Hlavní obsah

Amazon na orbitě. Vesmírné podnikání zná svoji první roznáškovou službu

Foto: Momentus

Společnost Momentus tvrdí, že dokáže satelit dostat po vynesení konvenční raketou do přesné cílové destinace.

Reklama

Americký startup Momentus nabízí rozvážkovou službu ve vesmíru. Klienti se mohou o společnost přetrhnout: od začátku roku má o svoje služby již osmého zájemce.

Článek

Vesmírný startup Momentus pokračuje ve své nezadržitelné jízdě. Získal další kontrakt na své služby od nizozemské společnosti ISILaunch. Stává se tak čím dál více důležitějším hráčem na rychle rostoucím poli malých satelitů.

Americká firma se sídlem v Kalifornii prozatím v tomto roce dohodla smlouvy za 40 milionů dolarů. ISILaunch, který je zatím jejím posledním úlovkem, je letos již osmý v řadě. A co Momentus nabízí?

Rozvážková dodávka ve vesmíru

„Potřebujete dostat svůj satelit na vlastní místo určení, kam ale většina raket nelétá. Nedělejte si starosti, dovezeme vás,“ jsou první dvě věty na webu společnosti. Momentus zařizuje poslední úseky na cestě rozličných satelitů, když už jsou v otevřeném prostoru vesmíru.

Základní kámen pro startup je Vigoride, jednoduché „vozidlo“, které sestává jen z rámu, motoru, solárních panelů, avioniky (vybavení pro bezpečný let) a vypouštěče satelitů. Momentus své vozítko přirovnává k rozvážkové dodávce, která přiveze balíček až ke konečnému cíli poté, co má za sebou mezikontinentální cestu po moři či ve vzduchu.

Foto: Momentus

Budoucnost rozvážkové služby. Drony na Zemi, Vigoride ve vesmíru.

Sdílená ekonomika ve vesmíru

S tím, jak roste trend malých satelitů a jejich sdílené jízdy (z angl. ridesharing) na větších raketách, se tato roznášková služba stává ve vesmíru čím dál důležitějším odvětvím. Momentus také proklamuje, že jeho vozidlo je kompatibilní s víceméně kteroukoliv raketou dostupnou na trhu.

„Vigoride je speciálně navržen pro použití velkých raket k distribuci satelitů na nízké oběžné dráze Země,“ řekl pro CNBC generální ředitel startupu Mikhail Kokorich. „Pomocí jednoho startu dokážeme satelity navést na několik rozdílných orbit. V zásadě se dramaticky zvyšuje flexibilita raketového startu,“ vysvětlil.

Poprvé svoji technologii vyzkoušeli teprve minulý rok na demonstrativním vzletu, kde vyzkoušeli možná nejzásadnější prvek – plazmový motor poháněný vodou – a fungoval perfektně. „Voda je ideální pohonná látka,“ pochvaloval si Kokorich pro web Spacenews. Vyzdvihl její bezpečnost, výskyt ve vesmíru či schopnost odstínit vesmírnou radiaci. „Stejně jako průmyslovou revoluci na Zemi poháněla ropa, voda bude pohánět průmyslovou revoluci ve vesmíru,“ dodal.

První dvě mise by se měly uskutečnit již tento rok. První pomocí ruské rakety Sojuz ve třetím čtvrtletí a druhá pomocí SpaceX rakety Falcon 9 na podzim. K dnešnímu dni Momentus vybral téměř 50 milionů dolarů od svých investorů a od svého vzniku v roce 2017 se tým startupu rozrostl na 60 lidí.

Plány do budoucnosti

I když je vodní pohon relativně revoluční a zcela zásadní pro společnost, nejedná se dle Kokoricha o „společnost na pohon“. „Jsme rozvážková služba,“ řekl pro CNBC Kokorich. A ví proč. Trh s malými satelity strmě roste. Zatímco v roce 2010 jich bylo vyneseno 70, o devět let později počet narostl na 493. Podle konzultační firmy Northern Sky má tento počet vyrůst na 1000 satelitů ročně do roku 2030. Podle stejné zprávy se má trh s malými satelity rozrůst na 1,5 miliardy dolarů v roce 2024. Před dvěma lety se jednalo pouze o čtvrt miliardy a letos by se trh mohl navýšit na 750 milionů dolarů.

„V budoucnu bychom chtěli vybudovat infrastrukturu pro industrializaci za hranicí zemského povrchu,“ řekl pro CNBC Kokorich. Podle něj je nynější působení firmy pouze prvním a malým krokem.

Reklama

Doporučované