Hlavní obsah

Problémy americké pošty: na cestě se zaseklo přes 150 tisíc hlasů

Foto: Profimedia.cz

Pošta v letošních amerických volbách hraje jednu z hlavních rolí.

Reklama

Více než 150 tisíc korespondenčních hlasů se zaseklo na poště nebo je na cestě. A to včetně států, kde se stále ještě počítají hlasy, píše list The Washington Post.

Článek

Velký hráč letošních amerických voleb, korespondenční hlasy, zaznamenávají první velké potvrzené problémy s jejich doručováním. Novináři z The Washington Post zjistili, že se na pobočkách americké pošty po volebním dni, tedy po 3. listopadu, zaseklo více než 150 tisíc voličských lístků. A to přesto, že vedení pošty dopředu utvrzovalo voliče, že stihnou doručit všechny hlasy včas.

Americké volby sledujeme online:

Očekává se, že počet takových hlasů, které nestihly přijít včas, bude ještě narůstat. Některé dokonce podle odborníků nestihnou přijít ani v prodloužených lhůtách, jež některé státy vyhlásily. Stále se však nedá analyzovat, zda by hlasy, které nestihly přijít včas, mohly v konkrétních státech znamenat rozdíl ve výsledcích.

Podle propočtů však asi 15 ze 100 korespondenčních volebních lístků ve státech, které stále ještě počítají hlasy, nedošlo včas nebo nebylo započítáno v čase, v němž by se mělo.

Sčítání hlasů sledujte zde:

„Pošta musí podle zákona doručit všechno. Nemůžeme ovlivnit, kdy se voliči rozhodli hlas poslat, přijali jsme ale mimořádná opatření, aby se hlasy stihly dostat na místo nejrychleji, jak je to jen možné,“ uvedl v prohlášení mluvčí pošty David Partenheimer.

Vlivný deník v této souvislosti zmiňuje i muže, který v čele americké pošty stojí. Byznysmen Louis DeJoy je totiž i jedním z velkých finančních podporovatelů Trumpovy kampaně. V červnu oznámil, že zvlášť ve velkých městech nebude možné hlasy zasílat doporučeně. Velká města jsou povětšinou baštou demokratů.

Prezident Donald Trump v průběhu sčítání opakovaně započítávání korespondenčních hlasů napadá. A bez důkazů proces označuje za „zfalšovaný“. A to navzdory tomu, že sám, stejně jako první dáma Melania, volil v rámci tzv. early votes předem, tedy nikoli v oficiální den voleb 3. listopadu.

Je nutné dodat, že korespondenční hlasování se během letošních voleb v USA těší obrovské oblibě kvůli stále pokračující pandemii koronaviru. Miliony lidí si tuto metodu vybraly především proto, aby v den voleb nemusely do volebních místností, kde se očekávaly davy.

Reklama

Doporučované