pomocí dronů ve Walmartu,“ uvedl viceprezident pro spotřebitelské produkty společnosti Walmart Tom Ward.

Program testovacích dronů na covid-19 je jen součástí experimentů Walmartu s drony. Začátkem tohoto měsíce zahájil Walmart spolupráci se společností Flytrex a dodává předměty pro domácnost a potraviny pomocí dronů ve Fayetteville v Severní Karolíně. Příští rok plánuje rozjet další samostatný projekt s drony a se společností Zipline a bude doručovat zboží vzduchem v okolí sídla Walmartu v severozápadním Arkansasu.

„Víme, že bude nějakou dobu trvat, než uvidíme miliony balíků doručených prostřednictvím dronů. Stále to vypadá trochu jako sci-fi, jsme v bodě, kdy se stále více učíme o technologii, která je k dispozici, a o tom, jak ji můžeme použít k usnadnění života našich zákazníků,“ napsal Ward.

Drony k doručování zboží začíná pomalu používat také internetový obchod Amazon. Dodávky touto cestou otestoval v Británii v roce 2016. Minulý měsíc Amazon obdržel zásadní certifikát od FAA, díky kterému je technologický gigant o krok blíže tomu, aby se drony doručující balíky staly realitou i ve Spojených státech.

Reklama

Doporučované