Hlavní obsah

Bití a ponižování je už minulostí. V Rumunsku ruší kontroverzní sirotčince

V Rumunsku sirotčince postupně nahrazují moderními rodinnými domovyVideo: AP

 

Reklama

Rumunsko staví pro sirotky moderní centra, dokončit program chce během příštích deseti let. Všechny původní sirotčince z devadesátých let, kde žily děti v nelidských podmínkách, se však zemi ještě zrušit nepovedlo.

Článek

Šokující zprávy o tisících dětí, které bili, ponižovali a nechali hladovět v přeplněných sirotčincích, jsou v Rumunsku už minulostí. Přesto v zemi zůstává stále asi 80 sirotčinců původního typu, které je potřeba nahradit. Jedno takové centrum, založené po pádu Ceausescova režimu v roce 1989, je v Bukurešti. I to má ale příští rok skončit.

Centrum Robin Hood bude brzy uzavřeno a děti, které nemohou být navráceny zpět svým rodinám, se přestěhují do nového rodinného domova pod dohledem státu. Počet dětí žijících v rumunských dětských domovech klesl od konce devadesátých let ze 100 tisíc na zhruba 7 tisíc.

„Rumunsko pro nás zůstává maximálně důležité. Je totiž pravděpodobné, že tato země bude první, ve které prokážeme, že zrušení a následné nahrazení sirotčinců rodinnými domovy je možné v celoevropském měřítku,” vysvětluje Mark Waddington, generální ředitel charitativní organizace Naděje a domov pro děti.

Waddington doufá, že reforma rumunských sirotčinců bude dokončena během příštích deseti let. Evropská unie poskytne zemi na toto období 129 milionů eur. Stejnými problémy jako v Rumunsku trpí i v sousedním Bulharsku a dalších zemích bývalého Sovětského svazu. K podobnému řešení výstavby rodinných domovů se uchýlili i v Gruzii nebo Moldávii.

Reklama

Doporučované