Hlavní obsah

Airbnb poprvé nabízí ubytování v 3D tištěném domě. Kolik stojí přespání?

Podívejte se na první dům z 3D tiskárny v nabídce Airbnb.Video: Jan Marek

 

Reklama

Populární, byť někdy kritizovaná, služba Airbnb má poprvé v nabídce dům, který stavitelé vytiskli technologií 3D tisku. Stojí v Kanadě a má unikátní tvar. Ten kopíruje zlatý řez.

Článek

Ubytovací platforma Airbnb poprvé získala do nabídky dům kompletně vyrobený pomocí technologie 3D tisku. Pochází z dílny nizozemské firmy, která ho z betonu odlila za pár dní. Za jednu noc v něm si zájemci ale připlatí.

Jeho výrobce z Nizozemska, společnost Twente Additive Manufacturing (TAM), jej pojmenoval Fibonacci House. Odkazuje tak na tzv. Finacciho posloupnost, která se v přírodě vyznačuje zlatým řezem, tedy ideálním poměrem čili proporcí mezi různými délkami, podle níž rostou jednotlivé listy na větvích a stoncích, jsou uspořádána semena slunečnice nebo smrkové šišky, ale také podle zlatého řezu rostou například vlasy, zuby, nehty či rohy každého živého tvora.

+8

Fibonacci House nestojí v Nizozemsku, ale v Kanadě. Tvar domu kopíruje zmíněný zlatý řez, a to především dvoulistou konstrukcí zdí, jejichž zakřivení zajišťuje tepelnou izolaci a zároveň nedovoluje vznik tepelných mostů a kondenzaci uvnitř stěn. Nemovitost s výhledem na jezero Kootenay a skalisté hory je ukrytá v lesích provincie Britská Kolumbie.

Nemalá cena za jednu noc. Peníze prý putují neziskovce

Obytná plochu domu činí sice jen 35 metrů čtverečních, americká firma si ale za pouhou jednu noc účtuje 133 dolarů, což je v přepočtu zhruba 2890 korun, a k tomu je pronajmutí podmíněné tím, že zájemci si musí zaplatit nejméně tři noci. Veškerý zisk ale společnost údajně investuje na projekt tamní neziskové organizace World Housing, která v Kanadě buduje první komunitu cenově přístupných domů. Rovněž kompletně postavených za pomoci technologie 3D tisku, doplňuje magazín Designboom.

Přestože Fibonacci House není zrovna z největších domů, skrývá v sobě všechnu nezbytnou výbavu, která je dispozičně umně řešená tak, že jeho interiér stále působí poměrně prostorně. Hned za vstupními dveřmi je obývací místnost, kuchyně i ložnice v jednom. To je možné díky vestavěnému dřevěnému patru s dvěma postelemi, do kterého lze vystoupat po robustním žebříku. „Ložnice“ má vlastní okno, od zbytku prostoru je opticky vzhledně, ale i z důvodu bezpečnosti oddělené provazovou sítí, a na výšku se téměř rovná běžnému pokoji - celý jednopatrový dům je totiž nadstandardně vysoký.

+11

Kolik lidí ubytuje, co jim nabízí a jak dlouho se stavěl?

Kuchyňská linka s dvěma skříněmi, šuplíky, dřezem, vařičem i myčkou se v obývací místnosti s plovoucí podlahou nachází u stěny naproti nadzemní ložnici. Mezi ní a vstupními dveřmi ve stylu francouzského okna s posuvnými dveřmi jsou pro přístup dostatku denního světla další tři velká okna. Pokoj by měl nabídnout nocleh až dvěma dospělým s dvěma dětmi. Ihned za ním je už pak v jádru domu koupelna pokrytá kachličkami se sprchovým koutem, kamenným umyvadlem a záchodem.

Nizozemská firma TAM trojrozměrně natiskla dům z betonu pomocí specializovaných tiskáren TAM 3D za pouhých 11 dní. Z důvodu rychlého sestavení a menší spotřeby energie jej za použití 800 tisíc metrů krychlových betonu vyrobila po dvaceti částech. Všechny ostatní prvky v domě jsou potom z udržitelně „sklizeného“ a zpracovaného cedru a jedle od kanadských dřevařů.

Reklama

Související témata:

Doporučované