Hlavní obsah
Online

Itálie se zavírá do karantény. Opatření od úterý platí pro celou zemi

Foto: Profimedia.cz

V Itálii fungují speciální koronavirové pohotovosti. Snímek z Lombardie.

Reklama

aktualizováno •

Nákaza novým typem koronaviru už se prokázala ve všech 27 zemích Evropské unie. Jako poslední dnes své první dva případy oznámil Kypr, informovala nyní agentura AFP. V Řecku počet infikovaných vzrostl na 84. Nákaza se potvrdila také u obyvatelky ostrova Lesbos, na kterém ve špatných podmínkách v táborech i mimo ně přebývají také tisíce migrantů. Italský premiér Giuseppe Conte v pondělí oznámil rozšíření karanténních opatření na celou zemi.

Článek

„Je to naše nejtemnější hodina,“ okomentoval současný stav, kdy Itálie drastickými opatřeními bojuje proti prudkému šíření nového koronaviru, italský premiér Giuseppe Conte v rozhovoru s deníkem La Repubblica. Šéf italské vlády vyjádřil přesvědčení, že země současnou krizi zvládne, a vyzval Italy ke změně životního stylu a k omezení společenských styků.

Vzpoury v italských věznicích, které vypukly o víkendu kvůli opatřením proti šíření nového typu koronaviru, si vyžádaly již osm mrtvých. Šest vězňů zemřelo v Modeně, jeden ve Veroně a jeden v Alessandrii. Trestanci se bouřili hlavně kvůli zákazu návštěv ve věznicích. Podle listu Il Messaggero k dnešnímu poledni protesty vypukly v 27 nápravných zařízeních

Ve Frosinone zhruba 80 kilometrů jižně od Říma se zabarikádovala asi stovka trestanců, proti kterým zasáhla policie.

Italské úřady v neděli večer registrovaly 7375 případů nákazy novým koronavirem. Za posledních 24 hodin jí podlehlo 133 lidí a celkový počet mrtvých tak v této zemi vystoupal na 366. Kvůli šíření koronaviru Itálie v neděli brzy ráno přistoupila k bezprecedentnímu kroku a do karantény zavřela miliony obyvatel severu země. Albánská vláda v neděli vydala zákaz letů z Tirany do Říma, Milána a Boloni.

V pondělí ohlásila první nakažené Albánie. Jedná se o otce se synem, kteří se do balkánské země vrátili z Itálie. Některá albánská média v uplynulých dnech vyjadřovala jistý údiv nad tím, že se až dosud v zemi žádný případ nákazy oficiálně nevyskytl. Poukazovala přitom na skutečnost, že zdravotní úřady na nový koronavirus otestovaly zatím pouhých 59 osob.

Jižní Korea ohlásila 69 nových případů nákazy koronavirem od nedělního večera. Celkový počet případů nákazy tím stoupl na 7382.

Čína dnes ohlásila v pevninské části, tedy bez autonomního Hongkongu a Macaa, 40 nově potvrzených případů nákazy novým koronavirem během neděle, oproti 44 případům o den dříve. Nemoc COVID-19, způsobená koronavirem, si během neděle vyžádala 22 obětí

  • Kongresman přišel do kontaktu s koronavirem, pak strávil víkend s Trumpem

    Kongresman, který přicházel do kontaktu s pacienty nakaženými koronavirem, strávil víkend s Donaldem Trumpem.

    Matt Gaetz se měl s nemocným člověkem setkat na politické akci. S Donaldem Trumpem pak podle zdrojů CNN strávil víkend v letovisku Mar-a-Lago. Gaetz také strávil čas u soukromé večeře s brazilským prezidentem Jairem Bolsonarem.

    Na oficiálním twitterovém účtu Matta Gaetze se objevilo prohlášení: „Kongresman příznaky nemá, dnes byl testován a čeká na výsledky. Podle obvyklých preventivních doporučení lékaře zůstane v karanténě po 14 dní.“ Jeho kancelář ve Washingtonu během tohoto období zůstane uzavřená.

  • Kanada má první oběť koronaviru

    Zdravotnické úřady Britské Kolumbie potvrdily první případ úmrtí způsobený koronavirem v Kanadě. Obětí je osmdesátiletý muž. Byl jedním ze dvou nakažených v pečovatelském domě ve Vancouveru.

    „Samozřejmě je to smutný den pro všechny, nejvíce ale pro rodinu milovaného muže, který zemřel,“ uvedl v prohlášení Adrian Dix, ministr zdravotnictví Britské Kolumbie.

  • Itálie rozšíří karanténní opatření na celou zemi

    Italský premiér Giuseppe Conte uvedl, že Itálie rozšíří přísná karanténní opatření proti koronaviru na celou zemi. Opatření, mezi která spadá i zákaz veřejných shromáždění, vyjdou v platnost v úterý, a dle slov premiéra jsou nezbytná.

    Dodal, že pro Italy je nejbezpečnější zdržovat se doma.

  • Francie hlásí dalších 200 lidí s koronavirem, má jej i ministr

    Ve Francii dál rychle narůstá počet osob pozitivně testovaných na přítomnost nového typu koronaviru. Dnešní den stoupl o více než 200 a za posledních 24 hodin o 286 na celkových 1412, informovala tamní média po večerní tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví. Mezi nakaženými je podle agentury AFP i ministr kultury Franck Riester.

    S počtem potvrzených případů nákazy, který už přesáhl 1400, roste také počet úmrtí v souvislosti s nemocí COVID-19, kterou nový koronavirus způsobuje. Zástupce ministra zdravotnictví Jérôme Salomon sdělil, že fatálních případů onemocnění registruje Francie 25, což je o šest více než v neděli večer.

    Mezi nakažené se nově řadí také ministr kultury Riester, uvedla AFP s odvoláním na jeho úřad. Šestačtyřicetiletý politik se prý nicméně cítí dobře a zůstává ve svém pařížském bydlišti.

  • V Itálii zemřelo už 463 nakažených koronavirem

    V Itálii zemřelo dalších 97 nakažených novým typem koronaviru, počet obětí tak vzrostl na 463. Informovala o tom dnes místní civilní obrana. Nákaza se v zemi dosud potvrdila celkem u 9172 osob, což je nejvíc po Číně, odkud se koronavirus v prosinci začal šířit do světa. Téměř 1200 nakažených koronavirem se už ale v Itálii z nemoci zotavilo.

    Itálie v počtu nakažených dnešními novými údaji překonala Jižní Koreu, která dosud oznámila 7478 nakažených a 53 obětí.

  • Irsko kvůli koronaviru zrušilo průvody ke dni svatého Patrika

    Irsko kvůli šíření nového typu koronaviru zrušilo všechny průvody, které se tradičně konají na svátek svatého Patrika. Na tiskové konferenci po zasedání krizového štábu to dnes oznámil premiér Leo Varadkar. Jen do hlavního města Dublinu na oslavy irského patrona podle agentury Reuters každý rok přijíždí kolem půl milionu lidí. Irsko zatím hlásí 21 případů nákazy koronavirem.

    Úřady nejprve oznámily, že se 17. března nebude konat průvod k uctění památky svatého Patrika v Dublinu, později se přidala i města Cork a Waterford. Večer pak premiér Varadkar oznámil, že se vláda rozhodla zakázat konání průvodů ve všech městech a vesnicích po celé zemi.

    Agentura Reuters upozornila, že průvod na den svatého Patrika v Dublinu a Corku zrušily úřady i v roce 2001, kdy se v Irsku šířila slintavka a kulhavka. Akce se pak konaly o dva měsíce později.

    Podle odhadů přinesou jen dublinské slavnosti irskému hospodářství ročně 73 milionů eur (1,9 miliardy korun).

  • Koronavirus v Německu má první oběti

    Německo ohlásilo první dvě oběti koronaviru. Oba dva případy pocházejí z Essenu, oznámil ministr zdravotnictví Karl-Josef Laumann, který dále dodal, že byl úmrtími šokován.

    „Myslím na příbuzné pozůstalých. Přeji rodinám v této těžké době hodně síly. Z těchto případů úmrtí vyplývá, že musíme situaci brát velmi vážně,“ uvedl Laumann.

    První člověk německé národnosti zemřel v neděli během dovolené v Egyptě. Německo má 1112 případů nakažených.

  • Koronavirus je už ve všech zemích EU, nákazu potvrdil i Kypr

    Nákaza novým typem koronaviru už se prokázala ve všech 27 zemích Evropské unie. Jako poslední dnes své první dva případy oznámil Kypr, informovala nyní agentura AFP. V Řecku počet infikovaných vzrostl na 84. Nákaza se potvrdila také u obyvatelky ostrova Lesbos, na kterém ve špatných podmínkách v táborech i mimo ně přebývají také tisíce migrantů.

    Podle kyperských médií tamní zdravotníci o víkendu otestovali vzorky více než čtyř desítek lidí, dva pozitivní výsledky se našly právě mezi nimi. Podle kyperského ministra zdravotnictví se virem nakazil muž, který byl nedávno v severní Itálii, a zdravotník, který se před časem vrátil z Británie.

  • V Íránu přibylo 43 obětí, 16 se otrávilo alkoholem ve snaze nákaze předejít

    V blízkovýchodních zemích je potvrzeno přes 7600 případů nákazy, z nichž nejvíc připadá na Írán. Na onemocnění COVID-19, jež virus způsobuje, tam zemřelo podle nové bilance 237 lidí a nakazilo se 7161. Írán hodlá na neurčito přerušit veškeré lety do Evropy.

    Mluvčí íránského ministerstva zdravotnictví dnes oznámil, že za minulých 24 hodin zemřelo na COVID-19 dalších 43 lidí, takže celková bilance stoupla na 237 mrtvých. Počet nakažených stoupl o 595 na 7161. Mezi nakaženými je nově i šéf střediska pro řešení krizových situací Esmáíl Nadždžár. Írán je po Číně, Jižní Koreji a Itálii co do počtu nakažených nejpostiženější zemí.

    Íránské sdělovací prostředky informovaly o případu ze západoíránského Ahvázu, kde 16 lidí zemřelo na otravu alkoholem. K jeho konzumaci dotyčné vedlo přesvědčení, že alkohol je účinný prostředek proti koronaviru. Ačkoli je v Íránu stejně jako v jiných muslimských zemích konzumace alkoholu zakázána, do země se stále dováží nebo ho lidé vyrábějí podomácku.

  • V Británii bojuje proti dezinformacím o koronaviru nový tým

    Britská vláda dnes zřídila zvláštní tým odborníků, který má na internetu bojovat proti lživým a zavádějícím informacím o novém typu koronaviru.

    Kromě lživé informace, že už dávno existuje vakcína na koronavirus, se mezi britskými uživateli sociálních sítích šíří například i falešná zpráva, že proti viru pomáhají výplachy solným roztokem nebo chinin. Z některých obchodů podle Sky News kvůli této dezinformaci zmizel načas tonik, který hořký alkaloid chinin obsahuje.

    Zvláštní expertní tým má lživé či zavádějící informace monitorovat, zhodnotit jejich dosah a případně na ně reagovat. Skupina bude těsně spolupracovat s firmami, které provozují sociální sítě.

    Británie nyní eviduje 319 případů nákazy koronavirem, který se loni začal šířit z Číny. Tři lidé nemoci COVID-19, kterou virus způsobuje, podlehli. Dnes britská vláda oznámila, že země zůstává v první ze čtyř fází krizového plánu.

  • Počet nakažených v New Yorku vzrostl na 142

    Podle pondělních informací vedení New York City vzrostl počet potvrzených případů nákazy koronavirem ve městě na 142.

    Pozitivní test na koronavirus má i Rick Cotton, výkonný ředitel Port Authority New Yorku a New Jersey. Cotton je nyní v karanténě a testy podstoupí i jeho kolegové.

    New York také vytvořil vlastní dezinfekční prostředek na ruce, cenově konkurující dalším podobným přípravkům. Newyorský přípravek bude využíván ve školách a dalších institucích.

  • Španělsko hlásí přes tisíc případů nákazy koronavirem a 26 obětí

    Počet nakažených novým koronavirem ve Španělsku překročil tisícovku a 26 infikovaných zemřelo, informovalo dnes ministerstvo zdravotnictví. Španělsko, kde se první případ koronaviru šířícího se od prosince z Číny potvrdil minulý měsíc, je nyní v Evropě čtvrtou nejhůře postiženou zemí po Itálii, Francii a Německu.

    Opatření proti šíření koronaviru přijímají ve Španělsku jednotlivé autonomní regiony. Například Baskicko, které je po madridském regionu druhou nejhůře postiženou oblastí, dnes nařídilo uzavření všech školských zařízení ve své čtvrtmilionové metropoli Vitoria a několika dalších škol v baskické provincii Álava. Vitoria je prvním španělským městem, kde k plošnému uzavření škol místní úřady kvůli koronaviru sáhly.

    Vláda Katalánska, které je třetím nejhůře postiženým regionem ve Španělsku se 75 případy nákazy, dnes oznámila, že v úterý ráno se rozhodne, zda se bude příští středu za zavřenými dveřmi, tedy bez diváků, konat zápas Ligy mistrů mezi celkem FC Barcelona a italskou Neapolí.

    Z nejméně 1033 dosud nakažených novým koronavirem ve Španělsku jich nejvíce hlásí autonomní region Madrid, kde se za posledních 24 hodin zdvojnásobil počet potvrzených infikovaných (z 202 na 469) i počet obětí (z osmi na 16). Osmdesát procent nakažených je v domácí karanténě.

  • Vzpoura v italských věznicích kvůli koronaviru má už osm obětí

    Vzpoury v italských věznicích, které vypukly o víkendu kvůli opatřením proti šíření nového typu koronaviru, si vyžádaly již osm mrtvých. Šest vězňů zemřelo v Modeně, jeden ve Veroně a jeden v Alessandrii. Trestanci se bouřili hlavně kvůli zákazu návštěv ve věznicích. Podle listu Il Messaggero k dnešnímu poledni protesty vypukly v 27 nápravných zařízeních. Někteří vězni chaosu využili k útěku. Z věznice v jihoitalském městě Foggia uprchlo 50 odsouzených. Třicítku z nich se už podařilo zadržet.

    Vězni, kteří zemřeli ve Veroně a Alessandrii, využili vzpoury, dostali se do ošetřoven a předávkovali se léky, které tam vzali. Předávkování léky je pravděpodobnou příčinou úmrtí také dvou vězňů z Modeny. Další vězeň zemřel kvůli problémům s dýcháním. Přesná příčina smrti ale není jasná. Tři modenští vězni zemřeli po převozu do nemocnice. U nich se média o příčině úmrtí nezmiňují. Šest dalších vězňů je v nemocnici ve vážném stavu.

  • Burza v New Yorku po výrazném propadu zastavila obchodování

    Akciové trhy ve Spojených státech dnes krátce po zahájení zastavily obchodování. Důvodem byl propad hlavního indexu S&P 500 o sedm procent. Trhy v takovém případě automaticky přeruší obchody na 15 minut. Toto pravidlo Američané zavedli po světové finanční krizi v roce 2009, aby zabránili masivním propadům a finančním ztrátám.

    Index S&P 500 uzavřel v pátek na 2 972,37 bodu, díky výraznému růstu z minulého pondělí ale dokázal celý týden uzavřít v mírném zisku.

    Dnešní výprodej na burzách je reakcí na šíření koronaviru a především na bezprecedentní opatření s tím spojená. Například Itálie o víkendu nařídila umístit do karantény asi 16 milionů lidí ze severu země. Situaci pak zkomplikoval dnešní kolaps cen ropy.

  • Donald Trump tweetuje

    Americký prezident pokračuje ve tweetování o koronavirové situaci. Dnes ráno poděkoval viceprezidentovi Miku Penceovi a vyzdvihl jeho rozhodnutí zakázat cestování do a z míst napadených koronavirem.

    „Skvěle odvedená práce viceprezidenta a speciálního koronavirového komanda. Děkuji!“ napsal na Twitter.

    Ve svém dalším tweetu dále napsal: „Nejlepší rozhodnutí bylo to nejtěžší ze všech – zachránilo spoustu životů. Naše velmi rychlé rozhodnutí zastavit cestování z a do určitých částí světa!“

  • Vyzváněcí tón hovorů v Indii nahradí hlasová zpráva nabádající k prevenci

    Klasický tón vyzvánění hovorů v Indii nahradí hlasová zpráva nabádající k ochraně proti koronaviru. Zprávu namísto klasického „pípání“ při čekání na spojení s telefonním číslem na druhé straně tak bude slýchávat 1,2 miliardy uživatelů.

    Hlasová zpráva začíná zvukem kašlání. „Vždy si při kašlání nebo kýchání chraňte obličej kapesníkem. Umývejte si pořádně ruce mýdlem,“ zní doporučení namluvené ženou. „Vyhněte se dotýkání obličeje, očí a nosu. Od lidí s kašlem, horečkou nebo potížemi s dýcháním udržujte metrový odstup. Pokud to bude nutné, navštivte nejbližší zdravotní středisko.“

    Hlasová zpráva pro Nové Dillí je namluvena v hindštině i angličtině. Přerušena bude po přijetí hovoru.

    V Indii je doposud 43 potvrzených případů nákazy koronavirem.

  • Čína poskytne Jižní Koreji 5 milionů ochranných masek

    Čína pošle do Jižní Koreje pět milionu ochranných masek. Gesto přichází na pomoc v boji s koronavirem, oznámila dnes čínská ambasáda v Jižní Koreji.

    Podle oficiálního prohlášení budou první masky doručeny již zítra. Čína již v minulosti darovala přes milion masek a 10 000 kusů ochranného oblečení pro jihokorejské zdravotníky.

  • Zapálení olympijské pochodně bude bez diváků

    Slavnostní zapálení olympijské pochodně pro hry v Tokiu se ve čtvrtek kvůli koronaviru odehraje bez diváků. V pondělí to oznámil Řecký olympijský výbor.

    Události se zúčastní pouze stovka akreditovaných hostů z Mezinárodního olympijského výboru a přístup pro média bude značně omezen. Olympijská pochodeň pak bude týden putovat po Řecku a 19. března ji převezmou organizátoři her, kteří ji následně přepraví do Japonska.

  • Malajsie, Filipíny a Hongkong hlásí nové případy

    Malajsie, Filipíny a Hongkong v pondělí potvrdily nové případy nákazy koronavirem.

    Malajsie oznámila 18 nových případů. Celkový počet nakažených v zemi vzrostl na 117.

    Filipínské ministerstvo zdravotnictví oznámilo 10 nových případů. Celkem je v zemi 20 nakažených Filipínců. Několik z nich v posledním měsíci navštívilo Spojené arabské emiráty, Austrálii, Tchaj-wan a Japonsko.

    Hongkong dnes potvrdil 3 nové případy. Celkově eviduje 116 nakažených.

  • Polsko zavádí na hranicích s Českem a Německem kontroly

    Polsko následuje příklad České republiky a zavádí na svých hranicích s ČR a Německem preventivní kontroly.

Reklama

Hlavní zprávy