Hlavní obsah

Američané ztrácí zájem o práci pro vládu. FBI postrádá nové agenty i kvůli dění okolo Trumpa

FBI se potýká s nedostatkem uchazečů o práci agentů.Video: AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Počet lidí, kteří se ročně rozhodli ucházet o práci u Federálního úřadu pro vyšetřování na pozici speciálního agenta, klesl za posledních 9 let o více než 50 tisíc. Podle průzkumů za to může činnost FBI ve spojitosti s politickými aférami, které v současnosti hýbou Spojenými státy.

Článek

V roce 2009 se o práci agenta u FBI ucházelo 68 500 lidí. Loni to však bylo pouhých 11 500. Co tak markantní pokles přihlášek způsobilo? Zřejmě zejména aktuální politické prostředí ve Spojených státech.

„Hodně jsme uvnitř hovořili o tom, proč se počet uchazečů v posledních letech tak zmenšil. Snažili jsme se zjistit, o co jde,“ řekl pro Wall Street Journal hlavní představitel FBI pro přijímání zaměstnanců.

Podle výzkumné organizace Pew Research Center má s poklesem co do činění obraz tajných služeb a kontrarozvědky, a to v očích části společnosti, která preferuje Republikánskou stranu, píše The Guardian.

FBI má v gesci případy lidí z blízkého okolí prezidenta Donalda Trumpa, jako například jeho bývalého právníka Michaela Cohena nebo bývalého šéfa volebního štábu Paula Manaforta. Speciální vyšetřování prezidentových vazeb na Rusko navíc druhým rokem vede bývalý šéf FBI Robert Mueller. Podle amerických médií včetně CNN by mohl být výsledek vyšetřování zveřejněn již v následujících dnech.

Skutečnost, že je republikánský prezident a jeho tým vyšetřován Federálním úřadem pro vyšetřování v tak kontroverzní věci, jakou je vměšování Ruska do prezidentských voleb z roku 2016, způsobuje, že se Trumpovi příznivci obracejí k FBI zády. Napomáhají tomu i prezidentova vyjádření na adresu vyšetřovatelů. Naopak demokraté, kteří stojí proti Trumpovi, si v poslední době úřad více oblíbili.

Zatímco v roce 2010 71 % procent podporovatelů republikánů vnímalo, že FBI dobře odvádí svou práci, u demokratů to bylo o tři procenta méně. Důvěra v práci FBI se podle The Guardian neměnila až do roku 2016.

Od Trumpova vítězného roku do loňska stoupla podpora FBI mezi demokraty na 77 procent. Naopak mezi republikány klesla až ke 49 procentům. A trend dále pokračuje.

FBI spustila na sociálních sítích kampaň s hashtagem #UnexpectedAgent, která má za cíl oslovit širokou veřejnost a přimět zájemce, aby podali přihlášku.

Součástí kampaně je i „Diversity Agent Recruitment Program", prostřednictvím kterého úřad chce přitáhnout uchazeče z etnických menšin.

FBI však není jediným bezpečnosntím orgánem, který se potýká s nedostatkem nových zaměstnanců. Americká policie zaznamenala od roku 2013 pokles ročního počtu uchazečů o 23 000 lidí.

Činnost policie je ve společnosti Spojených států také často skloňovaným tématem, protesty proti policejní brutalitě v posledních letech zesílily.

Reklama

Doporučované