Hlavní obsah

Amazonu roste poptávka. Nákaza se mu ale nevyhnula

Foto: dronepicr/Wikipedia.org

Ilustrační fotografie.

Reklama

Internetový obchod Amazon bývá kritizován za nevalné pracovní podmínky. Teď je znovu vystaven kritice – zaměstnancům v zahraničí se nelíbí hrozba šíření koronaviru na pracovištích. Ve skladu v New Yorku už zaznamenali první případ nákazy.

Článek

Světová ekonomika se propadá, to se ale zdaleka netýká online světa. Patří do něj i gigant internetového obchodu Amazon. V době, kdy většina zemí přijímá hygienická doporučení, nabírá firma nejbohatšího člověka na světě Jeffa Bezose sto tisíc zaměstnanců. Po celém světě jich má okolo 750 tisíc.

Pro internetový obchod je velmi těžké uspokojit vysokou poptávku a zároveň zajistit pro zaměstnance bezpečí. Například řidiči v Kalifornii uvedli, že na začátku svých směn dostali v úterý jeden dezinfekční ubrousek na celou dodávku, napsala agentura Bloomberg.

Agentura Bloomberg dnes navíc informovala o potvrzení prvního případu nákazy mezi pracovníky Amazonu. Newyorský sklad LaGuardia byl dočasně uzavřen, zaměstnanci jsou teď doma a dezinfikují se, navíc aspoň s plnou peněženkou. Amazon jim totiž zaručil celý plat.

Nejsou lidi

„Zažíváme výrazný nárůst poptávky, což znamená, že naše pracovní potřeby jsou bezprecedentní,“ uvedl Amazon v pondělním prohlášení. Kromě zvýšení počtu zaměstnanců investuje více než 350 milionů dolarů do navýšení platů pro pracovníky ve skladu a pro distribuci.

Pro CNN společnost uvedla, že vše konzultuje s lékařskými a zdravotnickými odborníky. Na základě jejich doporučení pak ve svých provozech zavedla „sociální distancování“ a důkladnější čištění prostor.

Vzpoura zaměstnanců

The Washington Post nicméně informuje o tom, že zaměstnancům firmy přísnější hygienická opatření nestačí. Nelíbí se jim, že jsou i přes hrozbu nákazy nuceni k přesčasům. Více než 1 500 pracovníků z celého světa podepsalo petici, která vyzývá společnost, aby podnikla další kroky k zajištění bezpečnosti.

„Budeme se hodně snažit, aby pracoviště zůstala čistá a abychom zaměstnancům umožnili sociální distancování a další opatření,“ řekla deníku mluvčí Amazonu Kelly Cheesemanová. „Ti, kteří nechtějí přijít do práce, mohou využít placené a neplacené volno, my je v tom podporujeme,“ dodala.

Omezení nabídky

Zároveň Amazon omezuje nabídku zboží – upřednostňuje produkty rozdělené do šesti kategorií. Přednost dostanou například dětské výrobky, zboží pro domácnost, hygienu a chovatelské potřeby.

Přesto společnost oznámila, že najme dalších sto tisíc pracovníků do svých amerických skladů, aby pomohla zvládnout zvýšenou poptávku. „Chápeme, že se jedná o zásadní změnu, toto rozhodnutí jsme nebrali na lehkou váhu. Neustále pracujeme na zvyšování kapacity,“ uvedla firma.

Amazon také bojuje proti parazitování na rozšíření viru. Americká CNN informovala o případu muže, který chtěl prodat 18 tisíc litrů dezinfekce, údajně chtěl 70 dolarů za balení. Amazon mu ihned pozastavil účet, muž pak dezinfekční prostředky věnoval místnímu kostelu.

Amazon v Česku

Zhruba tři tisíce lidí pracují pro Amazon v obci Dobrovíz nedaleko ruzyňského letiště.

Zda se zvýšený nábor nových zaměstnanců týká i České republiky, firma nesdělila. Na pracoviště dosud sváží své pracovníky pravidelnou autobusovou linkou. „Klademe mimořádný důraz na zdraví všech našich zaměstnanců a pokračujeme v úzké spolupráci s místními i mezinárodními zdravotnickými orgány, abychom zajistili zavedení správných bezpečnostních opatření,“ říká Miroslava Jozová, tisková mluvčí Amazonu pro Českou republiku.

Reklama

Doporučované