Hlavní obsah

Airbnb si chce dojít pro peníze na burzu. Jen zatím neví, jak to udělá

Foto: Seven Keys

Byt k pronájmu na platformě Airbnb od české společnosti Seven Keys.

Reklama

Airbnb, společnost na krátkodobé pronájmy bydlení, by mohla brzy vstoupit na burzu.

Článek

Před několika týdny propustila firma Airbnb kvůli pandemii koronaviru čtvrtinu svých zaměstnanců a kvůli neochotě lidí cestovat jsou její výsledky stále ve hvězdách.

Nyní se manažeři rozhodli dojít si pro peníze na burzu. Se zprávou přišel server The Wall Street Journal, který píše, že společnost kvůli tomu plánuje poslat do konce srpna americké Komisi pro cenné papíry potřebné podklady.

Pokud se to skutečně stane, mohl by si koronavirem těžce zkoušený zprostředkovatel ubytování odbýt své IPO ještě do konce roku.

Americké banky Morgan Stanley a Goldman Sachs tento krok společnosti podporují. Varovaly však, že neexistuje „žádná záruka“, že Airbnb do konce roku, vzhledem k složitějším podmínkám, burzovní zvon uslyší.

Podání v letošním roce není úplným překvapením, protože společnost podle předchozích iniciativ usilovala o veřejný debut do roku 2020. Pokles v cestovním ruchu po celém světě však tyto plány komplikuje, vždyť podnikání společnosti s krátkodobými pronájmy pokleslo za šest týdnů pandemie o celých 80 procent. Informoval o tom tisk šéf společnosti Brian Chesky.

„Museli jsme to o něco odložit, bylo potřeba hasit ten požár. Teď jsme to trochu oprášili. A znovu pracujeme na přípravách,“ uvedl.

Pro agenturu Bloomberg dále Chesky sdělil, že podle analýz společnosti klienti v době po pandemii nejčastěji cestují v destinacích do tří set kilometrů od svého domova. Očekává zároveň, že letošní příjem bude oproti loňskému roku poloviční.

Chesky ale odmítl mluvit o načasování nebo hodnotě nabídky akcií. Společnost Airbnb také zvažovala vstup na burzu prostřednictvím přímé kotace, což je proces, při kterém se neprodávají nové akcie. Již existující akcie mohou například prodat současní investoři.

Společnost Airbnb v dubnu získala od investorů dvě miliardy dolarů (45,5 miliardy Kč). Jedna z dohod ohodnocuje celou firmu na 18 miliard dolarů. Na začátku března se firma v rámci svého interního ocenění ohodnotila na 26 miliard dolarů. Ještě v roce 2017 investoři ohodnocovali firmu na 31 miliard dolarů.

Je to asi měsíc, kdy firma na krátkodobé ubytování ohlašovala možnost vstoupit na burzu prostřednictvím fúze se specializovanou společností SPAC. To je jeden z méně obvyklých způsobů vstupu na akciový trh, je ale čím dál oblíbenější.

„Oslovili nás lidé, kteří nám představili nějaké možnosti,“ řekl Brian Chesky. Dodal, že Airbnb zvažuje vše, dál o tom nechtěl spekulovat.

Investiční společnosti specializované na akvizice (SPAC), nazývané také blank-check, jsou firmy bez konkrétního obchodního plánu nebo účelu. Zpravidla jen učiní primární veřejnou nabídku (IPO) akcií a takto získané peníze, případně v kombinaci s úvěrem, použijí k nákupu jiné firmy, obvykle do dvou let. Koupené firmy tak prostřednictvím akvizice automaticky vstoupí na burzu.

Firmy označované jako SPAC se proto ukázaly jako rychlá cesta na akciový trh pro společnosti, které se obávají zdlouhavého procesu primární veřejné nabídky akcií. Investoři, kteří kupují akcie SPAC, předem nevědí, jakou firmu koupí.

Jak se tedy společnost na burzu dostane, zatím není pro veřejnost jasné. Dá se však očekávat, že by tento zásadní krok mohl přijít už letos.

Airbnb je považována za jednu z největších soukromých firem v USA. Podnik sídlí v San Francisku a své služby začal oficiálně nabízet 11. srpna 2008 pod názvem AirBed & Breakfast (nafukovací matrace & snídaně), který pak zkrátila na Airbnb.

Reklama

Doporučované