Hlavní obsah

Alexej Navalnyj byl propuštěn z nemocnice

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj byl propuštěn z berlínské nemocnice.Video: instagram.com/navalny, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Ruského opozičního politika Alexeje Navalného propustili v úterý z berlínské nemocnice. S odvoláním na lékaře kliniky Charité o tom ve středu informovala agentura DPA.

Článek

Podle lékařů je možné, že se Navalnyj po otravě paralytickou látkou ze skupiny Novičok zcela zotaví, nelze ale ani vyloučit trvalé následky. Kde se nyní Navalnyj nachází, není známo.

Kritik Kremlu zkolaboval 20. srpna v letadle, jímž se vracel ze Sibiře do Moskvy. Nejprve jej ošetřovali v Omsku. Po mezinárodním tlaku a naléhání rodiny byl v bezvědomí přepraven do Berlína, kde v nemocnici strávil 32 dní.

Zdravotní stav 44letého Navalného se v posledních dnech podle lékařů „natolik zlepšil, že bylo možné ukončit akutní lékařskou péči“. „Vzhledem k pacientově pokroku a jeho současnému stavu se ošetřující lékaři domnívají, že je možné, že se úplně zotaví. Zatím je ovšem příliš brzy na posouzení případných dlouhodobých následků jeho vážné otravy,“ dodala Charité.

Kde se nyní ruský opozičník nachází, nemocnice nesdělila. Uvedla jen, že informace o jeho propuštění a zdravotním stavu zveřejnila po dohodě s ním a jeho manželkou.

Rusko čelí silnému tlaku ze zahraničí, aby úřady případ Navalného vyšetřily a pachatele pohnaly před soud. Moskva ale stále odmítá, že byl Navalnyj otráven v Rusku. Odvolává se přitom na informace od lékařů v Omsku, kteří tvrdí, že jejich laboratorní testy neprokázaly žádnou otravu ani přítomnost toxických látek.

Německá vláda na počátku září uvedla, že k otravě Navalného byla nade vši pochybnost použita nervově paralytická látka ze skupiny Novičok. Kromě německé laboratoře výsledky potvrdila také odborná pracoviště ve Francii a Švédsku.

Reklama

Doporučované