Hlavní obsah

Kempný sklízí aplaus. Jeho výměna byla jedna z nejlepších v historii NHL, píší v Kanadě

Podívejte se na exkluzivní rozhovor s Michalem Kempným o jeho výměně do Washingtonu a finále Stanley Cupu.Video: Marian Hajda/Sport.cz

 

Reklama

Cesta Washingtonu za Stanley Cupem odkrývá nového hrdinu. Je jím český obránce Michal Kempný, který se v sezoně nevešel do sestavy průměrného Chicaga a často jen vysedával na tribuně. Po výměně do Washingtonu se z něj stal klíčový obránce týmu. Kanadská televize TSN dokonce lednový trejd označila za jeden z nejlepších v historii NHL.

Článek

Kdo by takového hráče v Americe chtěl?

I tahle otázka byla na místě. Ostatně, honila se hlavou i Michalu Kempnému.

Měl sto chutí ještě v průběhu sezony sbalit kufry, sednout na první letadlo do Evropy a už se v Americe nikdy neukázat. Události posledních dní nabraly nečekaný spád, český obránce je po výměně z Chicaga se svým týmem jednu výhru od Stanley Cupu. A v sestavě Washingtonu Capitals zastává jednu ze stěžejních rolí.

Ještě na přelomu roku o sobě Kempný pochyboval. V průměrném Chicagu se nevešel do sestavy, v roli zdravého náhradníka dokonce sledoval třináct zápasů svého týmu v řadě jen z tribuny. Blackhawks o něj ztratili zájem. Vypadalo to, že Kempného kariéra v zámoří skončí. Obránce zcela vážně zvažoval návrat domů, potažmo do ruské KHL.

Vše změnila na konci ledna poněkud překvapivá výměna do Washingtonu, Capitals za něj poslali volbu ve třetím kole draftu. „Potřebovali jsme rozšířit naše obranné řady. Kempný má dobrou rozehrávku, bude se nám hodit,“ říkal tehdy trenér Barry Trotz.

Až teď si ale teprve uvědomuje, jaký trefil jackpot.

„Tohle klidně může být jedna z nejlepších výměn v historii NHL,“ píše dokonce na svém webu kanadská televize TSN. Tak zní titulek článku, který obdivuje obrovský herní progres odstrčeného beka.

Kempný dnes v noci na ledě čtvrtého zápasu finále odehrál přes devatenáct minut, v zápise byl zapsán jako první obránce Capitals. Svým gólem na 5:2 definitivně zlomil odpor soupeře, navíc mohl klidně dát góly dva. Kdyby ještě předtím trefil v plné rychlosti poskakující puk těsně před brankou. Obě akce dokonale charakterizovaly jeho hru, sebevědomí a také odvahu, která roste každým zápasem. Kempný, ač obránce, v rychlosti přejel kluziště a byl připraven před bránou zakončovat.

„Zapadl mezi nás naprosto bez problémů. Odehrál spoustu minut proti těm nejlepším hráčům, ať už to byl třeba Crosby, nebo Malkin. Odvedl kus dobré práce. Je to hodně efektivní hokejista,“ líčí Barry Trotz.

Jednoho z klíčových obránců svého týmu našel mezi beky, o které nebyl zájem. Jeho spoluhráč z obranné dvojice John Carlson (s 19 body nejproduktivnější obránce Capitals v play-off) podle TSN bezprostředně po výměně Kempného ani neznal. Vždyť v NHL během sezony nastoupí zhruba 240 obránců, kdo by si měl na ty okrajové pamatovat?

„Teď myslím, že je (Kempný) důležitým prvkem posunu naší hry na lepší level. Cítí se tady dobře. Jeho rychlost je úžasná, navíc se může ještě dál zlepšovat,“ líčí dnes nadšeně Carlson. Právě bruslení a rozehrávka jsou podle něj a trenéra Kempného nejsilnější zbraň. Oba se navíc shodují v tom, že českému obránci sedl i herní styl Washingtonu.

„V Chicagu to nebylo dobré. Stál jsem pořád na stejném místě, bez zápasů se člověk nemůže zlepšit. Já to na sobě cítil. Jako hokejista mám cíl se zlepšovat a posouvat, ale bez těch zápasů to nejde. Jsem strašně rád za tenhle trejd. Od té doby se všechno otáčí k dobrému. Začínám se vracet ke hře, která mě do Ameriky dostala,“ říká Kempný.

Kanadská televize odvážný titulek svého článku o jedné z nejlepších výměn historie NHL jistě stavěla i s ohledem na poměr cena a výkon. Kempný je po výměně za třetí kolo draftu nejlevnějším obráncem týmu. Jeho roční plat čítá pouhých 900 tisíc dolarů.

Smlouva Kempnému po sezoně skončí. Český bek si může zkusit trh volných hráčů. Podle TSN bylo jméno Kempného horkým tématem i mezi zástupci klubů na combine testech (fyzické testy mladých hokejistů před vstupním draftem) v Buffalu. 27letý obránce po skvostném konci sezony už jen těžko bude na návrat do Evropy myslet. Nabídek do NHL dostane v létě nejspíš více. A také si finančně přilepší.

Kempný je jedním z hokejistů, kteří do kanadsko-americké ligy prorazili až v pozdějším věku. Smlouvu v Chicagu podepsal před dvěma lety, bylo mu šestadvacet let. Za sebou měl jen tři kompletní sezony v Tipsport extralize a jeden rok v ruském Omsku. Zahrál si také na MS 2016 a 2017. Nikdy neprošel draftem NHL. V nejlepší lize světa odehrál zatím 103 zápasů (5 branek, 13 asistencí), další 24 utkání přidal v play-off. To letošní navíc ozdobil pěti kanadskými body (2 + 3).

V noci na pátek bude se svým týmem usilovat o to, aby do Česka v létě přivezl Stanley Cup. Washingtonu za stavu 3:1 na zápasy už zbývá Las Vegas porazit jen jednou.

Reklama

Doporučované