Hlavní obsah

Británie má vězení pro transgender osoby. Chce předejít útokům

První transgender jednotku otevřou kvůli bezpečnosti v ženské věznici na jihu Londýna.Video: Klára Mališová, Shutterstock.com

 

Reklama

Věznice ve Velké Británii tento týden otevře první jednotku pro transgender osoby. Oddělení vzniká kvůli případu, kdy transgender vězeňkyně Karen Whiteová v jiném vězení sexuálně napadla dvě ženy.

Článek

V ženské věznici na jihu Londýna vzniká první jednotka pro transgender osoby. Umístěny do nich budou tři ženy s osvědčením o uznání pohlaví, které se původně narodily jako muži, ale identifikují se jako ženy, a které si nyní odpykávají trest ve standardní věznici, píše BBC.

Úřady se jednotku rozhodly zřídit poté, co transgender vězeňkyně Karen Whiteová za mřížemi ve Wakefieldu sexuálně napadla dvě své spoluvězeňkyně. Whiteová byla za sexuální obtěžování a dřívější znásilnění dvou dalších žen odsouzena na doživotí. Soudce ji při procesu označil za vysoce manipulativní predátorku, která je hrozbou pro ženy a děti. Po napadení ji přemístili do mužské věznice.

Transgender vězeňské oddělení tak vzniká především z bezpečnostních důvodů – dané vězeňkyně zde nebudou mít přístup k ostatním vězněným ženám. „Bezpečnost vězněných je v našem největším zájmu, tímto rozhodnutím se snažíme snížit všechna rizika možných útoků,” řekl pro BBC tiskový mluvčí britského ministerstva spravedlnosti.

Počet transgender osob ve vězení je podle BBC těžké spočítat, podle průzkumu zpravodajské stanice by se však ve vězení ve Skotsku mělo nacházet 17 takových osob, v Anglii a Walesu potom dohromady 125. Údaje pro Severní Irsko BBC k dispozici nemá.

Reklama

Doporučované