Hlavní obsah

700 milionů liber za hotel Ritz. Symbol přepychu koupila žena bývalého emíra

Foto: Profimedia.cz

Pětihvězdičkový hotel stojí v luxusní oblasti St. James nedaleko Buckinghamského paláce.

Reklama

Věhlasný londýnský hotel Ritz koupila manželka bývalého katarského emíra za 700 milionů liber, tedy zhruba 22 miliard korun. Hotel je jádrem sváru v rodině bývalých vlastníků – rodiny Barclayů.

Článek

Symbol vysoké společnosti a naprostého luxusu, londýnský hotel Ritz, koupila žena bývalého emíra Kataru podle informací britského deníku Mail on Sunday.

Podle deníku se Sheikha Moza bint Nasser, choť Hamáda ibn Chalífa Al Sáního, transakce neúčastnila osobně, ale pověřila koupí svého správce financí. Katarská královská rodina Al Sání vlastní po celém světě více než sto luxusních hotelů, které spravuje několik investičních společností.

Hotel za miliardy

Noví majitelé zaplatili zhruba 700 milionů liber (přibližně 22 miliard korun) za budovu hotelu a za dům, který s hotelem sousedí. Nabízí se tudíž možnost další expanze. Vládní úřad pro komunikaci Kataru na dotazy agentury Bloomberg prozatím nereagoval.

Právě Bloomberg o prodeji hotelu informoval již v minulém měsíci, v té době však ještě nebyla známa přesná totožnost kupujícího. Právnická společnost Macfarlanes, která měla transakci na starosti, v prohlášení pouze uvedla, že se jedná o katarského soukromého vlastníka. „Je to nesmírné privilegium vlastnit něco tak ikonického, jako je hotel Ritz, a mít příležitost stavět na jeho vlastním stylu a na jeho tradicích,“ řekl v prohlášení mluvčí tehdy neznámého kupce.

Rodinné dědictví

Ritz, jenž byl postaven v roce 1906, do minulého měsíce patřil dvojčatům Barclayovým. A byznys kolem hotelu způsoboval v rodině miliardářů nesváry. Jeden z bratrů, Frederick Barclay, dříve uvedl, že dostal nabídku jedné miliardy liber a vyhrožoval soudním sporem, pokud bude Ritz prodán za menší obnos.

„Jsme nadmíru překvapeni a rozrušeni oznámením, že byl hotel Ritz prodán,“ píše v prohlášení Frederickův mluvčí. Dále uvádí, že obchod byl schválně uskutečněn uprostřed pandemie s nadějí, že transakce nebude zpochybňována. „Obchod s námi nebyl konzultován, ani jsme ho nepotvrdili,“ dále stojí v prohlášení.

Druhá strana se ale brání. „Ani sir Frederick, ani (jeho dcera, pozn. red.) Amanda Barclayová nemají žádný právní zájem, který by jim dovoloval zabránit prodeji,“ řekl pro Bloomberg zástupce investiční společnosti Ellerman Investments, která obstarává chod hotelů.

Synové druhého z bratrů, Davida Barclaye, se totiž již nějaký čas snaží vytlačit svou sestřenici Amandu a jednoho ze zástupců sira Fredericka z vedení hotelu Ritz. V únoru letošního roku byli také obžalováni z neoprávněného sledování sira Fredericka a jeho dcery Amandy.

I když je hotel Ritz nejcennějším majetkem pětaosmdesátiletých dvojčat Barclayových, bratři se snaží vystrnadit i z dalšího důležitého vlastnictví. Oba totiž vlastní podíl v britských novinách Telegraph. V jejich portfoliu se také nalézá donášková služba Yodel, nebo on-line prodejce Shop Direct.

Reklama

Doporučované