Hlavní obsah

Americké nebe se vyprázdní. Lety ruší všechny hlavní aerolinky

Boeing 737 MAX aerolinek Southwest Airlines.

Reklama

Světové aerolinky se chystají na pekelný rok 2020. Nakoupené boeingy stále sedí na zemi a koronavirus odradil cestující od létání. Američtí dopravci už osekali náklady v řádu miliard dolarů a šéfové se vzdávají části svého platu.

Článek

Pandemie koronaviru uděluje další ránu leteckému průmyslu. Propad se netýká pouze drobných společností, ale i vzdušných velikánů.

Své lety omezila jako první společnost United Airlines s tím, že došlo k hromadnému rušení nových rezervací do Asie nebo Evropy ze strany zákazníků. Po jejich stornu se rezervace na vnitrostátních letech propadly až o 70 procent.

„S tím, jak se testování ve Spojených státech rozšiřuje, se v mnoha dalších komunitách po celé zemi pravděpodobně objeví mnohem více případů nakažených. Proto v příštích týdnech očekáváme další pokles domácích rezervací,“ vysvětlil pro CNN prezident společnosti Scott Kirby. Dodal, že se podnik připravuje na rapidní pokles příjmů, který možná překoná černé statistiky z 11. září.

Problém pro všechny

Propad zažívá i největší letecká společnost na světě American Airlines a atlantská Delta. Společnosti oznámily rozsáhlé škrty v mezinárodních a domácích linkách. Vzdušný gigant American Airlines uvedl, že pro letošní léto sníží ve srovnání se současným letovým řádem svou mezinárodní kapacitu o jednu desetinu. V dubnu pak zruší 7,5 procenta svých vnitrostátních letů.

Zásah dostaly i další letecké společnosti, nízkonákladová Spirit Airlines oznámila snížení kapacity o pět procent v dubnu, což má být pouze začátek. „Myslím, že lze s jistotou říci, že v květnu dojde ke snížení kapacity, přičemž v dubnu bude snížení o pět procent jen prvním krokem,“ uvedl pro CNN generální ředitel Ted Christie.

Větší ránu schytala menší společnost Delta Air Lines, ta má mezinárodní lety snížit až o čtvrtinu, vnitrostátní pak o deset až patnáct procent. „Jsme připraveni udělat další kroky podle toho, jak se bude situace vyvíjet,“ řekl generální ředitel Delty Ed Bastian pro americkou CNN. „Pokud se situace zhorší, uděláme další opatření,“ dodává.

Delta seškrtala výdaje ve výši tří miliard dolarů a také pozastavuje zpětný odkup akcií, snižuje výdaje a odkládá náklady na údržbu letadel, která zatím odstaví. Dalším opatřením je stopka pro nábor nových zaměstnanců.

Výkonný ředitel Qantasu Alan Joyce se vzdal svého platu, podobně je na tom předseda aerolinky Richard Goyder, ten přišel o jednu třetinu své výplaty. Společnost během následujícího půl roku škrtla až čtvrtinu letů. Jen desetinu výplaty je ochotný pobírat Gary Kelly, generální ředitel největší nízkonákladové společnosti Southwest Airlines.

Předpověď lepších zítřků

I přes nepříznivý stav letecké dopravy se mohou společnosti radovat z poklesu nákladů díky nižším cenám pohonných hmot. Americké aerolinky tak letos ušetří náklady ve výši tří miliard dolarů. Delta ušetří o miliardu méně. I přes probíhající krizi se s ní podle šéfa největšího dopravce společnosti vyrovnají.

„Faktem je, že náš průmysl je dnes odolnější, než tomu bylo v minulosti,“ řekl pro CNN generální ředitel American Airlines Doug Parker. „Naše základna výdělků je mnohem vyšší než kdykoli před rokem 2013 a naše rozvaha má výrazně větší likviditu. Vím, že americké aerolinie jsou schopny projít tímto testem, a myslím si, že ostatní také,“ dodává.

Reklama

Doporučované