Hlavní obsah

Češi na Euru končí. Schickův pátý gól na turnaji jen snížil dánský náskok

Patrik Schick (vlevo) a Tomáš Souček zažili v Baku proti Dánsku zklamání. V našem videu jsme se věnovali tématice rozhodčích, pusťte si ho.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Mezi čtyři nejlepší týmy evropského šampionátu už se čeští fotbalisté neprobojovali. Ve čtvrtfinále v Baku podlehli 1:2 týmu Dánska a z Eura se vracejí domů.

Článek

Zápas se nevyvíjel dobře. Už v páté minutě šel dánský soupeř do vedení, když při rohovém kopu zůstal neobsazen Thomas Delaney. A dokázal toho využít ke vstřelení úvodní branky utkání.

V první půli byla česká hra trochu těžkopádná, Dánové si v klidu kontrolovali náskok a vyráželi do brejků. Krátce před poločasem navíc Dolberg zvýšil jejich náskok na 2:0. A pomyslné postupové akcie českého týmu poklesly ke dnu.

Trenéři českého týmu o poločase promíchali sestavu, na hřiště přišli Jankto s Krmenčíkem a nápor českého celku vedl ke snížení. Po Coufalově centru šikovně skóroval Patrik Schick. A zaznamenal tak svou pátou brankou na turnaji. Na zvrat skóre už ale čeští fotbalisté další výraznější šance neměli. A tak mezi kvarteto nejlepších postupují zaslouženě Dánové.

V dalším díle našeho videoseriálu Jedeme na Euro jsme se věnovali blíže problematice rozhodčích. Zápas v Baku pískal zkušený nizozemský sudí Björn Kuipers. Výraznější chybu neudělal, to spíš jeden z jeho asistentů, když v úvodu utkání chybně nařídil proti českému týmu rohový kop místo odkopu od brány. Drobnost, ale zrovna z tohoto rohu bohužel padla dánská branka.

Sudí obecně jsou zatím na Euru za své výkony spíše chváleni, systém videorozhodčího VAR není nikterak nadužíván. A když je v akci, rozhoduje přesně, verdikty sudích jsou obecně fanouškům srozumitelné.

Připomeňme, že přezkoumání na videu pomohlo předtím českým barvám na turnaji k tomu, že Patrik Schick po úderu do nosu zahrával pokutový kop proti Chorvatsku. Nebo že byl nizozemský obránce Matthijs de Ligt za hraní rukou vyloučen a Češi pak ve čtvrtfinále využili „přesilovky“.

Na Euru v roce 2000 to v amsterdamské Areně byla „jiná káva“, když za bezbrankového stavu nařídil italský sudí Pierluigi Collina v 88. minutě pokutový kop poté, co zahlédl Jiřího Němce, jak stáhl za dres Ronalda de Boera.

A právě také za touto velkou aférou, po které byl Ital označován za nepřítele českého národa, se ohlíží i další díl videosérie Jedeme na Euro.

Nejen na Collinu se protagonisté série Jiří Hošek, Luděk Mádl a Jindřich Šídlo přeptali někdejších mezinárodních sudích Václava Krondla a Jiřího Moláčka.

Rozhodl tehdy Collina správně, nebo ne? Jak se od té doby rozhodcovství změnilo? Co všechno sudím pomáhá? A učí se před utkáním na hotelu nadávky v jazycích užívaných týmy, jejichž duel budou pískat?

Pusťte si video pod titulkem tohoto článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované