Hlavní obsah

Agresivní bitky, rabování a žhářství. Nepokoje ochromily americká města

Foto: Profimedia.cz

Nepokoje v USA pokračují.

Reklama

Už pátou noc zmítaly Amerikou divoké nepokoje, které v pondělí odstartovala smrt George Floyda. Demonstranti se setkávají se stále tvrdší odpovědí policie, mnohdy ale sami mají ve vlastních řadách agresory.

Článek

Velká americká města jsou paralyzovaná, platí zákazy vycházení, šokující videa z pouličních bitek ukazují agresivitu na obou stranách.

Současné nepokoje v mnoha velkých i malých městech napříč Spojenými státy jsou největší od roku 1992, kdy se v Los Angeles odehrávaly násilnosti, rabování a žhářství. Stejně jako dnes byly odstartované nepřiměřeným zásahem policistů proti Afroameričanovi.

Uplynulou noc desítky tisíc lidí opět zaplavily ulice mnoha amerických měst, kde protestovaly až do ranních hodin. Podle informací, které zveřejnil deník NY Times, se nepokoje od pondělní události odehrály v nejméně 48 městech a demonstranti se nyní srocovali i před Bílým domem. Od čtvrtka už policie zatkla více než 1400 lidí, na obou stranách „barikády“ jich také už mnoho utrpělo zranění.

Nepokoje v USA pokračují i poté, co byl policista Derek Chauvin, který zapříčinil smrt Floyda, obviněn z vraždy třetího stupně. Řada amerických států dokonce povolala své jednotky Národní gardy, aby v ulicích pomohly sjednat pořádek, některé také vyhlásily v rámci určitých oblastí stav nouze.

Podle CNN už se 25 měst, mezi které patří například Los Angeles, Denver nebo Portland, pokusilo o zmírnění nepokojů vyhlášením zákazu vycházení, tento krok se ovšem nesetkal s úspěchem.

V noci ze soboty na neděli se mnoho dalších obchodů ocitlo v plamenech, stejně tak i například policejní vozy. Dav protestujících se shromáždil také u Bílého domu, kde směrem k policistům létaly lahve s vodou nebo cihly.

Strážci zákona stejně jako jinde odpovídali slzným plynem a gumovými projektily, zatímco dav ničil provizorní barikády a skandoval hesla jako „Black lives matter!“ (Na černošských životech záleží!). Škodu utrpěly i budovy v blízkosti oficiálního sídla prezidenta.

„To, co nyní vidíme v ulicích našich měst, nemá co dělat se spravedlností nebo mírem. Památka George Floyda je těmito výtržníky zneuctívána,“ citoval list NY Times vyjádření prezidenta země Donalda Trump poté, co v sobotu večer v Kennedyho vesmírném středisku sledoval vzlet rakety společnosti SpaceX.

V ranních nedělních hodinách došlo ve městě Indianapolis ke střelbě do davu protestujících (podle všeho nikoli z řad policistů), během které zemřel jeden člověk a další tři byli zraněni.

Počet obětí spojených s násilím během protestů, které jsou od středy evidovány, se tak vyšplhal na čtyři. V New Yorku pak strážci zákona čelili Molotovovým koktejlům, město Jacksonville zase podle CNN hlásí policistu s těžkým zraněním v oblasti krku.

Agresivitu a zranění lze najít na obou stranách. Sociální sítě jsou navíc zaplaveny amatérskými záběry z protestů, které odehrávající se brutalitu dokazují.

Zranění ve svých řadách hlásí i mnohá média, jejichž reportéři jsou v centru dění. Násilné chování vůči nim vykazují jak protestující, tak ale i policie. Mnozí ze zasažených novinářů se dokonce nechali slyšet, že policie si musela být vědoma toho, kdo jsou, jelikož s sebou měli speciální vybavení nebo byli viditelně označeni.

Tým z WAVE 3 News živě odvysílal, jak jeho směrem policista střílí projektily s pepřovým sprejem, podobnými záběry disponuje i kameraman agentury Reuters, který byl do krku zasažen projektilem gumovým. Uprchnout před policií a slzným plynem musel také tým LA Times.

„Chtěla jsem zrovna udělat další záběr, na chvíli jsem odložila foťák a moje tvář jako kdyby explodovala. Ihned jsem cítila krev a křičela jsem, že jsem od novin,“ uvedla pro NY Times nezávislá fotografka Linda Tirado, jejíž texty lze někdy vidět na webu deníku The Guardian.

Byl to zřejmě gumový projektil, který byl vystřelen ve městě Minneapolis jejím směrem, a prý přišel z místa, kde stála policie. Tirado byla okamžitě odnesena pryč a podstoupila operaci, kde se lékaři snažili zachránit její levé oko, to se ale pravděpodobně nikdy zcela nezotaví. „Řekla bych, že v tu chvíli nebylo možné, aby někdo nepoznal, že jsem tam pracovně jako novinářka. Policii to muselo být dost jasné.“

Reklama

Doporučované