Hlavní obsah

Americká škola může pokračovat v elektrošocích. Podle soudu jde o standardní péči

Elektrošoky jsou podle amerického soudu všeobecně přijímaným standardem péče.Video: Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Škola specializující se na práci se studenty se speciálními potřebami v americkém státě Massachusetts může vůči svým žákům nadále používat elektrické šoky. Rozhodl o tom okresní soud v Bristol County. Podle něj takové procedury odpovídají všeobecně přijímaným standardům péče.

Článek

Školu Judge Rotenberg Centre (JRC) kvůli praktikování elektrických šoků na studentech v roce 2013 zažalovala kancelář massachusettského guvernéra. Učinila tak rok poté, co se na veřejnosti objevily záběry z bezpečnostních kamer, které zachytily použití šoku elektrickým proudem proti osmnáctiletému Andremu McCollinsovi.

Soudkyně Katherine Fieldsová ale žádost o zakázaní obdobných praktik na škole zamítla. Podle ní procedury odpovídají všeobecně přijímaným standardům péče a žalující strana nepředložila dostatečné důkazy svědčící o opaku. Informoval o tom deník The Independent.

JRC se podle svých webových stránek specializuje na práci s „duševně nevyrovnanými“ dětmi a dospělými. V případě projevů nevhodného chování, například zvýšené agresivity nebo sebepoškozování, musejí podle deníku někteří ze žáků podstoupit elektrické šoky.

Počínání massachusettského ústavu je dlouhodobě kritizováno řadou lidskoprávních organizací, včetně Organizace spojených národů. V roce 2013 se JRC objevila ve výroční zprávě OSN o mučicích praktikách ve světě.

Ústav má ale i své zastánce, často z řad rodičů žáků. V rozhovorech pro regionální televizi WCVB řada z nich vyjádřila spokojenost s rozhodnutím soudu. Podle organizace JRC Parents Group, která rodiče sdružuje, škola významně zlepšila kvalitu života jejich dětí.

„Nikdo nemiluje naše děti více než my. Zkusili jsme už všechno. Jak ale dokazuje i rozhodnutí soudu, neexistuje důkaz o existenci jiného efektivního způsobu léčby,“ stojí v jejich prohlášení.

Reklama

Související témata:

Doporučované