Hlavní obsah

Adam Vojtěch už ministrem nebude, přesune se dle plánu do Finska

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch odchází 1. listopadu na ministerstvo zahraničí jako schválený velvyslanec ve Finsku. V rozhovoru pro Rádio Impuls to oznámil premiér Andrej Babiš.

Článek

I kdyby hnutí ANO ve volbách uspělo a sestavilo vládu, ministrem zdravotnictví už Adam Vojtěch napotřetí nebude. Premiér dnes v rozhovoru pro Rádio Impuls řekl, že platí původní dohoda, tedy že se Vojtěch přesune coby velvyslanec do Finska.

Čekalo se, že střídání v Helsinkách proběhne už letos v létě, kdy se standardně diplomatické personální šachy odehrávají. Vojtěchovu nominaci schválila vláda už v únoru, následně ji podepsal prezident Miloš Zeman.

Jenže Babiš mu do voleb přichystal ještě jiný program – znovu se musel v květnu ujmout kormidla na ministerstvu zdravotnictví. Vystřídal Petra Arenbergera, který rezignoval kvůli nevyjasněným majetkovým poměrům. První Vojtěchovo angažmá na ministerstvu začalo v roce 2017.

Vystudovaný právník, kterého si oblíbil Babiš

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš s ministrem zdravotnictví při otevření mobilního očkovacího centra v Praze.

Mezitím ovšem studoval. Nejdříve na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, kde absolvoval v roce 2012, a souběžně se vrhl na sesterské Fakultě sociálních věd i do studia médií. Druhý magisterský titul získal o rok později.

Reklama

Související témata:

Doporučované