Hlavní obsah
Online

Tálibové hledali novináře. Když ho nenašli, zabili mu příbuzného

Foto: Profimedia.cz

Tálibánské hlídky v ulicích.

Reklama

aktualizováno •

Situaci v Afghánistánu sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět?

  • Mluvčí radikálního islámského hnutí Tálibán Zabíhulláh Mudžáhid dnes na twitteru použil název Islámský emirát Afghánistán, o němž se již několik dní spekuluje, že bude novým oficiálním názvem země.
  • Americký prezident Joe Biden prohlásil, že je odhodlán ponechat jednotky USA v Afghánistánu, dokud nebudou evakuováni všichni Američané, i kdyby to znamenalo zachovat vojenskou přítomnost v zemi po 31. srpnu, kdy už měli všichni vojáci být pryč.
  • Český velvyslanec v Afghánistánu Jiří Baloun na tiskové konferenci řekl, že Češi museli na kábulském letišti vyjednávat i s Tálibánem, aby dostali místní lidi na palubu. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek označil českou evakuaci za „zázrak“.
  • Od neděle už na kábulském letišti a v jeho okolí zemřelo 12 lidí, s odvoláním na čtvrteční prohlášení zástupců Tálibánu i činitelů NATO o tom informovala agentura Reuters.
  • Bojovníci radikálního islamistického hnutí Tálibán v Afghánistánu zastřelili příbuzného novináře pracujícího pro Deutsche Welle (DW). Informovala o tom dnes tato německá veřejnoprávní rozhlasová a televizní společnost určená pro vysílání do zahraničí. Další příbuzný novináře byl při útoku těžce zraněn.
  • Bojovníci Tálibánu zabili příbuzného novináře pracujícího pro Deutsche Welle

    Bojovníci radikálního islamistického hnutí Tálibán v Afghánistánu zastřelili příbuzného novináře pracujícího pro Deutsche Welle (DW). Informovala o tom dnes tato německá veřejnoprávní rozhlasová a televizní společnost určená pro vysílání do zahraničí. Další příbuzný novináře byl při útoku těžce zraněn. Další podrobnosti stanice nesdělila.

    Deutsche Welle uvedla, že tálibánci na západě Afghánistánu žurnalistu hledali dům od domu. Muž ale mezitím pracoval v Německu. „Dalším příbuzným se podařilo na poslední chvíli uniknout a jsou na útěku,“ uvedla DW.

    „Zabití blízkého příbuzného jednoho z našich redaktorů Tálibánem je neskutečně tragické a dokládá akutní nebezpečí, v němž se nacházejí všichni naši pracovníci a jejich rodiny v Afghánistánu. Tálibán už zjevně v Kábulu a také v provinciích provádí organizované pátrání po novinářích. Čas se nám krátí!“ prohlásil šéf DW Peter Limbourg. Dodal, že Tálibán v posledních dnech a týdnech prohledal domy nejméně tří dalších reportérů Deutsche Welle.

  • Skupina G7 vyzvala ke společnému řešení afghánské krize

    Ministři zahraničí zemí skupiny G7 dnes vyzvali mezinárodní společenství, aby se sjednotilo v reakci na krizi v Afghánistánu a zamezilo jejímu dalšímu stupňování. Vyplývá to z prohlášení, které zveřejnil britský ministr zahraničí Dominic Raab. „Ministři G7 vyzývají mezinárodní společenství, aby spojilo síly ke společné misi, kterou by zabránilo stupňování krize v Afghánistánu,“ stojí v prohlášení po virtuálním setkání Raaba s jeho protějšky.

    „Krize v Afghánistánu vyžaduje mezinárodní odpověď včetně intenzivního řešení zásadních problémů, jimž čelí Afghánistán a region: se zahrnutím nejvíce zasažených Afghánců, stran konfliktu, Rady bezpečnosti OSN, G20, mezinárodních dárců a regionálních sousedů Afghánistánu,“ stojí v prohlášení skupiny, do níž patří USA, Kanada, Británie, Francie, Itálie, Německo a Japonsko. Británie je nyní v rámci rotace předsedajícím státem skupiny.

    Podle šéfa britské diplomacie ministři rovněž vyzvali radikální hnutí Tálibán, aby zaručilo bezpečnost cizincům a Afgháncům, kteří chtějí opustit Afghánistán.

  • Kdo byli zoufalí lidé, kteří chtěli prchnout z Kábulu na podvozku letadla

    Afghánský doktor, který se nedávno oženil, a teenager, který chtěl procestovat svět. Ti jsou oběťmi chaotických útěků z Afghánistánu obsazeného Talibánem. Zemřeli poté, co se marně snažili udržet na podvozku vzlétajícího letounu.

  • Člověk v tísni vybírá peníze na pomoc Afgháncům, už teď pošle milion korun

    Humanitární organizace Člověk v tísni vyhlásila veřejnou sbírku SOS Afghánistán. Peníze chce použít na akutní humanitární pomoc uvnitř země, zejména pak pro ženy a děti. Organizace prozatím uvolnila na pomoc Afghánistánu milion korun z takzvaného Klubu přátel. ČTK o tom dnes informovala Markéta Zemánková z Člověka v tísni.

    „Jsme v zemi 20 let a můžeme, díky našim lidem, začít pomáhat jak na místě, hlavně na severu země, tak uprchlíkům. Situace se neustále vyvíjí a je velmi složitá, zároveň obrovská potřeba humanitární pomoci den za dnem roste,“ uvedl ředitel organizace Šimon Pánek. Číslo účtu, na který mohou lidé přispět, je 956595651/0300.

  • Tálibán vydal deklaraci u příležitosti 102 let od konce britské nadvlády

    Mluvčí radikálního islámského hnutí Tálibán Zabíhulláh Mudžáhid dnes na Twitteru vydal prohlášení u příležitosti 102. výročí nezávislosti Afghánistánu na britské nadvládě. V deklaraci použil název Islámský emirát Afghánistán, o němž se již několik dní spekuluje, že bude novým oficiálním názvem země poté, co ji Tálibán ovládl.

    Hnutí uvádí, že je mu ctí oslavit Den nezávislosti v okamžiku, kdy přemohlo Spojené státy a donutilo Američany stáhnout se z Afghánistánu. Oceňuje také afghánský lid za jeho pomoc na cestě zpět k nezávislosti. Tálibán rovněž slíbil rekonstrukci státu v rámci islámského systému, napsala o obsahu prohlášení čínská státní televize CGTN.

  • Pomoc Afgháncům by měla být v okolí země, ne v Evropě, míní Hamáček

    Situace uprchlíků z Afghánistánu by se měla řešit v blízkosti jejich země, ne v Evropě. Hlavní úsilí o řešení by se mělo nasměrovat do okolních států. Novinářům to dnes řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

    Členové vlády dlouhodobě opakují, že český plán je pomáhat hlavně v místě krize či konfliktu. Tam by měla podpora směřovat. Týkat by se to mělo podle Hamáčka i Afghánistánu.

    „To řešení je opravdu nasměrovat to hlavní úsilí do těch okolních zemí, které samozřejmě už částečně nesou zátěž dlouhodobého konfliktu. Řešení by se tedy mělo primárně soustředit do bezprostředního okolí Afghánistánu, nikoliv do Evropy,“ uvedl ministr. O situaci podle něj diskutovali i ministři vnitra EU. Na nasměrování úsilí o řešení do okolí Afghánistánu se shodli, dodal Hamáček.

  • Kolik Afghánců bude chtít zůstat v ČR, zatím není jasné, uvádí MV

    Ministerstvo vnitra zatím neví, kolik evakuovaných afghánských spolupracovníků a jejich rodin bude chtít zůstat do budoucna v Česku. Informace bude úřad mít až po ukončení karantény a následných pohovorů. Novinářům to dnes po jednání se šéfem Asociace krajů Martinem Kubou (ODS) řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Uvedl, že hejtmany o konkrétní podporu teď nežádal. Jejich případnou pomoc s integrací by pak ale uvítal.

    Česko vypravilo do Afghánistánu tři záchranné letouny. Přivezly celkem 195 lidí. Vedle Čechů dopravily i afghánské spolupracovníky s rodinami či Afghánce, kteří v Česku trvale žijí. Afghánců bylo podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) 170. O evakuované se stará armáda. Nyní jsou v desetidenní karanténě.

  • Německo z Kábulu evakuovalo přes 900 lidí

    Německo pomocí leteckého mostu dosud z Afghánistánu evakuovalo do uzbeckého hlavního města Taškentu přes 900 lidí. Dnes to oznámilo německé ministerstvo obrany. Mezitím z Taškentu do západoněmeckého Frankfurtu nad Mohanem v noci na dnešek přiletěla dvě dopravní letadla asi s 500 evakuovanými.

    Německý ministr zahraničí Heiko Maas nadále čelí kritice, že stahování Afghánců pracujících v německých službách podcenil. Místopředseda liberálů (FDP) Wolfgang Kubicki považuje za jisté, že po zářijových volbách bude Afghánistán předmětem parlamentního vyšetřování. O Afghánistánu bude za týden před poslanci hovořit kancléřka Angela Merkelová.

  • Srbsko hostilo tajná jednání mezi Tálibánem a afghánskou vládou, tvrdí exministr

    Srbsko v minulých letech hostilo tajná jednání mezi představiteli bývalé afghánské vlády a radikálního islamistického hnutí Tálibán. Podle agentury Beta to uvedl bývalý srbský ministr zahraničí Ivica Dačić.

    Dačić v rozhovoru s deníkem Blic řekl, že celkem tři uskutečněná jednání v letech 2018 a 2019 byla tajná pro veřejnost, mezinárodní společenství o nich ale vědělo a účastnili se jich také diplomaté západních zemí.

  • Video: Afghánci na náměstí vyvěsili státní vlajky

    Když Tálibán obsadil Kábul, hlavním městem zavlály jeho vlajky na úkor těch afghánských. U příležitosti oslav Dne nezávislosti ovšem Afghánci navzdory možným následkům na tamním náměstí opět vyvěsili vlajky státní.

  • Foto: Kábulské oslavy Dne nezávislosti

  • „V poslední fázi jsme jednali i s Tálibánem,“ řekl Baloun

    Na tiskové konferenci po Babišovi a Kulhánkovi promluvil i velvyslanec Jiří Baloun, který evakuaci koordinoval z místa. Krátce předtím Kulhánek oznámil, že mu udělil medaili Za zásluhy o diplomacii. Baloun například řekl, že během evakuace jeho tým komunikoval jak s tureckým vedením letiště, tak s americkou stranou a v poslední fázi i se samotným Tálibánem.

  • Česko zvládlo podle Kulhánka evakuaci líp než větší státy s lepší výbavou

    Ministr zahraničí Kulhánek dále na tiskové konferenci řekl, že česká armáda evakuaci zvládla výborně, a to i přesto, že neměla tak dobré vybavení jako „jiné a větší státy“, kterým se naopak záchranná akce často nepodařila. To podle Kulhánka dokazovaly i „scény s prázdnými nebo poloprázdnými letadly některých našich evropských partnerů“.

  • Slovensko evakuovalo z Afghánistánu 24 lidí, mezi nimi je osm Afghánců

    Slovensko evakuovalo z Afghánistánu 24 lidí, z toho čtyři osoby přepravil český evakuační letoun. Ze zmíněného počtu je 16 občanů Slovenska a osm Afghánců, kteří po příjezdu požádali o azyl. Novinářům to dnes řekl šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok na společné tiskové konferenci s premiérem Eduardem Hegerem a ministrem obrany Jaroslavem Naděm. Naď uvedl, že slovenská vojenská jednotka musela při evakuaci použít zbraně.

    „Osm je afghánských občanů, kteří během přítomnosti naší mise spolupracovali s ozbrojenými silami Slovenské republiky,“ řekl Korčok. Dodal, že Afghánci byli umístěni do příslušného centra a podstoupí obvyklou azylovou proceduru. V Afghánistánu zůstala jedna Slovenka, která o návrat podle ministra zahraničí nežádala.

  • Kulhánek: Byl to zázrak, zachránili jsme všechny afghánské spolupracovníky

    Ministr zahraničí Jakub Kulhánek označil evakuaci za jednu z nejtěžších zkoušek české diplomacie a armády za poslední roky. Výsledek záchranné akce pak označil za „velký zázrak“. „Podařilo se nám zachránit naše armádní tlumočníky s jejich rodinami, všechny afghánské zaměstnance české ambasády s rodinami a další Afghánce s vazbou na Českou republiku určené k evakuaci,“ řekl Kulhánek s tím, že se celkem podařilo evakuovat 170 Afghánců.

  • Babiš: Zachránili jsme každého, koho jsme chtěli

    Český premiér Andrej Babiš na dnešní tiskové konferenci řekl, že Česko na situaci zareagovalo „rychle a rozhodně a díky fantastické práci velvyslance Balouna se záchranná akce povedla“. Babiš dál prohlásil, že Česko už z Kábulu zachránilo „každého“, koho chtělo. Stejně jako už dříve ministr vnitra Jan Hamáček i Babiš označil akci za ukončenou. Hamáček ale při rozhovoru pro Český rozhlas uvedl, že zachráněni jsou „skoro všichni“.

  • Francie nebude vyjednávat s Tálibánem, uvedli francouzští ministři

    Francie nebude spolupracovat s radikálním islamistickým hnutím Tálibán, které převzalo kontrolu nad Afghánistánem, a neuzná ani jeho vládu. S odvoláním na francouzského státního tajemníka pro evropské záležitosti Clémenta Beaunea to dnes napsala agentura AFP. Podobně se ve středu vyjádřil i francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian.

    Francouzští představitelé nebudou podle Beaunea s hnutím komunikovat, nevyjdou mu nijak vstříc a nebudou se s ním „spolčovat“. „Neexistuje něco jako umírněný Tálibán,“ dodal státní tajemník.

  • Nedaleko Madridu přistál první španělský let s lidmi evakuovanými z Kábulu

    Na letecké základně Torrejón de Ardoz nedaleko Madridu dnes ráno přistálo první španělské letadlo s lidmi evakuovanými z afghánské metropole Kábul. Na palubě letadla cestovalo 53 lidí – pět Španělů a 48 Afghánců, uvedly úřady. Na evakuaci z Afghánistánu Španělsko nasadilo tři dopravní letadla Airbus A400M, informovala agentura AFP.

Reklama