Hlavní obsah

K čemu se hodí drony: létají s testy na covid-19 či dezinfikují z výšky

Podívejte se, jak drony létají s testy na covid-19 nebo dezinfikují z výšky.Video: Jan Marek, AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Poslední případ zapojení dronů do vypořádání se s nákazou koronaviru je ze Skotska. Dva týdny zpátky se ale stroje předvedly i v Brně. Jak v zahraničí, tak v Česku se využití technologie zatím pouze zkoušelo anebo stále testuje.

Článek

Skotsko se rozkládá na více než 790 ostrovech, takže tam vzdálenost 17 kilometrů mezi dvěma nemocnicemi nemusí být to samé co v Česku. Třeba v případě klinik v městech Oban na západním pobřeží pevninské části státu a Craignure na ostrově Mull byla až dosud pouze jedna varianta dopravy: trajekt. Ten ale jezdí jen třikrát za den a cesta trvá hodinu a 15 minut, píše magazín Business Insider.

Náročná geografie Skotska.

Tři firmy zkrátí cestu na pětinu

Národní zdravotní služba (NHS) proto tento týden zahájila 14denní testování dronů. Na spolupráci při přepravě testů na covid-19 se podílejí tři společnosti: piloti od Skyports řídí přes platformu firmy Thales stroje od Wingports. Společně umí čas transportu zkrátit i na pouhou pětinu – tedy 15 minut. Při letu vystoupají maximálně do výšky 180 metrů, dodává server věnující se specificky této technologii.

I tady je ale háček. Drony přepraví pouze šest kilo nákladu, a při takovém zatížení uletí vzdálenost 45 kilometrů. Trasu mezi nemocnicemi tudíž sice zvládnou, ale více materiálu by vyžadovalo více cest a ceny dronů ani jejich pronájmů nejsou veřejné.

Dron ve Skotsku.

Brno: až 20 minut dezinfikování a tři týdny ochrany

To v Brně byly alespoň tři názorné ukázky dezinfekčního dronu firmy Free Horizons zdarma. Jak se její stroj představil i pro Seznam Zprávy, unese pět litrů a na jedno naplnění může dezinfikovat až 20 minut.

„Je to pro nás v podstatě jakási možnost, jak využít tento způsob dezinfekce. Jak jsem říkal mnohokrát, nemusí to být koronavirová krize, může se do budoucna stát cokoliv, kdy nějaká lokalita nebo místo z jakéhokoliv důvodu bude potřebovat ošetřit,“ uvádí starosta městské části Brno-sever a předseda Sdružení občanů Lesné (Hnutí SOL) Martin Maleček.

Dron od Free Horizons v Brně.

Pronájem dronů by městskou část Brno-sever stál podle informací redakce kolem 1000 korun na hodinu. Ošetřená plocha ale vydrží chráněná až 21 dní. „Myslím si, že je dobře, když má samospráva na výběr více možností, jak toto zajistit,“ říká Maleček. Jak dodává, stroje je také možné využívat i třeba k rozprašování vody při festivalech.

Využívání dronů s sebou ale nese jednu zásadní překážku: počasí. A to je třeba ve Skotsku poměrně divoké. Stroje od Free Horizons není možné použít, pokud nárazy větru dosahují deseti metrů za vteřinu a víc.

Reklama

Doporučované