Hlavní obsah

Akademický sochař Zdeněk Tománek tvoří mramorovou kašnu pro obec Jistebník

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Akademický sochař Zdeněk Tománek z Uherského Hradiště pracuje v těchto dnech na mramorové kašně pro obec Jistebník na Novojičínsku.

Článek

Dílo bude stát před tamním kulturním střediskem, řekl dnes ČTK sochař. Kašnu, která je podle něj oslavou vody, tvoří z osmitunového bloku kamene.

„Já jsem tomu dal vznešený název Oslava vody vodou. Takže by to mělo být o vodě, protože v Jistebníku jsou známé rybníky, rybníkářství je tam na severní Moravě asi nejvíce vyhlášené. Chtěl jsem ten námět trošku zohlednit,“ uvedl sochař. Rybniční soustavu u Jistebníku tvoří více než dvacet rybníků.

Návrh vzhledu kašny vytvořil Tománek před necelým rokem. „Je to takové vřídlo, takové pučení vody ven. Symbol vzniku a toho, že voda je základem života,“ řekl umělec.

V Jistebníku už svá díla v minulosti několikrát představil na sochařských a výtvarných sympoziích. „Tam si mě obec vytipovala a oslovila mě, abych kašnu udělal,“ uvedl Tománek.

Jako materiál si zvolil tmavý lipovský mramor, který se těží na Jesenicku. „Když jsme to dovezli, tak to mělo osm tun. Je to momentálně jeden z největších vylomených kamenů ve slezských kamenolomech,“ uvedl Tománek, který na kašně pracuje už zhruba měsíc a půl. „Doufám, že v říjnu to bude hotové,“ řekl.

Zakázka podle něj přijde téměř na půl milionu korun. Před nedávnem dokončil také pamětní desku malíře a grafika Joži Uprky. V příštích týdnech by měla být slavnostně odhalena v Nádražní ulici v Uherském Hradišti, kde měl Uprka svůj ateliér.

Třiašedesátiletý Tománek učí na Střední uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti, která dává svým pedagogům prostor pro volnou tvorbu. Věnuje se především plastikám z bronzu a hliníku, ale také kresbě. Jeho díla mohli zájemci v minulosti vidět na desítkách samostatných i kolektivních výstav, nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí.

Reklama

Doporučované