Hlavní obsah

Americká armáda si tiskne kryty proti náletům a radiaci na 3D tiskárně

Podívejte se, jak 3D tiskárna staví armádní kryt.Video: Jan Marek, Icon

 

Reklama

Technologie Vulkán původně sloužila ke stavbě nových, levných domovů pro sociálně slabší rodiny. Američtí vojáci dostali však pár nápadů do války.

Článek

Startup Icon ještě loni stavěl domy pro Mexičany pomocí 3D tiskárny. Jednu rodinu ubytoval nízkonákladově i za den, maximálně dva. Teď však firma z Austinu v Texasu začala spolupracovat s oddělením inovací Ministerstva obrany USA a rázem takto staví armádní kryty třeba pro raketomety.

Prototyp na kalifornské základně Camp Pendleton měl stát do 40 až 48 hodin. Ale vojáci jsou známí svou striktní dochvilností a precizností, chtěli, aby se vozidlo M142 o výšce zhruba 4,5 metru i se svým raketovým dělostřeleckým systémem HIMARS mělo kam skrýt už za 36 hodin.

+12

Armádní kryt za den a půl zvládla vyhotovit 3D tiskárna Vulkán za asistence osmi mariňáků, kteří podstoupili trénink jak s aparátem, softwarem, tak i technikami ve stavitelství, píše magazín Popular Mechanics.

„Bylo to vůbec poprvé, co naše vybavení obsluhoval někdo mimo Icon, a s krytem pro vozidla odvedli neuvěřitelnou práci,“ uvedl v prohlášení Michael Harper, ředitel pozemních operací startupu.

Proti počasí, útokům i radiaci

Vojáci americké námořní pěchoty vytiskli čtyři betonové bloky o rozměrech 7,9 × 3,9 × 4,6 metru, které složili a vytvořili celistvou stavbu. Následně do ní zkušebně vjel lehký raketomet, který se vešel akorát. Armádní kryt může skrýt vozidlo i mariňáky s vybavením, a to jak před tropickým počasím, tak nepřátelskou palbou, a dokonce i radiací.

„Jakmile jsme jim vysvětlili, čeho lze s 3D tiskem dosáhnout, mariňáci přišli s řadou skvělých nápadů pro další aplikace této technologie, a my už se nemůžeme dočkat toho, až jim při jejich realizování budeme moct asistovat,“ dodává šéf Icon.

Z materiálu pro stavbu jaderných elektráren

Vulkán váží asi 1700 kilogramů a je designovaný pro systematické nanášení vrstev materiálu zvaného Lavacrete. Tento rychle tuhnoucí polymerový beton, který funguje jako hotový stavební prvek nebo právě jako celá budova už po 12 až 24 hodinách od tisku, má oproti běžnému betonu o polovinu větší pevnost v tlaku, tedy 6000 psi (libra na čtvereční palec) - takový beton se používá při stavbě jaderných elektráren.

Podobné technologie jsou podle magazínu Popular Mechanics cestou k lehčím a přizpůsobivějším krytům. Námořnictvu Spojených států amerických, jehož mariňáci se přeskupují v Jihočínském moři, by se mohly hodit - zvlášť pokud by při svém postupu museli hájit obsazené ostrovy před nepřáteli a jejich pozemními i vzdušnými útoky.

Od domů pro chudé po opevnění

Armádní kryt z Lavacrete je před dělostřelectvem a raketami určitě vhodnější obranou než dřevěné střechy nebo stany. Z materiálu by vojáci ovšem mohli stavět po přizpůsobení systému technologie také bunkry nebo sklady.

„Oddělení pro inovace má za úkol urychlit začlenění komerčních technologií do užívání Ministerstvem obrany USA, a tato ukázka určitě posiluje armádní personál v možnostech stavění budov a opevnění, stejně jako mostů, celnic nebo silničních překážek. Po této úspěšné demonstraci zapracujeme na rozšíření i do dalších resortů a služeb,“ vysvětluje Jeremiah Diacogiannis, programový manažer inovací z amerického ministerstva obrany.

Austinský startup Icon vznikl v roce 2017 a byl první americkou společností, která získala povolení pro 3D tisk domovů, s čímž začal hned následující rok ve své domovině.

Loni v prosinci začal jeho Vulkán tisknout 50 menších rodinných domů v mexickém Tabascu. Za stavby budou sociálně slabé rodiny platit 400 pesos měsíčně, což je v přepočtu asi 460 korun. Za sedm let splatí s nulovým úrokem životní prostor o velikosti 46,5 metru čtverečních.

Reklama

Doporučované