Hlavní obsah

Alexandr Ovečkin jako blízký přítel Putina. Přinese ukázat Stanley Cup Donaldu Trumpovi?

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Přinese ukázat kamarád Putina Alexandr Ovečkin Stanley Cup Donaldu Trumpovi?Video: Karolína Bulisová, AP, SNTV

 

Reklama

Hokejisté Washingtonu Capitals jsou letošními šampiony NHL. Zatímco si hráči kolem kapitána Alexandra Ovečkina užívají oslavy spojené se ziskem Stanley Cupu, americká média pomalu začínají řešit jednu otázku. Přijdou letošní šampioni nejslavnější hokejové soutěže světa do Bílého domu za prezidentem Donaldem Trumpem?

Článek

Pozvání letošních šampionů americké NFL do Bílého domu prezident Donald Trump zrušil. Oba finalisté NBA, Golden State Warriors i Cleveland Cavaliers, už avizovali, že návštěvu u amerického prezidenta v případě výhry neplánují. Svého vítěze už zná i další severoamerická soutěž. Šampionem hokejové NHL se stal tým Washington Capitals. Zda jeho hráči přinesou premiérový Stanley Cup v historii klubu Trumpovi ukázat, je zatím otázkou. Klub se k tomuto tématu zatím nevyjádřil.

Důvodem, proč hráči NBA a někteří hráči NFL odmítají do Bílého domu přijít, je Trumpova kritika těch, kteří jako projev nesouhlasu s policejním násilím proti lidem tmavé barvy pleti poklekávají při americké hymně hrané před zápasy. V NHL hrají převážně hráči bílé pleti a tudíž tu toto téma není tak žhavé. Jenže jen pár dní poté, co Trump zrušil pozvání šampionů NFL Philadelphia Eagles, promluvil útočník Washingtonu Capitals Devante Smith-Pelly. Uvedl, že pokud Capitals Stanley Cup získají, on se na návštěvu k Donaldu Trumpovi nevydá. Výroky amerického prezidenta označil za rasistické a sexistické.

Ale v týmu Capitals je ještě jeden hráč, kterému by návštěva v Bílém domě nemusela být příjemná. A není jim nikdo jiný než samotný kapitán a největší hvězda Alexandr Ovečkin. Ruská superstar minulý rok na podzim odstartovala projekt Putin team, tedy oficiální fanklub ruského prezidenta. Ovečkin má s Putinem blízký vztah. Podle dvaatřicetiletého hokejisty si oba muži dokonce často volají, mají svá soukromá čísla na mobil.

A právě blízký vztah k prezidentovi své rodné země by mohl být pro Ovečkina důvodem, proč za Trumpem do Bílého domu nejít. Letos v dubnu americký prezident na sociální síť Twitter napsal, že vztahy mezi USA a Ruskem jsou nejhorší v historii. Trump si je blízkého vztahu Ovečkina s Putinem nejspíše vědomý. I přesto ho dnes zmínil, když Capitals pogratuloval prostřednictvím Twitteru.

Své slovo by mohl mít i majitel Capitals Ted Leonsis. Miliardář v prezidentských volbách vystoupil proti Trumpově imigrační politice a veřejně podpořil jeho soupeřku Hillary Clintonovou.

Jenže Capitals mají také dva pádné důvody, proč na návštěvu za americkým prezidentem jít. Jejich stadion je od Bílého domu jen pár zastávek metrem. Cesta za Donaldem Trumpem je pro ně proto jednodušší než pro jakýkoliv jiný tým. Pokud se rozhodnout nepřijít, bude o tom jejich město hovořit ještě dlouho. Druhým důvodem je, že NHL je převážně sport bělošských hráčů a ačkoliv tu hraje několik hráčů tmavé pleti (a dva za vítěze z Washingtonu), celá liga se snaží působit apoliticky a tématu poklekávání při hymně se spíše vyhýbá.

Reklama

Doporučované