Hlavní obsah

Američané zavřeli čínský konzulát. Se zámečníkem pak pronikli dovnitř

Foto: Profimedia.cz

Zavření čínského konzulátu v americkém Houstonu, který se podle Američanů podílel na vykrádání duševního vlastnictví.

Reklama

Spory mezi Čínou a Spojenými státy v pátek znovu eskalovaly. Poté, co americká vláda nařídila uzavřít čínský konzulát v Houstonu, do budovy silou pronikla skupina mužů včetně amerického diplomata.

Článek

Skupina mužů v doprovodu představitele amerického ministerstva zahraničí pronikla zadními dveřmi do budovy čínského konzulátu v Houstonu krátce poté, co jeho uzavření, které nařídila americká vláda, nabylo platnosti v pátek v 16 hodin místního času (23 hodin SEČ). V sobotu o tom informovala agentura Reuters.

Mezi muži byl patrně i Cliff Seagroves, vrchní představitel ministerstva zahraničí pro diplomatická zastoupení. Podle americké televizní stanice CNN byl na místě mimo jiné i zámečník. Skupina na dotazy novinářů neodpovídala a mluvčí ministerstva zahraničí odmítl události komentovat.

Poté, co muži silou otevřeli dveře v zadní části konzulátu, postavili se před ně dva uniformovaní představitelé úřadu ministerstva zahraničí pro diplomatickou bezpečnost. Ani oni akci nekomentovali.

Na žádost o komentář podle Reuters nereagovala ani čínská ambasáda ve Washingtonu. Zaměstnanci konzulátu, kteří budovu opustili krátce před stanovenou lhůtou, z místa podle svědků Reuters odjeli před otevřením zadních dveří budovy.

Bílý dům v úterý nařídil uzavřít do 72 hodin čínský konzulát v Houstonu, nejlidnatějším městě amerického státu Texas. Zastupitelský úřad se podle něj podílel na vykrádání duševního vlastnictví. Podle agentury AP se čínští špioni pokoušeli získat data z několika zařízení v Texasu. Čína pak v pátek recipročně nařídila uzavřít konzulát Spojených států ve městě Čcheng-tu.

Je to už druhý incident tento týden na čínských konzulátech v USA. Ve čtvrtek agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) zatkli čínskou vědkyni, která se podle ministerstva spravedlnosti ukryla před stíháním v USA na čínský konzulát v San Francisku. Podezřelá je ze zatajení své příslušnosti k čínské armádě v žádosti o americká víza.

Tenze se stupňuje už dlouho

Vztahy mezi Čínou a Spojenými státy v posledním roce výrazně ochladly. V posledních měsících navíc vyeskalovaly ostrou kritikou Číny ze strany amerického prezidenta Donalda Trumpa kvůli koronavirové pandemii. Stále ale také pokračuje obchodní válka mezi mocnostmi.

USA navíc osočují Čínu z porušování lidských práv, zejména kvůli událostem v Hongkongu.

Šéf amerického Národního střediska pro kontrašpionáž a bezpečnost William Evanina navíc v pátek vydal varování o vměšování cizích mocností do amerických prezidentských voleb, které se konají na začátku listopadu.

Američtí voliči by podle něj měli věnovat zvýšenou pozornost zejména informacím, které sdílí na sociálních sítích, ověřovat zdroje a jakékoliv podezřelé zprávy nahlásit. O ovlivnění voleb by se podle Evaniny mohly pokusit například Čína, Rusko či Írán.

Reklama

Související témata:

Doporučované