Hlavní obsah

Akcie v USA posílily, index S&P 500 se blíží únorovému rekordu

Foto: Unsplash - Adam Nowakowski

Ilustrační fotografie.

Reklama

Americké akcie dnes posílily, index S&P 500 se blíží rekordu 3 386,15 bodu z 19. února, který v průběhu seance i překonal. Růst táhly zejména technologické tituly společností Microsoft, Amazon a Apple.

Článek

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 1,05 procenta a uzavřel na 27 976,84 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 1,4 procenta na 3 380,35 bodu a index Nasdaq, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 2,13 procenta na 11 012,24 bodu.

Nejvýraznější podporou indexu Nasdaq byly akcie amerického výrobce elektrických aut Tesla, které stouply o 13,12 procenta. Společnost předtím oznámila, že rozdělí své akcie v poměru 5 : 1. Podnik, který se již nyní těší velkému zájmu investorů, tak chce jejich držení zpřístupnit ještě většímu množství zájemců. Akcie Tesly od počátku roku přidaly přes 200 procent.

Investoři dále slibují vývoj v jednání o dalším souboru opatření na pomoc americké ekonomice, na kterou tvrdě doléhají dopady koronaviru. Americký ministr financí Steven Mnuchin přitom dnes nevyloučil, že se Bílý dům a zástupci demokratů z Kongresu ohledně ekonomické pomoci nedohodnou.

Na devizových trzích dnes oslabil dolar. K jeho poklesu přispívá zejména slabý pokrok v jednání o dalším souboru opatření na pomoc americké ekonomice. Americká měna ale vystoupala na třítýdenní maximum vůči japonskému jenu.

Reklama

Doporučované