Hlavní obsah

Věštec z Omahy radí: Neriskujte s akciemi, kupte si indexy

Analytik Roman Koděra z Patrie komentuje kroky Warrena Buffetta.Video: Petr Novotný, Seznam Zprávy

 

Reklama

Každý investor někdy udělá chybu a prodělá peníze. Na květnové valné hromadě investičního holdingu Berkshire Hathaway to potvrdil jeden z nejúspěšnějších investorů a zároveň nejbohatších lidí na naší planetě Warren Buffett.

Článek

Od vyznavače aktivního hodnotového výběru akcií přišla rada, kterou by asi málokdo čekal - drobní investoři by podle jednoho z nejbohatších mužů planety měli omezit riziko a místo vybírání jednotlivých akciových titulů investovat do amerického akciového indexu S&P 500. Opatrnost je podle „věštce z Omahy“, jak se Buffettovi přezdívá, na prvním místě.

„Je to určitě jednodušší varianta především pro začínajícího investora, který dostane dobře diverzifikovanou investici a nemusí hlídat zprávy o každé individuální firmě. Na druhou stranu se stále vyplatí investovat do jednotlivých firem, protože důležitost toho, jestli máte dobrý management, který má vizi a umí produkt prodat, bude stále rozhodovat na cílové čáře,“ domnívá se analytik společnosti Patria Roman Koděra a dodává, že následujících tři až šest měsíců bude pro vývoj na kapitálových trzích klíčových.

Sám Buffett v současné situaci volí mimořádně opatrný postup a do nákupů se rozhodně nevrhá. Čísla konglomerátu Berkshire Hathaway, který tvoří základ Buffettova majetku a do něhož investují tisíce drobných investorů, ale i fondů z celého světa, ukázala, že na firemních účtech leží v hotovosti téměř 140 miliard dolarů, a hodně lidí si klade otázku, proč při tak velkých výprodejích nenakupuje.

„Při minulé finanční krizi působil Warren Buffett jako investor poslední instance a byl žádán, aby vstoupil do krizí zasažených společností. Letos však Fed a americká vláda s ničím neotálely a v zásadě firmám na finančních trzích nabídly neomezený zdroj likvidity. Samotný Buffett přiznává, že mu letos nikdo nevolal, což je to dáno také tím, že dříve vstupoval do firem za velmi výhodných podmínek a nyní by jen těžce mohl konkurovat finanční pomoci vlády a centrální banky,“ vysvětluje Koděra a poznamenává, že žijeme v době, kdy se přepisují učebnice investování.

„Bezprecedentní kroky Fedu zasahují do klasických učebnic ekonomie. Žijeme v prostředí nulových, nebo dokonce záporných úrokových sazeb a tištění peněz probíhá v měřítku, které tady nikdy nebylo,“ uzavírá Koděra.

Roman Koděra

Má více než 20 let zkušeností v investičním bankovnictví. Začínal v pražské pobočce britské ING Barings a následně ING Bank. V roce 2002 spojil svou kariéru se skupinou Patria Finance a stal se hlavním makléřem a vedoucím obchodování Patria Direct. V minulosti rovněž působil ve společnostech WOOD & Company, Saxo Bank a CREDITAS.

Že se může spálit i tak zkušený investor, jakým Buffett je, dokazuje i příklad čtveřice amerických aerolinek, jejichž akcií se společnost Berkshire Hathaway úplně zbavila.

„Warren Buffet vyhodnotil, že by mu mohly akcie leteckých společností škodit, a proto se rozhodl je ze svého portfolia kompletně vyprodat. Osobně se domnívám, že americké aerolinky epizodu s covid-19 přežijí, je ale otázka, kdy se vrátíme do normálu. Výsledky hospodaření z minulého roku mohou zopakovat třeba až za pět let,“ vysvětluje Koděra pohled na sektor amerických leteckých dopravců.

Reklama

Doporučované