Hlavní obsah

Aféra s úplatkem pro Kremlíka: Padla trestní oznámení. Podal ho i exministr

Foto: vlada.cz

Vladimír Kremlík podal trestní oznámení.

Reklama

aktualizováno •

Případem kolem exministra Vladimíra Kremlíka se začne brzy zabývat Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1.

Článek

Bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík podal trestní oznámení. Udělal to ještě v pondělí večer v souvislosti s tím, že mu byl podle jeho slov nabídnut úplatek ve výši 1,5 milionu korun.

Podle zjištění Seznam Zpráv Kremlík odeslal trestní oznámení prostřednictvím datové schránky. Bývalý ministr se k tomu odmítl vyjadřovat.

„Určitě nebudu komentovat konkrétní úkony v jakékoli věci, ať již jsou činěny kýmkoli,“ uvedl Kremlík. „Některé skutečnosti ve spojení s dalšími mohou být utajovanou informací,“ doplnil.

Jak již Seznam Zprávy uvedly, Kremlík se s informací, že mu byl úplatek loni před Vánocemi nabídnut, obrátil šest dní před svým odvoláním na ředitele BIS Michala Koudelku.

Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala pro Seznam Zprávy potvrdil, že tento případ prověřují.

„Věcí se zabýváme. Městskému státnímu zastupitelství v Praze bylo mimo jiné doručeno trestní oznámení. Trestní oznámení bude pravděpodobně postoupeno Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1 z důvodu věcné a místní příslušnosti,“ uvedl Cimbala.

Obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek na dotaz, zda se nabídkou úplatku pro bývalého ministra dopravy zabývají, pak jen řekl: „Zatím to nemohu komentovat. Asi bych se k tomu mohl vyjádřit zítra.“

Důvodem, proč kauza spadá do gesce Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1, pak také je, že k nabídce úplatku mělo dojít na ministerstvu dopravy. A to sídlí v první městské pražské části.

Seznam Zprávy v pondělí napsaly, že Kremlík dostal nabídku úplatku před Vánocemi při schůzce na ministerstvu od právníka Martina Janouška z kanceláře Rowan Legal, která zastupuje mimo jiné společnost CGI, jež zakázku na mýtného auditora získala. „Nabídl mi úplatek,“ řekl Kremlík.

Právník Janoušek dříve své chování vysvětloval tím, že měl kocovinu, po zveřejnění článku ale své vysvětlení rozvedl. Ve svém prohlášení Kremlíkovo tvrzení o nabídce úplatku důrazně odmítl.

Trestní oznámení na pražské vrchní státní zastupitelství kvůli tomuto případu podal v pondělí i pirátský poslanec Lukáš Černohorský. Vysvětlil, že Kremlík se měl na policii nebo státního zástupce obrátit bezprostředně poté, co mu byl úplatek nabídnut. Pokud to neudělal, mohl podle Černohorského porušit zákon.

„Pan Kremlík je právníkem a nepochybně si dobře uvědomuje své povinnosti v případě, že čelí korupčnímu jednání,“ uvedl Černohorský.

Reklama

Doporučované