Hlavní obsah

Došel Vegas dech? Rytíři trefovali tyčky a historická senzace se vzdaluje. Washington má dva mečboly

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Reklama

Hokejisté Las Vegas nastřelili ve čtvrtém finále Stanley Cupu čtyřikrát tyčku, utkání díky fantastické první třetině ovládl Washington 6:2 a v sérii vede už 3:1 na zápasy. Gólem k tomu přispěl i český obránce Michal Kempný. Golden Knights budou první mečbol soupeře odvracet v noci na pátek.

Článek

Hokejisté Las Vegas teprve potřetí v sezoně (a tedy i ve své historii) prohráli tři utkání za sebou. V nejdůležitější chvíli - ve finále Stanley Cupu - to je mimořádně nepříjemné. Washington dnes v noci ovládl i druhý domácí duel, po vítězství 6:2 odskočil do trháku a získal dva mečboly.

Capitals vedou v sérii už 3:1 na zápasy a mohou ji v pátek poprvé ukončit.

Hrdinou utkání byl znovu Jevgenij Kuzněcov. Útočník Capitals si připsal čtyři asistence a stal se teprve třetím hráčem od roku 1996, který v play-off pokořil hranici třiceti kanadských bodů.

Zatímco po druhém utkání ve Vegas byl klíčovým momentem fantastický reflex gólmana Holtbyho, jenž v závěru vzal soupeři šanci na vyrovnání a nastartoval obrat v sérii, dnes se bude probírat neuvěřitelná smůla Golden Knights v zakončení.

Přehrávat se u toho bude pořád dokola tahle šance z úvodu utkání, kdy James Neal dostal puk před úplně prázdnou branku, zpracoval si ho a chytře počkal, až odklouže pryč i clonící bek.

Jenže pak nepochopitelně střílel jen do brankové konstrukce.

Pro vývoj zápasu to mohl být a pravděpodobně i byl klíčový moment. Tahle spálená super šance za stavu 0:0 jen přispěla k velkému tlaku, se kterým hokejisté Vegas do zápasu nastoupili. Pak na ledě začali řádit domácí. A Nealovi a spol. na dlouhou dobu nepomohly ani prosby a líbání vlastních hokejek.

Nutno ještě dodat, že hokejisté Vegas nastřelili v dnešním zápase tyč celkem čtyřikrát.

Washington se z odvážného nástupu Vegas vzpamatoval až v polovině první třetiny, domácím pak ale stačilo deset minut k tomu, aby Oshie, Wilson a Smith-Pelly nastříleli tři branky. Ve druhé třetině navíc náskok navýšil Carlsson a zdálo se, že je hotovo.

Z pohledu domácích klidný zápas až ve třetí třetině narušil vzdor Vegas a dva slepené góly Neala a Smitha, které na malý moment Golden Knights vrátili do hry. Přesněji řečeno zhruba jen na minutu, než dal domácím definitivní klid a jistotu Michal Kempný.

Český obránce se vydal podpořit útok a po hezké přihrávce Bäckströma napálil puk do sítě. Byl to jeho druhý gól v letošním play-off, navíc dokonale shrnující jeho přínos pro tým. Kanadská TSN v den zápasu jeho výměnu do Washingtonu přirovnala k jedné z nejlepších v historii NHL.

Skóre minutu a půl před koncem domácí uzavřeli v dvojnásobné přesilovce zásluhou střely Connollyho.

Vegas dokázalo Washington přehrát jen v úvodním utkání série, od té doby mají Capitals jasně navrch. Golden Knights dnes nepomohlo ani opětovné zařazení slovenského útočníka Tomáše Tatara do sestavy. A po fantastické jízdě do finále (jen 3 prohry v úvodních třech kolech) se zdá, že se skvělý systém týmu rozpadl.

Nedaří se totiž ani klíčovému muži Rytířů. Gólman Marc-André Fleury byl až do konferenčního finále jednou z hlavních hvězd play-off, v sérii s Washingtonem se ale ani v jednom zápase nedostal v úspěšnosti zákroků přes 90 procent.

Férové je ale také přiznat, že je vystaven mimořádné útočné síle tažené ruským duem Kuzněcov-Ovečkin. Capitals v dnešním utkání proměnili tři přesilové hry, celkem v početních výhodách letos nastříleli 20 branek a drží si procentuální využití 27,3 procenta.

Od sezony 1977-78, kdy liga tuhle statistiku sleduje, to je pátý nejlepší výkon.

Bude zajímavé sledovat, jak na tohle všechno Vegas zareaguje.

Triumf týmu v nejlepší lize světa hned ve své premiérové sezoně by byl jednou z největších senzací v historii profesionálního sportu. Takový zázrak je teď ale pořádně daleko.

Ke Golden Knights je nemilosrdný i jiný pohled do historie a statistik, ty šance Vegas na obrat už v podstatě odepisují úplně. V celé historii NHL (od zavedení sedmizápasových sérií v roce 1939) se z dvaatřiceti případů pouze jednou jedinkrát stalo, aby se tým ve finále dokázal ze ztráty 1:3 na zápasy dostat a nakonec zvednout Stanley Cup nad hlavu.

Alexandr Ovečkin prožívá každý moment. Energii kapitána Capitals ve finále Stanley Cupu popisují jeho čeští spoluhráči Jakub Vrána a Michal Kempný.Video: Marian Hajda/Sport.cz

Povedlo se to Torontu v sérii s Detroitem. Hokejisté Maple Leafs se tehdy dokonce vyhrabali ze stavu 0:3 na zápasy. Ale psal se rok 1942. A to už je hodně dávno.

Série se vrátí do Las Vegas, kde může Washington už v noci na pátek stvrdit svou dominanci a získat svůj historicky první Stanley Cup. Nebo dokáže Vegas letošní finále NHL ještě zdramatizovat?

Reklama

Doporučované