Hlavní obsah

Alarmující počet útoků nožem v Británii spustil krizi. Tlak na premiérku Mayovou tak opět vzrostl

Velká Británie řeší alarmující nárůst útoků nožem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Počet útoků nožem v Londýně i dalších britských městech stále dramaticky roste. Šéfové policejních sborů nejhůře postižených měst situaci označili za „stav pohotovosti“ a vyzvali politiky k mimořádnému řešení situace.

Článek

V Londýně i dalších městech Anglie a Skotska dramaticky narůstá počet útoků nožem. Situace se zhoršuje tak rychle, že ji policejní špičky označily za alarmující. Média a opoziční politici o ní posléze začali mluvit jako o „stavu pohotovosti“. Britská premiérka Theresa Mayová tak čelí rostoucímu tlaku.

Kritici Mayové tvrdí, že premiérka kvůli brexitu zanedbává daleko palčivější problémy. Počty smrtících útoků nožem přitom podle BBC od roku 2015 stále stoupají. V letech 2017 a 2018 dokonce strmě – zatímco v roce 2015 v Anglii a Walesu na bodná zranění zemřelo 186 lidí, v roce 2018 bylo obětí bezmála 300. Britská metropole tehdy počtem vražd poprvé předčila New York.

Podle šéfky londýnské policie Cressidy Dickové je na těchto útocích zarážející především to, že pachateli i obětmi jsou zejména mladí lidé. „Jde o útoky, za kterými většinou, ale ne vždy, stojí drogy, skupinové násilí a napětí mezi gangy,“ řekla Dicková.

Podle údajů britského ministerstva zahraničí tvoří pětinu dosud zadržených pachatelů nezletilí lidé. „Ve Spojeném království je nošení nožů na veřejnosti trestným činem, to znamená, že pro ty mladíky je skutečnost, že mají nůž v kapse, projevem jakési vzpoury proti autoritám. Bodnutí nožem se zároveň stalo součástí iniciačních rituálů z prostředí gangů, kdy vás tenhle čin vlastně dostane do kýžené komunity. Ti mladíci si bohužel vůbec neuvědomují, jak moc mohou nožem ublížit,“ tvrdí šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek. Ten po řadu let působil jako redaktor ve Velké Británii.

Podle policistů i opozičních politiků může za nárůst útoků to, že ubylo policistů. Jen za poslední dekádu jejich počet podle BBC klesl o 20 tisíc. Sama komisařka Dicková tvrdí, že sektoru chybí lidé i prostředky.

Britský ministr vnitra Sajid Javid v úterý kvůli vzniklé krizi jednal s vedením policejních sborů nejhůře postižených měst. Komisaři podle něj požadují více peněz a povolení prohledávat lidi bez opodstatnění. Razantní pokles „namátkových“ kontrol je podle policie dalším z faktorů, které mohly přispět k současné situaci.

Britská premiérka spojitost mezi škrty v policejním sektoru a zvýšeným počtem útoků popírá. Při střetu s opozičním politikem Jeremym Corbynem naopak opakovaně tvrdila, že policie má financí dost. Později ale oznámila, že kvůli krizi zahájí interpelace.

Ve středečních večerních hodinách zahájila policie v britském městě Leyton vyšetřování vraždy muže, který zemřel na následky smrtelného bodnutí nožem. Místo činu je nadále uzavřelo a po pachateli se stále pátrá.

Reklama

Doporučované