Hlavní obsah

Aktivní nezaměstnaní znovu dostanou vyšší dávky

Aktivní nezaměstnaní znovu dostanou vyšší dávky.Video: Anita Baselová

 

Reklama

S prvním únorem začíná platit novela zákona o hmotné nouzi, má nezaměstnané motivovat k větší aktivitě.

Článek

Uchazeči o zaměstnání, kteří odpracují alespoň 20 hodin veřejné služby měsíčně, budou od prvního února opět finančně zvýhodněni. V účinnost vstupuje senátní novela zákona o pomoci v hmotné nouzi. Pokud budou lidé v hmotné nouzi aktivní, mohli by dosáhnout i na částku životního minima, tedy 3410 korun, případně i vyšší sumy.

Lidé, kteří pobírají existenční minimum déle než půl roku a nevykonávají veřejně prospěšné práce nebo krátkodobé zaměstnání, budou nadále dostávat jen 2200 Kč na jednotlivce. Pokud budou ale aktivní, částka se jim bude zvyšovat na úroveň životního minima. Sociální dávka se jim zvedne tedy zhruba o 40 procent.

Návrh má úpravu veřejné služby částečně vrátit do stavu před sociální reformou bývalé vlády Petra Nečase, do níž zasáhl Ústavní soud. Na rozdíl od předchozí úpravy novela nezavádí žádné sankce za nesplnění veřejné služby. Naopak počítá s uhrazením až 300 korun měsíčně na náklady na dopravu, které by lidé s veřejnou službou měli.

Krajské úřady práce mají podle novely poskytovat obcím až 1000 korun jako příspěvek na pracovní prostředky pro osoby vykonávající veřejnou službu. Úřady by také měly brát při přidělování veřejné služby ohled na vzdělání a praxi klientů.

Reklama

Doporučované