Hlavní obsah

Barcelona kvůli nedostatku turistů otočila, povolila Airbnb

Foto: Airbnb

Ubytování přes Airbnb v Barceloně.

Reklama

Španělsko se stejně jako další oblíbené dovolenkové destinace potýká s nedostatkem turistů. To zřejmě vedlo Katalánsko, jehož metropolí je Barcelona, k obratu v boji proti sdílenému bydlení přes platformu Airbnb.

Článek

Po pěti letech vyjednávání se Airbnb podařilo prosadit se i ve španělském Katalánsku, v úterý tamní vláda schválila vyhlášku, která oficiálně povoluje pronájem bydlení přes platformy Airbnb.

„Toto rozhodnutí vítá bezpočet katalánských rodin, které spoléhají na příjem ze sdíleného bydlení. Hostitelé získají 97 centů z každého eura. Platforma tak přinesla do katalánské ekonomiky v minulém roce téměř pět milionů eur denně,“ píše se na oficiálním webu Airbnb.

Část Katalánců je proti

Platforma sdíleného bydlení přitom i ve Španělsku v posledních letech narážela na nesouhlas části místních obyvatel. Ti si stěžují, že krátkodobé pronájmy zvedají ceny bytů a bujaré večírky turistů ruší noční klid.

Turistický pronájem však v Katalánsku bude regulovaný, jak na počet osob, tak na počet dní. Ve sdíleném bydlení se mohou ubytovat maximálně čtyři osoby na nejdéle 31 dní. Při veškeré komunikaci a prezentaci bydlení také majitelé sdíleného bytu či domu musí uvádět registrační číslo. To slouží i ke komunikaci s místními a státními úřady při placení daní.

Nejnavštěvovanější a nejzasaženější

Pro Airbnb je oficiální působení v Katalánsku velkým krokem. V roce 2014 od tamních úřadů společnost dostala pokutu v přepočtu přes 800 tisíc korun za porušování katalánských zákonů a místní politici ještě před pár týdny tvrdili, že nedopustí návrat davu turistů a sdíleného bydlení.

Dle informací na webu Airbnb je však společnost otevřena dalšímu vyjednávání, které povede k dobrému partnerství.

Změnu v názoru na působení Airbnb ve španělském Katalánsku zřejmě ovlivnil nedostatek turistů a tím pádem nižší příjem do státní kasy. Podle posledních oficiálních údajů přijelo v červnu do Španělska o 98 procent méně turistů, třetina přicestovala právě do Katalánska.

Tento region je ale přitom druhým nejzasaženějším ve Španělsku, co se počtu nakažených covid-19 týče. Poslední červencový týden tam celkově přibylo přes pět tisíc nemocných.

Reklama

Doporučované