Hlavní obsah

„Vraťte mi mé oblečení,“ kritizuje Navalnyj Rusko. Pátrá po důkazech

Foto: Profimedia.cz

Zdravotní stav ruského opozičního politika Alexeje Navalného se neustále zlepšuje.

Reklama

Kritik Kremlu Alexej Navalnyj žádá Moskvu o vydání oblečení, které měl na sobě, když minulý měsíc upadl do kómatu. Rusko v příspěvku na svém webu obvinil z toho, že zadržuje důkaz důležitý pro vyšetření otravy.

Článek

Navalnyj na svém webu uvedl, že nervová látka novičok byla nalezena uvnitř jeho těla i na něm. „Než povolili můj převoz do Německa, svlékli ze mě veškeré oblečení a poslali mě tam úplně nahého,“ napsal Navalnyj.

„Vzhledem k tomu, že na mém těle byl nalezen novičok a otrava může být vyvolána vnějším kontaktem s látkou, je mé oblečení velmi důležitý důkaz,“ vysvětlil. „Žádám, aby mi bylo mé oblečení vráceno pečlivě zabalené v plastové tašce,“ uzavřel.

Agentura TASS informovala, že na osobních věcech opozičního politika se podle ruských justičních orgánů žádné stopy jedovatých či jiných nebezpečných látek nenašly. Ministerstvo zdravotnictví Omské oblasti podle agentury uvedlo, že Navalného oblečení zabavily vyšetřovací orgány, a o jeho dalším osudu nemá informace.

V pondělním prohlášení Navalnyj rovněž kritizoval ruské úřady za to, že ohledně jeho otravy nezahájily trestní vyšetřování, ale šetření s cílem určit, zda by trestní vyšetřování vůbec mělo být zahájeno. „Vypadá to, jako bych neupadl do kómatu v letadle, ale spíše zakopl v supermarketu a zlomil si nohu,“ napsal Navalnyj.

Navalnyj tvrdí, že podle stávajících předpisů má být trestní šetření dokončeno do 30 dnů. Tato lhůta vypršela v sobotu. „Nyní lze tvrdit, že ruský stát se oficiálně rozhodl ignorovat otravu Navalného,“ uvedla v pondělí podle agentury AP politická mluvčí Kira Jarmyšová.

Rusko podle AP oponuje, že před zahájením trestního vyšetřování musí přezkoumat více důkazů. Zároveň vyzvalo Německo, aby předalo ruským úřadům k přezkoumání data z politikovy zdravotní dokumentace. Podle agentury TASS ruská policie vyslechla v předběžném vyšetřování případu na 200 osob.

Opoziční předák zkolaboval 20. srpna v letadle, jímž se vracel ze Sibiře do Moskvy. V bezvědomí byl nejprve ošetřován v Omsku. Po mezinárodním tlaku a naléhání rodiny byl přepraven na berlínskou kliniku Charité. Tam testy v těle Navalného prokázaly stopy otravy.

Později německá vláda po rozborech v armádní laboratoři oznámila, že politik byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, kterou vyvíjel někdejší Sovětský svaz. To potvrdily také francouzské a švédské laboratoře.

V uměle navozeném kómatu byl Navalnyj déle než týden. Klinika Charité ale minulý týden uvedla, že už mu nemusí být poskytováno umělé dýchání, protože se jeho stav zlepšil. Navalnyj od té doby zveřejnil několik svých fotografií v nemocnici s tím, že se zotavuje, ale pomalu.

Reklama

Doporučované