Hlavní obsah

Americké akcie posílily. Fed zopakoval, že podpoří ekonomiku USA

Foto: https://pixabay.com/cs/

Ilustrační fotografie

Reklama

Americké akcie dnes posílily. Americká centrální banka (Fed) zopakovala, že použije veškeré své nástroje k podpoře ekonomiky Spojených států, která se potýká s negativními dopady šíření koronaviru.

Článek

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,61 procenta a uzavřel na 26.539,57 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 1,24 procenta na 3258,44 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 1,35 procenta na 10.542,94 bodu.

Americká centrální banka dnes ponechala podle očekávání své úrokové sazby beze změny. Měnový výbor Fedu snížil v polovině května základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod do pásma nula až 0,25 procenta. Centrální banka předpokládá, že bude sazbu držet na této úrovni, dokud nebude přesvědčena, že se ekonomika dokázala vypořádat s nynějšími problémy.

Hlavní indexy amerických akcií posilovaly už před zveřejněním závěru dvoudenního zasedání Fedu. Ve čtvrtek mají zveřejnit výsledky hospodaření za čtvrtletí společností Amazon, Facebook, Apple a Google. V právním podvýboru Sněmovny reprezentantů pro antimonopolní záležitosti dnes začalo dlouho očekávané slyšení šéfů jmenovaných čtyř podniků.

Investoři též čekají na výsledek jednání o stimulačním balíčku, který v americkém Senátu představili republikáni v pondělí, tedy čtyři dny před tím, než desítkám milionů Američanů propuštěných během pandemie vyprší rozšířená podpora v nezaměstnanosti.

Na devizovém trhu dnes na dvouleté minimum klesl americký dolar. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, po 22:00 SELČ ztrácel 0,4 procenta na 93,37 bodu. Dříve v průběhu obchodování klesl na 93,17 bodu, minimum od června 2018.

Euro si k dolaru ve stejnou dobu připisovalo bezmála 0,6 procenta na 1,1780 USD. Dříve během obchodování vystoupalo euro vůči dolaru na 1,1805 USD, což je maximum od září 2018.

Reklama

Doporučované